Zondagmiddagarmpje

Wat is een zondagmiddagarmpje?

Een zondagmiddagarmpje is een term voor een afwijking in de arm van een kind. Het gaat om een ontwrichting (luxatie) van het kopje van het spaakbeen, dat ter hoogte van de elleboog zit. Dit ontstaat doordat er (te) hard aan de arm van het kind is getrokken, terwijl deze is gestrekt. Andere namen die hiervoor gebruikt worden zijn “radiuskopluxatie” en “pulled elbow”. Het komt regelmatig voor bij kinderen tussen één en drie jaar, iets meer bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen zondagmiddagarmpje

Als het kind tijdens het aankleden, stoeien of wandelen opeens begint te huilen, en er is (te) hard aan de gestrekte arm getrokken, bestaat de mogelijkheid dat er sprake is van een zondagmiddagarmpje. In sommige gevallen is een knapje hoorbaar. Het kind geeft pijn aan in de elleboog en soms ook in de schouder of de pols. Hij wil zijn arm niet meer bewegen en houdt hem meestal het liefst stil tegen zijn buik. Daarbij ondersteunt hij de arm met zijn andere hand. In de meeste gevallen kunt u zelf niets afwijkends aan de elleboog ontdekken.

Hoe ontstaat een zondagmiddagarmpje?

Een zondagmiddagarmpje kan ontstaan als er hard aan de gestrekte arm van het kind wordt getrokken. Dit kan voorkomen als u tijdens het aankleden de arm van het kind door een kledingstuk probeert te trekken, wanneer u het kind tijdens een wandeling wil behoeden voor een val of wilt voorkomen dat het plots de straat op rent en het aan een armpje omhoog trekt. De naam komt van vroeger toen er nog veel mensen naar de kerk gingen op zondag. De kinderen wilden niet altijd mee en werden aan een arm meegetrokken. Tegenwoordig komt het overigens nog regelmatig voor op zondag. Als ouders gaan wandelen met hun kind, zwieren ze het wel eens tussen hen in. Het kind loopt dan tussen de ouders en geeft allebei een hand. De ouders trekken het kind op, nemen een paar stappen en zetten het kind weer neer. Het is beter om een kind tijdens dit zwieren onder de okseltjes te pakken zodat er geen kans bestaat op een ontwrichting.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een zondagmiddagarmpje is erg pijnlijk voor het kind, maar niet direct schadelijk. De huisarts kan met een kleine beweging het kopje van het spaakbeen weer op de juiste plek zetten. Dit doet even pijn. Zodra het spaakbeen weer goed zit, is de pijn over en kan het kind zijn arm weer normaal bewegen. U moet daarna wel extra voorzichtig zijn omdat de kans dat het nog een keer gebeurt verhoogd is. Het kind heeft ongeveer 5% kans om nogmaals een ontwrichting te krijgen. Wanneer de ontwrichting vaker gebeurt kan dit schade geven aan het ellebooggewricht.

Wanneer naar de huisarts?

Als u het vermoeden heeft dat het kindje een zondagmiddagarmpje heeft, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze kan het probleem snel verhelpen. Tevens onderzoekt de huisarts of er mogelijk sprake is van een breuk.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt en hoeft zelf niets aan een zondagmiddagarmpje te doen. Als het kind behandeld is door de huisarts, zal het zijn arm gewoon weer kunnen gebruiken.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Een zondagmiddagarmpje kunt u voorkomen door niet aan de gestrekte arm van het kind te trekken. Bij het aankleden kan het kind zelf zijn armen door de mouwen steken. Als het kind erg onwillig is, kunt u hem beter optillen of in de buggy zetten dan aan een arm meetrekken. En als u het kind tijdens het stoeien of wandelen wilt optillen, pak hem dan liever onder de oksels dan aan de handjes.

In samenwerking met

W.van Donselaar,arts

Bronnen

  • Kleine kwalen in de huisartsengeneeskunde:zondagmiddagarmpje. Dijk,M. Streefkerk, J.G.,Nederlands Tijdschrijf voor Geneeskunde 1991:137, nr 34

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019