Wees kritisch welk product je kiest

Maar welke producten moet je kiezen? Het aanbod producten voor een gezonde, jonge, frisse, (etcetera etcetera) huid is overweldigend. Lang niet alle producten zijn wetenschappelijk getest en vaak worden producten aangeprezen met allerlei veelbelovende termen, zoals hydraterend, hypoallergeen, dermatologisch en pH-neutraal. Het helpt als je de tijd neemt om je wat beter te verdiepen in het produkt dat je wilt kiezen. Daarom de belangrijkste termen en hun betekenis op een rij:

1. Hydraterend

Letterlijk betekent hydraterend vochtinbrengend. Deze term suggereert dat het vochtpeil van de huid wordt aangevuld. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. De huid beschermen tegen uitdroging kan wel. Door een vettig laagje crème op de huid aan te brengen verdampt er minder water uit je huid.

2. pH-neutraal

De pH-waarde is een aanduiding voor de zuurgraad: hoe lager de pH, hoe zuurder. Het vetlaagje op de huid is ook een beetje zuur en heeft een pH-waarde van ongeveer 5,5. Dat is gunstig, want het zorgt er voor dat bacteriën en schimmels niet kunnen doordringen in de huid. De term pH-neutraal wil zeggen dat het product dezelfde pH-waarde heeft als de huid.

3. Dermatologisch getest

Dermatologisch getest betekent dat de fabrikant zijn product op irritatie heeft getest bij proefpersonen. Deze aanduiding zegt helaas niet zoveel, de omstandigheden waarin getest wordt zijn vaak niet bekend. Dus of een product bijvoorbeeld geschikt is voor de gevoelige huid, weet je pas als bekend is dat het product ook getest is op een gevoelige huid.

4. Hypoallergeen

Hypoallergeen is een term die aanduidt dat er bij de productie geen stoffen zijn gebruikt, waarvan bekend is dat ze een allergische reactie veroorzaken. Fabrikanten van hypoallergene producten streven er naar zo min mogelijk ingrediënten in een product te verwerken. Dit vermindert namelijk de kans dat er een allergische reactie optreedt. Helaas is de term hypoallergeen niet beschermd en is het aan te raden om inzicht te krijgen in je allergieën en de ingredientenlijst goed te checken. Gelukkig is het bij de wet verplicht dat fabrikanten alle ingrediënten op de verpakking vermelden.

5. Natuurlijke producten

‘Als het natuurlijk is, is het goed’ wordt vaak gedacht. Dit is echter niet waar, met natuurlijke middelen is het soms zelfs oppassen geblazen. In planten komen namelijk stoffen voor die de huid juist irriteren, bijvoorbeeld bereklauw en brandnetel. Sommige planten, bijvoorbeeld chrysant of alstroemeria kunnen vervelende allergieën veroorzaken. Natuurproducten hebben vaak conserveringsmiddelen nodig. Vaak wordt een parfum toegevoegd dat huidreacties kan veroorzaken. Laat je goed informeren door een vakdrogist.

6. Ongeparfumeerd

Aan een product toegevoegde parfum is niet altijd aangenaam. De parfum kan irriteren, geeft de huid vlekken in combinatie met zon of kan hoofdpijn veroorzaken. De benaming ‘ongeparfumeerd’ is beschermd en wordt gecontroleerd. Als er dus ongeparfumeerd op het etiket staat, dan kun je ervan uitgaan dat er geen parfum in het product zit. Lees bij onzekerheid de ingrediëntenlijst, vaak proberen bedrijven namelijk de suggestie wekken dat er geen parfum in het product zit, maar dan zit het er soms toch in.

Naar de volgende pagina