Jeukende ogen en snotterig gevoel?

Heb je jeukende of tranende ogen, een benauwd of snotterig gevoel bij het opstaan? Dan heb je misschien wel een huisstofmijtallergie. Negentig procent van alle huisstofmijt bevindt zich namelijk in het matras en het kussen. Daardoor veroorzaakt een huisstofmijtallergie met name ’s nachts en bij het opstaan klachten.

Huisstofmijtallergie is de meest voorkomende luchtwegallergie in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat het aantal personen met een huisstofmijtallergie zelfs toeneemt. Toch weten veel mensen niet dat ze allergisch zijn voor de mijt, terwijl ze wel de allergische klachten ervaren. Hoe je de symptomen kunt herkennen en hoe je de klachten kunt behandelen, lees je in dit dossier.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn nauwelijks zichtbare, spinachtige beestjes die in huisstof leven. In één gram huisstof zitten honderd tot vijfhonderd mijten. Mijten voeden zich onder andere met huidschilfers van mensen en dieren, vezels, schimmels en haren. Ze voelen zich het best thuis op donkere, warme en vochtige plaatsen. Matrassen, kussens en tapijt zijn daarom ideale plekken voor de huisstofmijt. Daarnaast komen ze voor in kleding, stoffen meubels en knuffels. Buitenshuis kun je ook in aanraking komen met de huisstofmijt, bijvoorbeeld in scholen, restaurants, hotels, bioscopen en theaters.

Huisstofmijten komen het hele jaar voor. Toch is er in de herfst en winter een toename van het aantal stofmijten, omdat de luchtvochtigheid dan toeneemt door het gebruik van centrale verwarming. Dit zorgt ervoor dat de huisstofmijt goed kan overleven. Tussen mei en oktober daalt de luchtvochtigheid binnenshuis, waardoor de stofmijten vaak sterven.

Wat is huisstofmijtallergie?

Je immuunsysteem is dagelijks bezig om schadelijke stoffen buiten je lichaam te houden; je lichaam herkent de stoffen en maakt ze onschadelijk. Als je allergisch bent, reageert je immuunsysteem op een stof waar het lichaam eigenlijk niet heftig op hoort te reageren. Je immuunsysteem behandelt de stof – ook wel allergeen – als iets schadelijks, zoals een virus of bacterie. Vervolgens reageert je lichaam op het allergeen door antistoffen/antilichamen aan te maken. Elke keer dat je met het allergeen in aanraking komt, maakt je lichaam opnieuw antistoffen aan om het allergeen te bestrijden. Deze reactie veroorzaakt de allergieklachten.

Hoe zit dat bij een huisstofmijtallergie? Bij een huisstofmijtallergie ontstaat de allergische reactie als je immuunsysteem wordt geprikkeld door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat je huid in contact komt met het allergeen, of doordat je de uitwerpselen van de mijt inademt.

Lees meer over

Deze tekst is nagekeken door Kees Vos, huisarts

Naar de volgende pagina