Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol drinken is niet gemakkelijk, maar de voordelen op financieel, sociaal en vooral lichamelijk gebied wegen op tegen de nadelen. Overtuiging dat stoppen met alcohol noodzaak is, zal de eerste en belangrijkste stap zijn. Maar hoe pak je stoppen met alcohol eigenlijk goed aan? Op deze pagina worden alle behandelingen op een rijtje gezet.

Zelfstandig stoppen met alcohol drinken

Zelfstandig stoppen met alcohol is een zwaar proces. Simpelweg stoppen met alcohol is misschien een manier voor het lichamelijke aspect van de verslaving, maar daarmee is de psychische verslaving nog niet verslagen. Professionele hulp kan uitkomst bieden. Wil je het echt zelf doen? Deze tips kunnen helpen om zelfstandig te stoppen met alcohol:

  • Probleem inzichtelijk maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een alcoholdagboek. Noteer hoeveel, wanneer, waarom en met wie je drinkt, voor minimaal een maand lang. Probeer een patroon te ontdekken.
  • Verzacht uitlokkende factoren. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig. Zorg ervoor dat er fijne alternatieven in de koelkast liggen en vermijd gelegenheden waar veel alcohol geschonken wordt. Wil je toch naar een feestje? Zoek steun bij je omgeving. Bespreek vooraf hoe je alcohol kunt weigeren en hoe zij je door het feest kunnen loodsen.
  • Doorbreek het patroon. Probeer je dag anders in te delen en zoek afleiding op momenten waarop je normaal gesproken zou drinken.
  • Bedenk dat momenten dat je trek hebt in alcohol weer voorbij gaan. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek contact met lotgenoten of mensen die belangrijk voor je zijn, als stoppen met alcohol je zwaar valt.

Zeker voor zwaardere drinkers of mensen met die langdurig alcohol gebruiken is het niet aan te raden om zonder begeleiding te stoppen met drinken. Lees hieronder meer over begeleiding bij de behandeling van alcoholverslaving.

Medicijnen bij stoppen met alcohol

Er zijn meerdere medicijnen beschikbaar voor mensen die willen stoppen met alcohol. Helaas is er geen enkel medicijn waardoor je zonder moeite kunt stoppen met alcohol. De volgende medicijnen kunnen stoppen van alcoholgebruik ondersteunen: 

  • Aversiemedicijnen zorgen voor een afkeer van alcohol, doordat ze klachten opwekken zoals roodheid van de huid, hoofdpijn, misselijkheid en dorst.
  • Anti-trekmiddelen. Deze medicijnen zorgen voor een verminderde behoefte aan alcohol. Het helpt terugval voorkomen.
  • Medicijnen die afkickverschijnselen verlichten. Dit zijn over het algemeen kalmerende medicijnen. 

Medicijnen zoals hierboven beschreven, kunnen alleen in overleg met en onder begeleiding van een arts worden gebruikt. 

Professionele hulp bij stoppen met alcohol

Een alcoholverslaving gaat dieper dan een lichamelijke afhankelijkheid. Dat maakt zelfstandig stoppen met alcohol zo ingewikkeld. Professionele steun kan je helpen om af te kicken, maar neemt daarnaast ook de behoefte naar alcohol (cravings) onder de loep. Bij professionele hulp staan eigen verantwoordelijkheid, motivatie en wensen van de verslaafde voorop. 

Huisarts

De huisarts kan in sommige gevallen zelf ondersteunen bij het stoppen met alcohol. In samenspraak zal hij een behandelplan opstellen waar ruimte is voor zowel het lichamelijke als geestelijke aspect van de alcoholverslaving. In het behandelplan worden afspraken gemaakt en doelstellingen gesteld, waarbij aandacht is voor motivatie en de oorzaak van de alcoholverslaving. Tijdens regelmatige ondersteunende gesprekken met de huisarts wordt dit regelmatig opnieuw bekeken en besproken. 

Verslavingskliniek

Een verslavingskliniek is een gespecialiseerde kliniek om te ondersteunen bij het stoppen van alcohol. Na een verwijzing van de huisarts wordt de behandeling (soms volledig, soms met uitzondering van eigen bijdrage) vergoed vanuit de basisverzekering.  Net als de huisarts richt de aanpak zich zowel op het lichamelijke als mentale aspect van de verslaving. 

Hoewel er veel gedacht wordt dat behandeling van verslaving in een kliniek alleen maar mogelijk is door een opname, is dit niet waar. Een behandelplan wordt individueel afgestemd in samenspraak met de verslaafde. Een behandeling kan variëren tussen een aantal uren per week, een dagopname of een volledige opname voor enkele maanden. 

Verslavingsklinieken met een visie

Er zijn verslavingsklinieken die een behandeling bieden waarbij één specifieke behandelmethode aangehangen wordt of behandelmethoden waarbij oog is voor een bepaald geloof of spiritualiteit. In de basis is elke kliniek erop gericht om ondersteuning te bieden bij het stoppen met alcohol. Er is niet maar een kliniek te noemen die het beste is. Ga op zoek naar een kliniek waar jij je fijn bij voelt, zodat stoppen met alcohol drinken een realistisch doel wordt.

Bronnen: Trimbos instituuthelp mijn dierbare is verslaafd, verschillende verslavingsklinieken

Pagina laatst aangepast op 2 december 2019