Huidveroudering: van ouderdomsvlekken tot hamsterwangen

Last van ouderdomsvlekken of hamsterwangen?

Ouderdomsvlekken, hamsterwangen, grove poriën, extreem droge huid: allemaal kenmerken van huidveroudering. Vanaf het 25e levensjaar begint onze huid geleidelijk te verouderen. Vanaf die leeftijd verloopt de aanmaak van nieuwe cellen langzamer, waardoor de huid minder snel kan herstellen. Daarnaast vermindert ook de productie van cellen die voor elasticiteit en stevigheid van je huid zorgen. De opperhuid verdunt, terwijl in de lederhuid enkele processen op gang komen:

  1. Vermindering van het aantal bloedvaten in je huid
  2. Vermindering van het bindweefsel in je huid
  3. Vermindering van elastine vezels, waardoor je huid zijn elasticiteit verliest
  4. Vermindering van de talgklieren en hun functie. Dit veroorzaakt een droge huid

Een verouderde huid is vaak een natuurlijk proces, veroorzaakt door genetisch bepaalde factoren. Ook externe factoren spelen soms een rol. Daarbij kun je denken aan overmatig zonlicht, roken, stress, slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging of een slecht voedingspatroon.

Behandelingen zoals vitamine A zuur, chemische peeling en botox

Er zijn allerlei behandelingen voor huidveroudering. Denk bijvoorbeeld aan lip fillers, botox, vitamine A zuur crème, laser- en lichtbehandelingen en draadlift. In dit dossier vind je alles over huidveroudering en hoe jij jouw huid er zo jong mogelijk uit kan laten zien.

Met medewerking van dokter en dermatoloog Aleida Dijkstra

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019

Verder lezen 2. Symptomen van huidveroudering