Pigmentvlekken verwijderen

Pigmentvlekken verwijderen, verminderen of camoufleren

Op deze pagina lees je meer over pigmentvlekken verwijderen, verminderen of camoufleren. Hoewel een pigmentvlek in het algemeen geen klachten geeft, kan het als ontsierend worden ervaren. Onzekerheid of een schaamtegevoel kunnen een reden zijn om actie te ondernemen. Lees hieronder meer over de verschillende behandelvormen bij pigmentvlekken.

Pigmentvlekken behandelen

Alle pigmentvlekken zijn in het algemeen te behandelen. Of ze voorgoed zullen verdwijnen, hangt af van de grootte en kleur van de pigmentvlek. Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker), verdwijnen in veel gevallen weer. Daarom wordt het afgeraden om een zwangerschapsmasker te behandelen als het net ontstaan is. Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekken te behandelen.

Camouflagetherapie bij pigmentvlekken

Met camouflagetherapie leer je kleurafwijkingen in de huid te camoufleren. Dit kun je toepassen bij pigmentvlekken, maar ook bij littekens en vaatafwijkingen. Camouflagetherapie is geen methode om pigmentvlekken te verwijderen, maar om ze minder zichtbaar te maken. De huidtherapeut kiest uit een palet met kleuren een kleur crème die de huidskleur het best benadert. Vervolgens leer je hoe je de camouflageproducten kunt aanbrengen en leer je handige technieken die je thuis kunt toepassen.

Camouflagetherapie wordt in het algemeen als gemakkelijk en effectief beschouwd. Het voordeel van camouflagetherapie is dat je het ook veilig kunt toepassen tijdens de zwangerschap en bij een zwangerschapsmasker. Een nadeel is dat je de camouflagecrème dagelijks moet aanbrengen.

Pigmentvlekken verminderen met chemische peeling

Een chemische peeling is een krachtige chemische behandeling waarmee de bovenste huidcellen en de pigmentkorrels van de opperhuid weg worden gehaald. Na een chemische peeling vernieuwt en verbetert de huid, waardoor de huid er jonger en frisser uit ziet. Je kunt een peeling inzetten om pigmentvlekken te verminderen, maar ook om acne-littekens en andere oneffenheden te behandelen.

Om pigmentvlekken te verminderen, moet je meerdere peelings ondergaan. In het algemeen zijn de resultaten van peelings bij pigmentvlekken goed. Toch is het belangrijk dat je je laat voorlichten door een huidspecialist. De effectiviteit van een peeling hangt namelijk af van de sterkte van het gebruikte zuur. Hoe dieper de peeling gaat, hoe beter het resultaat is. Wel is het belangrijk dat je zeker weet dat een bepaalde peeling geschikt is voor jouw huidtype, zodat je geen complicaties krijgt zoals huidirritaties of verkleuring. Let op: chemische peelings worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een peeling of wil je meer weten over de behandeling zelf? Lees op Idealbody.nl meer over pigmentvlekken behandelen met een chemische peeling.

Pigmentvlekken verwijderen met lasertherapie

Je kunt pigmentvlekken ook verwijderen met lasertherapie. Hierbij flitst een huidtherapeut laserstralen richting de huidcellen, zodat deze kapot gaan. Het voordeel van lasertherapie is dat je de laserflitsen goed kunt richten, waardoor de huidcellen rondom de pigmentvlek grotendeels onbeschadigd blijven.

Tijdens de laserflits voel je een soort speldenprikjes in de huid, dit wordt in het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Meestal brengt de huidtherapeut een gel aan op de huid die verdovend en verkoelend werkt tijdens de behandeling. Na de behandeling kleurt de pigmentvlek soms wat donkerder, dit trekt meestal weer bij.

In de meeste gevallen zijn meerdere behandelingen nodig om de pigmentvlekken te verminderen. Of je pigmentvlekken definitief kunt verwijderen met laserbehandelingen, is niet met zekerheid te zeggen. Dit hangt onder andere af van de kleur van de pigmentvlek en het huidtype dat je hebt.  Overweeg jij om je pigmentvlekken te laseren? Maak dan een afspraak bij een huidtherapeut. Hij of zij zal beoordelen of de pigmentvlek geschikt is om te laseren.

Deze tekst is goedgekeurd door dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal

Pagina laatst aangepast op 7 maart 2018