Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kosten en vergoeding mentorschap

3.8 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Cliënten betalen een vergoeding voor mentorschap, die bestaat uit eenmalige en jaarlijkse kosten. Mentorschap Nederland rekent daarover geen btw. Wanneer een cliënt deze vergoeding zelf niet kan betalen, kan hij beide bedragen wellicht (deels) terugkrijgen via de Bijzondere Bijstand. Hieronder staat een korte toelichting.

Eenmalige kosten mentorschap

Griffiekosten

De eenmalige kosten bestaan ten eerste uit de griffiekosten. Deze betaal je voor het aanvragen van mentorschap bij de rechtbank. Dat tarief wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld  (tarief griffierecht).

Intakevergoeding

Ten tweede bestaan de kosten uit de eenmalige intakevergoeding. Het bedrag hiervoor wordt bepaald door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het huidige bedrag is €520,-. Over dit bedrag wordt bij Mentorschap Nederland geen btw gerekend. De Regionale Stichtingen Mentorschap gebruiken dit geld om mentoren op te leiden, te koppelen aan een cliënt en hen te ondersteunen bij de aanvraag bij de Rechtbank.

Jaarlijkse kosten mentorschap

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie bepaalt ook wat het jaarlijkse bedrag is als vergoeding voor de mentor tijdens zijn of haar benoeming. De huidige vergoeding bedraagt €1.105,- per jaar (Ministerie van Veiligheid en Justitie).

De vergoeding die de cliënt jaarlijks aan de regionale stichting mentorschap betaalt, dient als onkostenvergoeding voor de mentor (telefoon- en reiskosten) en coördinatiekosten voor onze regionale stichtingen. Dit geld gebruiken onze stichtingen voor de bijscholing en begeleiding van mentoren. Over dit bedrag wordt bij Mentorschap Nederland geen btw gerekend.

Bijzondere Bijstand

Wanneer de cliënt beperkte inkomsten en vermogen heeft, bijvoorbeeld omdat hij of zij leeft van een uitkering, kunnen de kosten voor mentorschap eventueel geheel of gedeeltelijk worden teruggevraagd bij de gemeente via de bijzondere bijstand.

Regionale Stichtingen

Bij de vereniging Mentorschap Nederland zijn twaalf regionale stichtingen aangesloten. In de provincie, stad of streek waar de stichtingen zijn gevestigd, verzorgen zij de werving, scholing, bemiddeling en begeleiding van mentoren. Je kunt met de stichting uit je regio contact opnemen als je mentorschap wilt aanvragen, of als je je als mentor wilt aanmelden. Meer informatie over de regionale stichtingen mentorschap kun je vinden op: www.mentorschap.nl/onze-regios.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.8 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 22-04-2020

.
- Advertentie -
- Advertentie -