Malaria
Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet, deze komt via een muggenbeet in je lichaam. Malaria komt voor in de meeste tropische landen. De muggen prikken voornamelijk 's avonds en 's nachts.
De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever (hier merk je niets van) en daarna in de rode bloedcellen. Er is eerst een grieperig gevoel, dan toenemende koorts en koude rillingen. Malaria is een levensgevaarlijke aandoening.
Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op het krijgen van malaria te verminderen. Het voorkomen van muggenbeten is daarbij belangrijk. Anti-muggenmaatregelen zijn:
Draag na zonsondergang lange mouwen, een lange broek en sokken.
Smeer je in met een muggenwerend middel ( DEET bevattend).
Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije kamer.
Soms zijn deze maatregelen al voldoende. Vaak is het echter ook nodig medicijnen te slikken (malariaprofylaxe). Dit verschilt per land en streek. Ook het soort van medicijnen verschilt.
Het vaccinatiecentrum zal je afhankelijk van de duur van de reis, de plaats en je medische voorgeschiedenis adviseren wat je het best kunt gebruiken. De malariaprofylaxe moet na het verlaten van het malariagebied nog enige tijd doorgeslikt worden. De tijd dat doorgeslikt moet worden verschilt per medicijn, het varieert van 1 tot 4 weken.
Malaria is een gevaarlijke ziekte, bij het ontstaan van de klachten is een snelle behandeling met medicijnen nodig.
Als je na terugkomst ( ook na enkele weken) uit een malariagebied ziek wordt, kan malaria de oorzaak zijn. Meld dan ook altijd aan de huisarts dat je op reis bent geweest. De huisarts kan hier dan rekening mee houden.