Botulisme

Zeldzame, maar levensbedreigende vergiftiging doordat een bacterieel vergif (toxine) in het voedsel het zenuwstelsel aantast en verlamming kan veroorzaken.

De toxine die botulisme veroorzaakt is een van de gevaarlijkste giffen voor de mens. Het gif wordt gemaakt door de bacterie Clostridium botulinum, die zich snel kan vermenigvuldigen in ingeblikt of geconserveerd voedsel. Wanneer er door het eten van dit voedsel, zelfs ook maar een klein beetje in het lichaam terecht komt, kan het zenuwstelsel ernstig worden beschadigd.

Dankzij een strenge controle op het fabrieksmatig conserveren van voedsel, is besmetting door in de winkel gekochte producten zeer zeldzaam. Het grootste risico vormen thuis ingemaakte groenten, vis en vruchten. Baby’s zijn extra gevoelig voor het effect van toxine.

Symptomen:
De symptomen van botulisme treden abrupt op van 8 tot 36 uur na het eten van besmet voedsel. In de eerste fase bestaan de symptomen uit:
- misselijkheid en verstopping
- droge mond

Deze symptomen worden binnen 24 uur gevolgd door spierslapte die begint in de ogen (wazig zien) en zich uitbreidt naar de rest van het lichaam. Als er geen behandeling plaatsvindt, raken de ademhalingsspieren verlamd, zodat de patiënt stikt.

Behandeling:
Botulisme moet onmiddellijk in het ziekenhuis worden behandeld met medicijnen.

U kunt het risico van besmetting beperken door voedingsmiddelen die u zelf conserveert minstens een half uur bij een temperatuur van 120°C te koken in een hogedrukpan en te zorgen dat glazen en potten goed gesteriliseerd zijn.