Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew (axiale spondyloartritis) is een reumatische aandoening. Er is sprake van een ontsteking van gewrichtskapsels. De ontsteking gaat gepaard met een geleidelijke verstijving van het ontstoken gewricht. Meestal gaat het om de gewrichten van de rug. Maar ook de knieën, heupen en bekken kunnen aangetast zijn. De Latijnse naam voor de ziekte is Spondylitis ankylopoetica. De ziekte begint over het algemeen op een leeftijd tussen en 15 en 35 jaar en komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Iets vaker bij mannen.

Symptomen van de ziekte van Bechterew?

De ziekte begint meestal met pijnklachten in de onderrug. Vooral s’morgens. Vaak is de rug ook stijf. In een later stadium kunnen ook andere gewrichten klachten geven. De klachten verminderen over het algemeen door bewegen. Daarnaast kunnen ook algemene klachten ontstaan, zoals lusteloos en moe zijn.

Hoe ontstaat de ziekte van Bechterew?

De precieze oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog niet bekend. Erfelijke factoren spelen een rol. In sommige families komt de ziekte vaker voor. Als een van de ouders Bechterew heeft, is de kans dat een kind de ziekte krijgt 10%. Een groot percentage (90-95%) van de mensen met de ziekte van Bechterew heeft de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed. Ook lijkt het dat infecties van de darmen en de urinewegen een rol kunnen spelen bij het ontstaan. Het lichaam maakt bij een infectie antistoffen aan. Deze antistoffen helpen om het ziekmakende micro-organisme te bestrijden. Bij de ziekte van Bechterew lijkt het erop dat deze antistoffen ook de eigen lichaamscellen aanvallen.

Is het ernstig wat kunt u verwachten?

Het stellen van de diagnose is vaak moeilijk. Vooral in het begin van de ziekte zijn er op de röntgenfoto’s vaak nog geen afwijkingen te zien. De arts vindt bij het lichamelijk onderzoek vaak wel afwijkingen die wijzen in de richting van de ziekte, bijvoorbeeld een beperkte beweeglijkheid in de rug. Ook het bloedonderzoek kan belangrijke aanwijzingen geven. Op de röntgenfoto kunnen beschadigingen van het gewricht gezien worden.

De ziekte van Bechterew is een chronische aandoening, genezing is niet mogelijk. Wel zijn er goede behandelingen die het ziekteproces vertragen en de klachten verminderen. Door woekering en verbening van kraakbeencellen kan een verstijving van de wervelkolom ontstaan ( bamboo spine).

Het beloop van de ziekte is wisselend. Bij de ziekte van Bechterew heeft men vaker last van darmproblemen en huidklachten ( psoriasis), ook komen er bij 20-30% van de mensen met Bechterew oogontstekingen voor. De levensverwachting van mensen met de ziekte van Bechterew is normaal. De meeste mensen kunnen gewoon hun beroep uitoefenen, zeker wanneer te zware belasting vermeden wordt.

De behandeling is er op gericht om de rug soepel te houden door oefeningen en de pijn te bestrijden. Dit kan ondersteund worden met oefentherapie. Verschillende medicijnen kunnen de ontstekingsreactie onderdrukken. De meeste mensen hebben baat bij een behandeling met ontstekingsremmende pijnstillers ( NSAID’s ) en/of klassieke ontstekingsremmers (DMARD’S). Sommige mensen zijn meer gebaat bij een behandeling met ‘biologicals’. Deze medicijnen zijn vrij nieuw en worden geïnjecteerd. Bij een ernstige misvorming van de wervelkolom kan een operatie nodig zijn om de rugkromming minder te maken.

Wanneer naar de huisarts?

Bij klachten als rugpijn, stijfheid en moeheid is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts. Met verder onderzoek kan hij nagaan of er sprake is van de ziekte van Bechterew. Bij verdenking zal hij u verwijzen naar de reumatoloog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan van de ziekte van Bechterew. U kunt zelf niets doen om het ontstaan van de ziekte van Bechterew te voorkomen. Wel zijn er factoren die een gunstig effect hebben op het beloop en de ernst van de klachten. Een aantal van deze factoren kunt u zelf beïnvloeden. (zie : Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen’).

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Lichaamsbeweging is erg belangrijk bij de ziekte van Bechterew. Vooral het oefenen van de rug helpt om verstijving van de wervelkolom te voorkomen. Ook is het belangrijk een goed houding aan te leren. Hierdoor zal bij eventuele verstijving de rug in een relatief gunstige en gestrekte stand blijven. Uw arts en fysiotherapeut kunnen u hierbij ondersteunen.

Een gezonde afwisselende voeding en een gezond lichaamsgewicht hebben een gunstig effect. Overmatig alcoholgebruik is nadelig. Over het algemeen heeft warmte een gunstig effect op de klachten, dit kan bijvoorbeeld met een warm bad of warme douche.

In samenwerking met

Wim van Donselaar (auteur)

Bronnen

  • NHG-Standaard Artritis 2009
  • www.reumafonds.nl
  • Meer van der J, Stehouwer CDA, Ottenlander den GJH. Interne geneeskunde, elfde herzien druk. Bohn Stafleu van Loghum. Houten/Diegem: 1996.

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019