Voetschimmel of kalknagel (schimmelnagel)?

Voetschimmel of kalknagel?

Voetschimmel en kalknagel (ook wel schimmelnagel) worden regelmatig met elkaar verward. Toch zijn het twee heel verschillende aandoeningen. Beiden worden veroorzaakt door natuurlijke schimmels op ons lichaam, maar de kenmerken en behandelingen van voetschimmel en kalknagel verschillen vaak. Om goed van zowel voetschimmel als kalknagel af te komen is het dus in eerste instantie handig te weten waarvan je last hebt.

Het verschil tussen voetschimmel en kalknagel

Wat is een kalknagel en hoe herken je het?

Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd. Het is dan ook een schimmelinfectie aan je nagels. Kalknagels komen zowel bij je vingernagels als teennagels voor. De infectie begint meestal bij één nagel en verspreidt zich daarna. De klachten van schimmelnagels of kalknagels verergeren na verloop van tijd. Het proces is te herkennen aan:

  • Een witgele, groene of bruine verkleuring aan het uiteinde van je nagel
  • De verkleuring verplaatst zich steeds verder richting je nagelriem
  • Er ontstaat een soort streepvormige verkleuring van de hele nagel
  • De nagel wordt dik, ruw, brokkelig en breekbaar

Onder de verkleuring komt je nagel los te liggen van je huid, waardoor steeds meer schimmels zich kunnen opstapelen. Soms zijn de nagels zo dik dat het dragen van schoenen pijnlijk is. Wanneer de wortel van de nagel eenmaal is beschadigd, is herstel aan je nagel niet meer mogelijk. Bij beschadiging van de wortel kan je nagel vervormen of in ernstige gevallen zelfs loslaten.

Psoriasisnagel

Kalknagel of schimmelnagel moet niet verward worden met psoriasisnagel. Psoriasis is een aandoening die je over het hele lichaam kan terugvinden en waarvan de nagel dus slechts een deel is. Een psoriasisnagel heeft dezelfde uiterlijke kenmerken als een kalknagel, met als enige verschil dat op een psoriasisnagel kleine putjes te vinden zijn. Die putjes lijken een beetje op oliedruppels in de nagel. Wanneer je niet zeker bent of je last hebt van kalknagel of psoriasis, kun je bij een arts of gespecialiseerde pedicure terecht voor een kweek die het nagelprobleem vaststelt.

Wat is voetschimmel en hoe herken je het?

Voetschimmel is een schimmelinfectie aan de voet. In tegenstelling tot kalknagel of schimmelnagel beperkt deze infectie zich dus niet tot de nagels, maar tot de hele voet. Wel kunnen soms aan de zijkanten van je handen en vingers vervelende blaasjes ontstaan. Dit is geen schimmelinfectie, maar een reactie van je huid op de infectie aan je voeten.

De meest voorkomende vorm van voetschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Zwemmerseczeem is niet de beste term voor het verschijnsel, aangezien het hier niet om eczeem, maar om schimmel gaat. Het is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • De voeten kunnen schilferen. Deze schilfertjes zijn wit van kleur en vind je vaak tussen je vierde en vijfde teen (kleine teen)
  • Roodheid
  • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzool. Deze worden na verloop van tijd droger, waardoor ze bruin worden of een korstje krijgen. Vervolgens schilfert de huid af
  • Het eelt aan de voeten kan dikker worden en er kunnen kloven ontstaan

Aangezien zowel voetschimmel als kalknagel wordt veroorzaakt door schimmels op de voet, kan het een overgaan in het ander. Wanneer je last hebt van voetschimmel kan dit dus overgaan in kalknagel, en wanneer je last hebt van kalknagel kan dat overgaan in voetschimmel.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019

Verder lezen 2. Voetschimmel en kalknagel voorkomen