Alcoholverslaving herkennen en behandelen

Na een dag hard werken, schenken veel Nederlanders thuis een glas wijn in. Ook herkenbaar, de eerste zonnestraal breekt door en de helft van Nederland zit op een terrasje aan een lekker koud biertje. En op de meeste feestjes ontkom je niet aan de vraag “Wijn of bier?”.

Kortom, alcoholgebruik is sociaal geaccepteerd, terwijl de lichamelijke en geestelijke gevolgen van (langdurig) alcoholgebruik grote impact hebben op het dagelijkse leven. Maar waar ligt eigenlijk die grens tussen een gezelligheidsdrinker en iemand met een alcoholverslaving? In dit dossier lees je meer over alcoholverslaving; van de symptomen tot de behandeling.

Wat is een alcoholverslaving?

Het zou makkelijk zijn om de term alcoholverslaving te kunnen vangen in “zoveel glazen per week”. Globaal kan dat ook wel. Als je een alcoholverslaving wilt duiden in cijfers, kun je zeggen dat er sprake is van een alcoholverslaving bij 21 glazen (man) of 14 glazen (vrouw) alcohol per week. Als iemand gedurende 6 maanden elke dag minstens 8 glazen alcohol per dag drinkt, is probleemloos stoppen niet meer mogelijk.

Cijfers van alcoholverslaving

Als we bovenstaande cijfers vergelijken met het alcoholgebruik in Nederland, zou je zelfs kunnen zeggen dat we in 2018 bij 8,2% van de 18-plussers kunnen spreken van een alcoholverslaving. Hiervan is het grootste gedeelte man. Toch is dit niet reëel, omdat alcoholverslaving niet alleen te duiden is door het aantal glazen per week. 

Definitie van alcoholverslaving

De definitie van alcoholverslaving reikt verder dan de hoeveelheid alcohol per week. De DSM-5, het belangrijkste handboek voor psychologen en psychiaters, beschrijft dat er pas sprake is van een alcoholprobleem als er een afhankelijkheid van alcohol optreedt. Hiervoor hebben zij een lijst aan criteria van symptomen van alcoholverslaving opgesteld. Als je twijfelt of jij of iemand in je omgeving een gezelligheidsdrinker, probleemdrinker of alcoholist is, kijk dan naar onze lijst van symptomen van alcoholverslaving.

Bekijk de symptomen van alcoholverslaving

Bovendien heeft een alcoholverslaving zowel geestelijk als lichamelijk veel impact, lees meer over de gevolgen van alcohol.

Behandeling van een alcoholverslaving

Het klinkt simpel, maar toegeven dat er sprake is van een alcoholverslaving is de belangrijkste eerste stap in de behandeling. Als je denkt dat je kampt met een alcoholverslaving is het heel belangrijk om hulp te zoeken. Als je vermoedt dat er iemand in jouw omgeving is met een alcoholverslaving, is het goed om het gesprek met diegene aan te gaan. Een alcoholverslaving is moeilijk om toe te geven aan anderen, maar ook aan jezelf, dus schiet te hulp.

Zelf stoppen met alcohol is moeilijk, onder andere vanwege afkickverschijnselen. Professionele hulp inschakelen is daarom verstandig. Behandeling van een alcoholverslaving richt zich zowel op de geestelijke als lichamelijke problemen die de alcoholverslaving veroorzaakt. Lees meer over professionele hulp bij een alcoholverslaving op de pagina stoppen met alcohol.

Bronnen: Trimbos instituut, volksgezondheid en zorg, help mijn dierbare is verslaafd, verschillende verslavingsklinieken.

Pagina laatst aangepast op 2 december 2019

Verder lezen 2. Alcoholverslaving symptomen