Is te veel magnesium schadelijk?

Via voeding is een overschot aan magnesium niet mogelijk. Te veel magnesium in je lichaam kan alleen ontstaan na inname van supplementen, magnesiumzouten of mineraalwater waar veel magnesium in zit of door een ernstig verstoorde nierfunctie. Krijg je eenmalig of voor korte tijd te veel magnesium binnen, dan is dat doorgaans niet schadelijk. Langdurig te veel van dit mineraal binnenkrijgen kan wel nadelig zijn voor je gezondheid.

Hypermagnesiëmie (magnesiumoverschot)

Bij een magnesiumoverschot krijg je per dag meer dan 250 milligram extra magnesium binnen. Je hebt dan te veel van dit mineraal in je bloed. Eenmalig of voor een korte periode meer magnesium binnenkrijgen is niet direct schadelijk voor je gezondheid en geeft dan ook weinig tot geen klachten. Wanneer je vaak en langdurig een teveel aan magnesium binnenkrijgt, kan dit leiden tot:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Een lage bloeddruk
  • Dorst
  • Een verstoorde ademhaling
  • Een algeheel zwaktegevoel

Het tegenovergestelde van hypermagnesiëmie is hypomagnesiëmie (magnesiumtekort).

Nieren en hart

Een nierziekte waarbij de nierfunctie ernstig verstoord is kan een magnesiumoverschot veroorzaken. Omgekeerd kan een grote hoeveelheid magnesium bij een nierziekte gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit geldt ook voor mensen met een stoornis in de prikkelgeleiding van het hart. Kamp je met één van deze ziekten, raadpleeg dan altijd je arts bij het extra innemen van magnesium. Dit kan afgeraden worden.

Conclusie: te veel magnesium kan schadelijk zijn

Een overschot aan magnesium is dus vooral schadelijk in twee gevallen:

  • Wanneer je een nierziekte of stoornissen in de prikkelgeleiding van je hart hebt.
  • Wanneer je gedurende lange tijd te veel magnesium binnenkrijgt.

Auteur: Jacqueline van Kuler Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Vitamine-info.nl, Voedingscentrum.nl, Medisch Handboek Merck Manual, Dietcetera

Pagina laatst aangepast op 9 mei 2018

Verder lezen 4. Waar zit magnesium in?