Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus is er om u voor te bereiden op allerlei zaken rondom de bevalling en hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Daarnaast krijgt u ook informatie over de zwangerschap en de eerste tijd na de bevalling. Vaak kunt u ook advies krijgen over de beste manier van lopen met een dikke buik. Hiermee voorkomt of verhelpt u pijnklachten.

Bij veel zwangerschapscursussen wordt ook uw partner betrokken.Sommige zwangerschapscursussen bieden nog enkele lessen na afloop van de bevalling, om u te helpen uw lichaam weer in vorm te krijgen.

Waarom een zwangerschapscursus?

1. Wegnemen van angst Veel zwangere vrouwen zien op tegen de bevalling, door verhalen die zij gehoord hebben of door onzekerheid en angst over wat hen te wachten staat. Door goed geïnformeerd te zijn, kan een groot deel van deze angst en onzekerheid worden weggenomen. Dit helpt u meer controle over uw bevalling uit te oefenen, wat een voorspoedig beloop van de bevalling bevorderd.

2. Voorbereiding op de bevalling Alle zwangerschapscursussen hebben als doel u voor te bereiden op de bevalling. Veel zwangerschapscursussen leren u hoe u de weeën en de pijn daarbij zo goed mogelijk kunt opvangen. Ook worden verschillende houdingen die mogelijk zijn tijdens het persen voorgedaan en geoefend, zodat u tijdens de bevalling kunt kiezen welke houding het beste bij uw situatie op dat moment past.

3. Betrekken van uw partner Uw partner krijgt tijdens een zwangerschapscursus adviezen over hoe hij u zo goed mogelijk kan steunen tijdens de bevalling. Ook wordt uitgelegd hoe hij actief bij de bevalling betrokken kan worden.

4. Contact met andere zwangere vrouwen Tot slot is het vaak ook leuk om andere zwangere vrouwen te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en misschien nieuwe contacten op te doen.

Welke zwangerschapscursussen bestaan er?

Zwangerschapsgymnastiek

De bekendste zwangerschapscursus wordt verzorgd door de thuiszorgorganisaties. De cursus wordt vergoedt door de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), zodat deze cursus kosteloos is voor u.

Kenmerken van zwangerschapsgymnastiek:

 • de cursus bestaat uit acht lessen, vanaf een zwangerschapsduur van twintig weken
 • de cursus wordt meestal gegeven door een fysiotherapeut
 • de partner wordt in één van de lessen betrokken
 • u krijgt informatie over de veranderingen die plaatsvinden in uw lichaam
 • u traint uw bovenbeen-, bekken- en buikspieren
 • u leert wat een goede houding is tijdens de zwangerschap
 • u leert ademhalingsoefeningen om de weeën op te vangen
 • u leert verschillende perstechnieken

Zwangerschapsyoga Bij zwangerschapsyoga ligt het accent op het bewust worden van uw eigen lichaam en van de baby in uw buik.

Kenmerken van yoga:

 • u wordt zich bewust van de spanningen in uw lichaam
 • met speciale ademhalingsoefeningen kunt u zorgen voor ontspanning
 • met ontspanningsoefeningen leert u hoe u de weeën kunt opvangen en hoe u zo natuurlijk mogelijk kunt persen
 • de partner wordt vaak ook een aantal keer betrokken bij de lessen, waarin hij leert hoe hij u kan steunen en om u een buik-, rug- of beenmassage te geven
 • u krijgt informatie over wat u allemaal kunt verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling

Zwangerschapszwemmen In het water voelt u zich veel lichter dan u werkelijk bent en kunt u zich gemakkelijker bewegen.

Kenmerken van zwangerschapszwemmen:

 • u doet in het water spierversterkende en conditieverbeterende oefeningen
 • u doet oefeningen om u te leren ontspannen
 • het vindt vaak plaats in speciaal verwarmd, ondiep water
 • het wordt meestal gegeven door een zweminstructeur

U kunt beginnen met zwangerschapszwemmen, wanneer u daar zin in heeft en hiermee doorgaan tot aan de bevalling. Het accent ligt bij deze cursus op bewegen. U krijgt weinig informatie over de zwangerschap en de bevalling. Daarom kunt u deze cursus het beste combineren met een cursus waarin u wel informatie krijgt.

Zwangerschapshaptonomie Tijdens deze cursus, die u geheel met uw partner volgt, leert u samen contact te maken met de baby in uw buik. Op deze manier ontwikkelt u beiden een band met uw baby en leert u vertrouwen te hebben in elkaar en in uw lichaam. Hierdoor kunt u een natuurlijk proces als een bevalling met vertrouwen doorstaan. De cursus bestaat vaak uit ongeveer vijf tot tien privélessen, vanaf een zwangerschapsduur van twintig weken.

