Wat zijn maag- en darmklachten?

Wat zijn maag- en darmklachten?

Maag- en darmklachten is een verzamelterm voor tientallen verschillende aandoeningen aan de darmen en de maag. In Nederland hebben naar schatting twee miljoen mensen last van een of meerdere van deze aandoeningen. Maagklachten en darmklachten variëren van relatief onschuldige aandoeningen als verstopping en winderigheid tot ernstige ziektes als coeliakie, het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn. In dit dossier lees je alles over maag- en darmklachten en de bijbehorende symptomen.

Welke soorten maag- en darmklachten zijn er?

Er zijn tientallen aandoeningen die vallen onder maag- en darmklachten. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

Spijsvertering

Verderop in dit dossier gaan we dieper in op een aantal van deze aandoeningen. Om de gevolgen van een aandoening aan het maagdarmstelsel beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe onze spijsvertering werkt. Daarom leggen we op de volgende pagina de werking van het spijsverteringssysteem uit.

Levensstijl en voedingspatroon

Om problemen met je maag en je darmen te voorkomen, is het verstandig om te zorgen voor een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon. Veel lichaamsbeweging, gevarieerde en vezelrijke voeding, letten op je gewicht en bewust toiletgedrag dragen allemaal bij aan een gezond maagdarmstelsel. Op de laatste pagina van dit dossier gaan we uitgebreider in op wat je zelf kunt doen om de kans op maag- en darmklachten zo klein mogelijk te houden.

Deze tekst is nagekeken door Tim van der Beek, huisarts

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019

Verder lezen 2. Hoe werkt de spijsvertering?