Mag ik medicinale cannabis meenemen naar het buitenland?

Medicinaal gebruik van cannabis is goedgekeurd in Nederland (geregeld in Opiumwet), maar in het buitenland zijn er andere regels omtrent het gebruik en bezit van cannabis. Vaak is het verboden. Daarom heb je voordat je naar het buitenland gaat een speciale medische verklaring nodig.

Ga je naar een land waar geen grenscontrole plaatsvindt, een zogeheten Schengenland, dan heb je een Schengenverklaring nodig waarin staat dat je de cannabis voor eigen gebruik meeneemt. Deze verklaring moet ondertekend zijn door je huisarts en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en gecontroleerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reis je buiten het Schengengebied? Dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig, die door je arts is opgesteld. Verder moet het ministerie van Buitenlandse zaken je verklaring goedkeuren.

Europees Medisch Paspoort (EMP)

Verder is het verstandig om een Europees medicijnenpaspoort mee te nemen op reis. Mocht je in het buitenland naar het ziekenhuis moeten, dan kan de arts meteen het totaaloverzicht van je medicijnen inzien. Het EMP kun je gewoon bij je huisarts of apotheek krijgen. Let wel op: het EMP is geen vervanging voor de Schengenverklaring of de Engelse medische verklaring.

Verpakking medicinale cannabis

Het is raadzaam om de medicinale cannabis in de originele verpakking van de apotheek mee te nemen. Hierdoor is het meteen duidelijk dat het om een medicijn gaat in plaats van een genotsmiddel.

Pagina laatst aangepast op 5 oktober 2017