Behandeling cellulitis en cellulite is anders

Hoe kom je van cellulitis en cellulite af? Cellulitis kun je heel gericht behandelen. Bij cellulite ligt dit ingewikkelder. Op deze pagina lees je meer.

Behandeling van cellulitis

Cellulitis wordt met antibiotica behandeld, omdat het een bacteriële ontsteking is. Doorgaans is een antibioticakuur van een week tot tien dagen nodig. Heb je een keer cellulitis gehad, dan is de kans groter dat je het nog een keer zal krijgen (in vergelijking met iemand die nooit cellulitis heeft gehad). Je kunt zo’n ontsteking helaas niet voorkomen. In sommige gevallen kun je het risico beperken door wonden goed te verzorgen.

Cellulite verminderen

Voor cellulite heb je wel of geen aanleg. Komt het veel in jouw familie voor, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Vooral als je een vrouw bent (vanwege verschillende bindweefselopbouw). Hier kun je helaas niets aan doen. Er zijn wel enkele factoren die een zichtbare sinaasappelhuid kunnen verminderen:

  • Hoe minder je rookt, hoe beter. Nog beter: stoppen! Roken zorgt voor meer vrije radicalen in je lichaam en versnelt zo het verouderingsproces van je huid. Op de pagina ‘Oorzaken en risicofactoren van cellulitis en cellulite’ lees je meer over het verband tussen ouderdom en cellulitis.
  • Hoewel zonlicht positieve effecten heeft (zoals het stimuleren van de vitamine D-aanmaak), is te veel zonlicht niet goed voor je huid. Het bevordert huidveroudering, waardoor cellulite sneller zichtbaar wordt. Goed insmeren is van groot belang, bij een lichte huid met minimaal factor 30. Word je erg snel bruin en verbrand je (bijna) nooit? Dan kun je een lagere factor gebruiken, zoals factor 20 of 15.
  • Met regelmatig sporten ontwikkel je spiermassa. Door spieren is er minder ruimte voor vocht en vet. Het positieve gevolg: het volume van de vetkussentjes neemt af en er blijft minder vocht tussen de vetcellen hangen. De putjes zullen dan vanzelf afnemen.

Bloeddoorstroming

Veel beweging en massages bevorderen de bloeddoorstroming. Door een gezonde bloeddoorstroming blijft op zijn beurt minder vocht tussen de vetcellen hangen. Dat is goed voor cellulite, aangezien de vetcellen minder worden uitgerekt. Een massage lijkt dus op het eerste gezicht een goede én heerlijke oplossing. Het effect is echter van tijdelijke aard. Wil je resultaat (blijven) zien, dan zou je je hele leven héél vaak gemasseerd moeten worden. Voor bewegen geldt hetzelfde: dit is van tijdelijke aard. Het is daarom van belang dat je een actieve leefstijl aanhoudt.

Deze tekst is goedgekeurd door dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal