Maagklachten en darmklachten

De spijsvertering is een ingewikkeld proces waarbij verschillende organen betrokken zijn. Als er iets mis is met onze maag en/of darmen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Dit noemen we maagklachten of darmklachten. Sommige klachten zijn tijdelijk, relatief onschuldig en gaan vanzelf weer over. Andere aandoeningen zijn chronisch en hebben ernstige gevolgen. Op deze pagina beschrijven we maagklachten en darmklachtenĀ die meestal op zichzelf staan, maar soms ook een symptoom kunnen zijn van een onderliggende aandoening.

Diarree

Diarree is waterdunne ontlasting. Mensen met diarree moeten vaak meerdere keren per dag naar de wc. De aandrang komt vaak plotseling opzetten en het kost moeite om de ontlasting op te houden. Diarree wordt ook wel buikloop genoemd. De meest voorkomende oorzaak van diarree is buikgriep. Buikgriep ontstaat door een virus. Ook diarree als gevolg van een bacterie of parasiet komt regelmatig voor. Vaak is het eten of drinken van besmet voedsel of water dan de oorzaak.

Acute diarree gaat meestal vanzelf over. Als de klachten meerdere dagen aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Bij diarree is het belangrijk om voldoende te drinken en zo normaal mogelijk te blijven eten. Het is niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken, omdat het lichaam dan eventuele bacteriƫn niet kan afvoeren. Diarree kan ook een symptoom zijn van een chronische aandoening, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Verstopping

Verstopping ontstaat wanneer ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Doordat de dikke darm vocht aan de ontlasting onttrekt, wordt hij steeds droger en harder. We spreken van verstopping wanneer iemand minder dan drie keer per week naar de wc gaat. Vaak kost het dan veel moeite om de harde, droge ontlasting kwijt te raken. Verstopping kan leiden tot andere klachten, zoals aambeien, kloofjes en scheurtjes in de anus.

In veel gevallen wordt verstopping veroorzaakt door ongezonde en vezelarme voeding, soms in combinatie met te weinig drinken. Ook stress en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen een rol spelen. Daarnaast kan verstopping een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, of een symptoom van een ziekte, zoals bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Brandend maagzuur

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, is een deel van je maaginhoud teruggestroomd in je slokdarm. De zure maagsappen geven dan een branderig gevoel. Normaal gesproken zorgt het sluitspiertje tussen je maag en je slokdarm ervoor dat er niets terug kan stromen, maar dit systeem is niet waterdicht. Als je een enkele keer last hebt van brandend maagzuur, bijvoorbeeld na het eten van een zware maaltijd, is er niets aan de hand. Als je regelmatig brandend maagzuur hebt en hier niets aan doet, kan dit leiden tot een slokdarmontsteking. Op termijn kun je een Barrett-slokdarm ontwikkelen. Dit is een blijvende verandering van het weefsel in de slokdarm. Brandend maagzuur wordt ook wel reflux genoemd.

Winderigheid

Een mens laat normaal gesproken ongeveer tien tot twintig winden per dag. Dit is nodig om gas uit het maagdarmkanaal af te voeren. Sommige mensen laten echter veel meer winden dan gemiddeld. In dat geval spreken we van winderigheid. In verreweg de meeste gevallen is dit een onschuldige aandoening, maar in het dagelijks leven kan het wel erg vervelend zijn. Winderigheid kan verschillende oorzaken hebben: het te veel en te vaak inslikken van lucht, het eten van slecht verteerbare voedingsmiddelen, medicijngebruik of lactose-intolerantie. Winderigheid kan ook een symptoom van een andere klacht of aandoening zijn, zoals verstopping, het prikkelbare darm syndroom (PDS), coeliakie, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Deze tekst is nagekeken door Tim van der Beek, huisarts