Van drempelhulp tot elektrische rolstoel, alles wat jij moet weten over medische hulpmiddelen bij mobiliteitsproblemen

Mobiliteitsproblemen hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven. Je realiseert je juist wat belangrijk is op het moment dat het niet meer vanzelfsprekend is. Voor de één is dat mobiel zijn met behulp van bijvoorbeeld een elektrische rolstoel of aangepaste auto, zodat je niets hoeft te missen van alle sociale evenementen. Voor een ander betekent dit zelfredzaam zijn in huis, zodat je zonder hulp van familie of vrienden naar een toilet kunt gaan.  

Voor veel mobiliteitsproblemen zijn passende medische hulpmiddelen beschikbaar. Maar met alleen het vinden van het juiste hulpmiddel ben je er nog niet. Goed bedoelde wirwar van adviezen, aanpassingen in huis, onderhoud van medische hulpmiddelen, financiering, kortom; er komt heel veel op je af. In dit dossier geven we je handvatten, waarmee je een weloverwogen keuze kunt maken voor het juiste medische hulpmiddel, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ook leggen we alles uit over vergoedingen en de service die je mag verwachten van een hulpmiddelenleverancier. 

Mobiliteitsproblemen 

We spreken van mobiliteitsproblemen wanneer bepaalde bewegingen en activiteiten niet meer zonder hulp uitgeoefend kunnen worden, doordat er lichamelijke beperkingen optreden. Dit is een breed begrip. Niet alleen geldt dit voor mensen die met een beperking geboren worden, maar ook voor mensen die bij het ouder worden slecht ter been raken. Tussen deze twee uitersten zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van mensen die door mobiliteitsproblemen beperkt worden. In Nederland ervaart negen procent van de bevolking boven de twaalf jaar één of meer mobiliteitsbeperkingen. 

Mobiliteitsproblemen omvatten meer dan zelfstandig en veilig naar de supermarkt kunnen lopen. Natuurlijk kan een rollator een oplossing zijn. Maar hoe kom je eigenlijk buiten? Sterker nog, hoe kom je uit bed? Deze alledaagse handelingen die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, wil iedereen zélf kunnen uitvoeren. Bekende en minder bekende medische hulpmiddelen kunnen uitkomst bieden om de zelfredzaamheid te vergroten. Zo lang mogelijk zelfredzaam zijn, dat wil iedereen. 

Mobiliteitsproblemen in de toekomst een steeds groter probleem 

Nederland vergrijst. De verwachting is dat in 2040 bijna een kwart van de totale Nederlandse bevolking vijfenzestig jaar of ouder is. De overheid is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Woningen worden soms al gebouwd met “de toekomst in het achterhoofd”. Misschien denk jij ook al aan een slaapkamer op de begane grond bij het bouwen van een droomhuis. Maar de realiteit is dat de meeste Nederlanders nog niet voorbereid zijn op mobiliteitsproblemen, tot het moment daar is. Het is immers niet voor iedereen het geval dat mobiliteitsproblemen langzaam ontstaan.  

De overheid wil dat de zorg en ondersteuning thuis is afgestemd op de individuele behoeften van ouderen. Dat is een schitterend doel ongeacht de leeftijd. Maar wat is er eigenlijk mogelijk? En waar begin je? Met dit dossier helpen we je op weg, zodat je zowel nu als in de toekomst zo lang mogelijk zelfredzaam en mobiel kunt blijven. Liever persoonlijk advies?  

Kijk hier wat een hulpmiddelen leverancier voor je kan betekenen 

Bronnen:  RIVMErasmus Universiteit Rotterdam 

Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners

Pagina laatst aangepast op 9 oktober 2019

Verder lezen 2. Sociale gevolgen van mobiliteitsproblemen