Rabiës

Rabiës wordt veroorzaakt door een virus en is zonder snelle behandeling dodelijk. Besmetting voorkomen is dan ook erg belangrijk. Het virus verspreidt zich via het speeksel van besmette zoogdieren (o.a. honden, katten, apen, en vleermuizen). In Afrika, Azië en Zuid Amerika zijn veel huisdieren besmet met rabiës. Voorkom besmetting door geen dieren aan te halen en vooral zieke en dode dieren niet aan te raken. Doe het volgende bij een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier:

maak de wond goed schoon met water en zeep en ontsmet deze met betadine of alcohol 70 % zoek zo snel mogelijk medische hulp, het liefst binnen 24 uur in een groot ziekenhuis

Bij een mogelijke besmetting heb je een injectie met antiserum nodig en een 5-tal vaccinaties.

Soms kan het zinvol zijn een serie van drie inentingen te nemen voor je op reis gaat (b.v.bij een fietsvakantie of bij meer dan 3 maanden verblijf bij de plaatselijke bevolking). Je hebt dan na een beet geen antiserum nodig en je hebt maar 2 injecties ipv 5 nodig (in minder ontwikkelde landen is antiserum soms niet verkrijgbaar of van slechte kwaliteit, met daardoor een grotere kans op bijwerkingen).