Drie lagen

De huid is opgebouwd uit de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

De opperhuid, ook wel epidermis genoemd, is de buitenste laag van de huid. Het bijzondere aan de opperhuid is dat het zich iedere 30 dagen volledig vernieuwt. Nieuwe cellen, die hoorncellen worden genoemd, worden vanuit de onderste laag van de opperhuid naar de oppervlakte van de huid geduwd. Daar gaan ze dood, maar vormen met hun celskelet een uitstekende bescherming tegen ziekteverwekkers. Dit ‘pantser’ schilfert langzaam af, maar worden tegelijkertijd van onderaf vernieuwd.

In de lederhuid (dermis), die een stevige constructie van bindweefsel is, vinden we bloedvaten, lymfevaten, en zenuwen. Deze zorgen voor voedsel en zuurstofvoorziening, afvoer van afvalstoffen en gevoel voor het waarnemen van tast, pijn en temperatuur. De lederhuid zorgt voor de elasticiteit en trekvastheid van de huid. De lederhuid vervangt zichzelf lang niet zo vaak als het epidermis, waardoor littekens in de lederhuid zichtbaar blijven en beschadigingen in de opperhuid niet.

De diepste, derde laag van de huid bestaat uit onderhuids bindweefsel. Bindweefsel scheidt de huid van de spieren, botten en pezen. Het bestaat voornamelijk uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. Het vet isoleert ons lichaam en is een bron van voedsel in tijden van schaarste. De laag bindweefsel is, zoals je kunt merken bij je billen en bij je scheenbeen, niet overal even dik.

Naar de volgende pagina