Psychoprofylaxe Deze cursus wordt gegeven vanuit de visie dat pijn tijdens de bevalling niet nodig hoeft te zijn. De pijn wordt volgens deze visie vaak veroorzaakt door de gedachte en de angst dat de bevalling pijn doet. U leert hoe u deze gedachten en angsten kunt uitschakelen en hoe u de pijn kunt opvangen door geconcentreerd en gericht met uw ademhaling bezig te zijn. Ook krijgt u veel informatie over wat u kunt verwachten tijdens de bevalling, zodat u goed voorbereid bent.  De cursus begint vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer vijfentwintig weken en bestaat uit acht tot tien lessen.

Samen bevallen Deze cursus heeft dezelfde achtergrond als de cursus psychoprofylaxe. De cursus gaat er vanuit dat zwangerschap en bevalling iets van u en uw partner samen is. Daarom wordt de partner van begin af aan overal bij betrokken en krijgt een actieve rol tijdens de zwangerschap en de bevalling. Er is ook veel aandacht voor massage. De cursus bestaat uit tien lessen, vanaf een zwange rschapsduur van tussen twintig tot vijfentwintig weken.

Mensendieck Bij mensendieck leert u hoe u kunt omgaan met de veranderingen in gewicht en houding tijdens uw zwangerschap. Met oefeningen leert u hoe u klachten van rug, bekken of banden kunt verminderen of voorkomen. U krijgt adviezen over hoe u het beste kunt lopen, bewegen en tillen. Ook leert u zich via oefeningen te ontspannen en de weeën tijdens de bevalling op te vangen. Er wordt ook een les met partners georganiseerd. De cursus bestaat meestal uit acht tot tien lessen, vanaf een zwangerschapsduur van zesentwintig weken.

Caesar Bij caesartherapie leert u via oefeningen hoe uw lichaam functioneert en hoe u klachten van bekken, rug, nek, schouders en bekkenbodem kunt verlichten of voorkomen. Ook wordt veel aandacht besteed aan de emoties die bij zwangerschap en bevalling komen kijken, en krijgt u adviezen hoe u op een positieve manier met deze emoties om kunt gaan. De cursus bestaat uit acht tot tien lessen, waaronder vaak één met partners. Vanaf een zwangerschapsduur van zestien weken kunt u deelnemen aan de cursus.

Zwangerschapshypnose Tijdens deze cursus leert u hoe u door zelfhypnose kunt zorgen voor volledige ontspanning tijdens de bevalling. Hierdoor ervaart u minder pijn en kunt u de bevalling op een prettige manier beleven. Ook kan zelfhypnose helpen om minder last te hebben van zwangerschapsklachten, zoals misselijkheid, bekkenpijn en slaapproblemen. Vaak krijgt u de oefeningen op een cassettebandje mee, zodat u thuis kunt oefenen om onder hypnose te raken. De cursus bestaat meestal uit zes lessen en kan worden gestart vanaf een zwangerschapsduur van vierentwintig weken.

Zwangerschapsfitness Bij deze cursus doet u fitnessoefeningen om uw spieren te versterken. Hierdoor kunt u mogelijk rug-, bekken- en nekklachten voorkomen. Ook leert u til-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, die van pas kunnen komen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Meestal ligt het accent op bewegen en krijgt u weinig informatie. U kunt deze cursus daarom het beste combineren met een cursus waarbij wel informatie wordt gegeven. De cursus begint vanaf een zwangerschapsduur van twintig weken.

Zwangerschapsaerobics Tijdens deze cursus beweegt u op muziek voor versterking van uw spieren, een goede houding en een goede conditie. Daarnaast is er ook aandacht voor ontspanningsoefeningen. Meestal krijgt u tijdens de cursus weinig informatie. De cursus begint vanaf een zwangerschapsduur vanaf zestien weken, zolang u zich er prettig bij voelt.

Zwangerschapsmassage In deze cursus leert u hoe u uzelf kunt masseren of u kunt laten masseren door uw partner. Massage zorgt voor ontspanning, soepele spieren en een verbeterde ademhaling. Zo kunt u rug- en bekkenklachten, kramp in de benen en vermoeidheid verminderen. Deze cursus volgt u samen met uw partner. U bepaalt zelf wanneer u aan de cursus wilt beginnen en hoeveel lessen u wilt volgen.

Shiatsu-massage Bij deze cursus krijgt u van een masseur een drukpuntmassage met als doel, de goede energie naar uw buik en bekken te sturen. Zo kan uw kind zich daar zo prettig mogelijk ontwikkelen en kunt u zich zo goed mogelijk ontspannen. Het gaat om een individuele behandeling, die op elk moment tijdens de zwangerschap gevolgd kan worden.

Zwangerschapszingen Tijdens deze cursus krijgt u les in zingen en leert u allerlei liedjes. U ervaart dat zingen een ontspannende bezigheid is voor uzelf en voor uw baby. Ook leert u door het zingen, uw ademhaling te beheersen. De cursus kunt u op elk moment tijdens de zwangerschap volgen; het wordt echter niet in alle plaatsen gegeven.

