De huid heeft vier belangrijke functies

1. Beschermen
De huid is de grens tussen het eigen lichaam en de buitenwereld en beschermt tegen indringers van buitenaf, bijvoorbeeld virussen en bacterieën of UV-straling afkomstig van de zon. De beschermende functie werkt ook de andere kant op, de huid beschermt ons lichaam tegen uitdroging.

2. Regelen
De huid regelt de temperatuur en het vochtgehalte in het lichaam door te zweten als je te warm bent. Is je lichaam te koud, dan zet de huid de (dons)haren omhoog, waardoor een laagje lucht, gevangen door de haartjes, isolatie vormt voor het afkoelende lichaam.

3. Voelen
Voelen is ook een enorm belangrijke functie. Is iets koud, of juist warm? Als mensen elkaar aanraken speelt de tastzin een grote rol. Tot slot bevinden zich pijnreceptoren in de huid, die registreren wanneer de huid bijvoorbeeld beschadigd raakt.

4. Aanmaak vitamine D
Als de zon op je lichaam schijnt, maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D heeft ons lichaam nodig, het maakt de opname van calcium in onze botten mogelijk. Er lopen nog veel onderzoeken over andere positieve invloeden van vitamine D, bijvoorbeeld op je gemoedstoestand.

Naar de volgende pagina