Afkickverschijnselen alcohol

Waarschijnlijk heeft bijna iedereen wel eens een kater meegemaakt na iets te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hoofdpijn, misselijkheid, een droge mond en braken zijn kenmerkende ontwenningsverschijnselen. Deze klachten zijn echter niet te vergelijken met de afkickverschijnselen die kunnen optreden na langdurig of zwaar alcoholgebruik. Stoppen met alcohol is geen makkelijk proces. Op deze pagina vind je informatie over mogelijke afkickverschijnselen van alcohol en begeleiding die hierbij mogelijk is.

Hoe ontstaan ontwenningsverschijnselen bij alcoholisme?

Bij alcoholisme raakt het lichaam gewend aan grote hoeveelheden alcohol. Dit heet ook wel tolerantie. Je hebt dan ook steeds meer alcohol nodig om een effect te merken. De afbraak van alcohol vindt plaats in de lever en maag met behulp van bepaalde enzymen. Bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden alcohol, wordt dit proces extra geactiveerd. Ook het zenuwstelsel past zich aan door gewenning aan veel alcohol. Hierdoor kunnen alcoholisten alcohol vaak beter verdragen.

Op het moment dat je plotseling stopt met alcohol drinken, treden ontwenningsverschijnselen op omdat je lichaam plotseling ontregeld raakt. Het lichaam moet wennen en een nieuwe balans vinden.

Welke afkickverschijnselen van alcohol?

Als je al langere tijd verslaafd bent aan alcohol, kunnen heftige afkickverschijnselen optreden. Het lichamelijk afkicken van alcohol duurt gemiddeld zo’n drie tot zeven dagen. Vooral de eerste dagen zijn het heftigst. Voorbeelden van afkickverschijnselen van alcohol zijn:

  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn
  • Zweten
  • Versnelde hartslag of hartkloppingen
  • Spierkramp
  • Rusteloosheid en slaapproblemen
  • Spanning of angst
  • Lusteloosheid of depressieve gevoelens
  • Darmproblemen: buikpijn, brandend maagzuur, diarree of juist verstopping

De meeste lichamelijke afkickverschijnselen nemen na een aantal dagen af. Klachten als somberheid, lusteloosheid, angst, spanning en slaapproblemen kunnen langer aanhouden. Ook is er natuurlijk het psychische afkickeffect. Soms zal de drang naar alcohol ineens weer sterk getriggerd worden. Dit noemt men ook wel ‘cravings’.

Ontwenningsverschijnselen alcoholisten

Bij zwaardere drinkers kunnen ernstigere ontwenningsverschijnselen optreden. Al vrij snel na het stoppen met drinken kunnen heftige ‘tremoren’ optreden. Dit is het beven of trillen van je handen of andere lichaamsdelen. In ernstige gevallen kunnen zelfs stuipen of een epileptische aanval ontstaan: de spieren trekken dan snel en onregelmatig samen. Vaak verliest iemand hierbij ook het bewustzijn. Ook hallucinaties treden vaker op na zwaar alcoholgebruik. Je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft dan dingen die er in de werkelijkheid niet zijn. Soms treedt een delirium tremens op, een heftig ontwenningsverschijnsel van alcohol met sterke hallucinaties, koorts, verhoogde bloeddruk en problemen met de hersenfuncties (cognitieve problemen). De ontwenningsverschijnselen van alcohol kunnen levensbedreigend zijn, daarom is begeleiding essentieel.

Begeleiding bij afkickverschijnselen van alcohol

Door bovengenoemde afkickverschijnselen is het belangrijk om hulp te zoeken bij het afkicken van alcohol. Professionals in de verslavingszorg kunnen je tijdens het afkickproces helpen. Met medicijnen kunnen afkickverschijnselen bijvoorbeeld verzacht worden. De angst voor afkickverschijnselen is soms een rem om behandeling te starten. De beloning na stoppen met alcohol is echter veel groter! Een professionele hulpverlener helpt je naar een herstelde balans in je leven zonder afhankelijkheid van alcohol. Lees verder over de behandeling van alcoholverslaving.

Bronnen: Alcoholhulp.be, Trimbos instituut, help mijn dierbare is verslaafd

Pagina laatst aangepast op 2 december 2019

Verder lezen 5. Stoppen met alcohol