Zwangerschapsdans Deze cursus wordt nog maar op een beperkt aantal plaatsen gegeven. Tijdens deze cursus leert u doo r te dansen, uw lichaam soepel en op een goede manier te bewegen en uw conditie op peil te houden. De cursus kunt u op elk moment tijdens de zwangerschap volgen.

Ouderschapscursus Dit is een heel andere cursus dan alle bovenstaande cursussen en is bedoeld voor aanstaande ouders die hun eerste kind verwachten. Tijdens deze cursus leert u hoe u uw baby kunt verzorgen: hoe u uw baby verschoont, wast, voedt en veilig vervoert. Deze cursus wordt verzorgd door thuiszorgorganisaties.

Hoe kiest u een zwangerschapscursus die bij u past?

Allereerst is het belangrijk dat u weet wat u wilt bereiken met de zwangerschapscursus.

U kunt uzelf de volgende vragen stellen:

 • Wilt u een cursus alleen of met uw partner volgen?
 • Wilt u leren hoe u met bepaalde zwangerschapsklachten kunt omgaan?
 • Wilt u een cursus volgen om fit en in conditie te blijven?

Het is daarom zinvol om de beschrijvingen over de verschillende cursussen door te lezen en te kijken welke u het meest aanspreekt. Ook kunt u bij de verloskundige, huisarts of gynaecoloog die uw zwangerschap begeleidt, informeren welke mogelijkheden er in uw buurt zijn om een zwangerschapscursus te volgen.

U kunt ook informeren naar hun bevindingen of naar de ervaring van kennissen in uw omgeving.

Vaak heeft de verloskundige, huisarts of gynaecoloog adressen of folders van zwangerschapscursussen in de buurt.

Het kan zinvol zijn om contact op te nemen met een contactpersoon en te vragen wat de cursus precies inhoudt.

Informeer of het mogelijk is om een proefles te volgen, zodat u kunt ervaren of deze cursus bij u past. Het is verstandig om ook naar de kosten van de cursus te vragen: deze kunnen nogal uiteenlopen.

Daarnaast organiseren veel verloskundigepraktijken en ziekenhuizen regelmatig voorlichtingsavonden over een bevalling thuis of in het ziekenhuis.

Aan het eind van deze folder vindt u adressen, telefoonnummers en internetadressen, waar u meer informatie kunt krijgen over zwangerschapscursussen.

Bestaan er cursussen voor na de bevalling?

Er bestaan ook cursussen die u kunnen helpen weer in vorm te komen na de bevalling.

Het accent in deze cursussen ligt op:

 • het verantwoord trainen van de verslapte buik-, bekkenbodem- en beenspieren
 • het opbouwen van uw conditie

U krijgt tips voor een goede houding tijdens de verzorging en het tillen van uw kindje. Ook kunt u met andere jonge moeders praten over uw ervaringen tijdens de bevalling en de eerste weken daarna.

De bekendste cursus is de nagym, verzorgd door thuiszorgorganisaties. De cursus start ongeveer zes tot tien weken na de bevalling. Ook caesar, mensendieck en sommige yogacursussen verzorgen lessen na de bevalling.

Daarnaast bestaan er babymassagecursussen, waarbij u door massage, contact met uw baby legt en zorgt dat uw baby zich ontspant.

In samenwerking met

Drs. J.H. Schieving (auteur) Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (consulent) Dr. K. Boer (consulent)

Bronnen

 • Obstetrie en Gynaecologie De voortplanting van de mens Treffers PE, Heintz APM, Keirse MJNC et al 3e druk Utrecht Wetenschappelijke uitgeverij Bunge 2000
 • Ouders van Nu januari 2002 Sanoma Uitgevers Hoofddorp

Meer informatie

 • Zwangerschapscursus van de thuiszorg - informeer bij uw thuiszorgorganisatie
 • Zwangerschapszwemmen - informeer bij uw plaatselijk zwembad
 • Zwangerschapsyoga
 • Zwangerschapshaptonomie
 • - Academie voor haptonomie www.haptonomie.nl
 • Erfocenrum - advies ter voorbereiding zwangerschap www.zwangerwijzer.nl
 • Psychoprofyl axe - Stichting ter voorbereiding psychoprofylactische methode
 • Samen bevallen - Vereniging samen bevallen www.samenbevallen.nl
 • Mensendieck - Nederlandse vereniging mensendieck www.mensendieck.nl
 • Caesar - Vereniging bewegingsleer caesar
 • Zwangerschapshypnose - Nederlandse beroepsvereniging van hypnotherapeuten www.hypnotherapie.nl
 • Zwangerschapsfitness of -aerobics - Fysio Physics opleidingen
 • Zwangerschapsmassage - Parelmoer 020-6432253
 • Shiatsu-massage - Nederlandse vereniging van soma therapeuten www.nvst.nl
 • Zwangerschapszingen - Zingen voor zwangeren www.boventonen.nl
 • Oudercursus - informeer bij uw thuiszorgorganisatie

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019


Gerelateerd