Zenuwpijn

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn wordt ook wel neuropatische pijn genoemd. Het is een vaak chronische pijn die ontstaat door een beschadiging of irritatie van een zenuw. Ook kan de pijn ontstaan door een beschadiging van de pijnbanen in het brein of een beschadiging in het ruggenmerg. De signalen die het zenuwstelsel doorstuurt worden verstoord, hierbij ontstaan spontane pijnprikkels.

Normaal gesproken doet het doorgeven van deze signalen geen pijn. Bij beschadiging of een gebrekkige werking van de zenuwen worden de prikkels echter wel als (heftige) pijn ervaren. Zo kan het strijken over de huid al pijnlijk zijn. Dit fenomeen staat ook bekend als allodynie.

Mono-neuropathie of polyneuropathie

Als slechts één zenuw beschadigd is of slecht functioneert noem je dit mono-neuropathie. Zijn er echter meer zenuwen die niet functioneren zoals het hoort, dan wordt er gesproken van polyneuropathie.

Wat zijn de symptomen van zenuwpijn?

Neuropathische pijn wordt vaak beschreven als brandend, tintelend en een doof gevoel in het pijngebied. Het is continu aanwezig en tussendoor ervaar je elektrisch aanvoelende flitsen van pijn. Je kunt het gevoel hebben van mieren die over je huid lopen of het gevoel dat je hand of voet slaapt.

Kenmerkend is dat externe prikkels een heftige pijnreactie veroorzaken, zoals temperatuurwisseling en het strelen of wrijven van kleding over de huid. Hierdoor ontstaan vaak bijkomende klachten zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid.

Oorzaken van zenuwpijn

Vaak ligt een andere aandoening ten grondslag aan neuropathie. Meestal is er langdurige druk aanwezig op een zenuw (bijvoorbeeld bij een hernia) of ontstaat zenuwpijn door een infectie (bijvoorbeeld bij gordelroos).

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Diabetische neuropathie – door een zenuwstoornis die zich bij mensen met suikerziekte kan ontwikkelen.
 • Carpaal-tunnel syndroom (CTS) - door een beklemming van een zenuw in de pols.
 • Tarsaal-tunnel syndroom (TTS) - door een beklemming van een zenuw in de voet.
 • Neuroom - door een zenuwgezwel.
 • Amputatiepijn – door de doorgesneden zenuwen.
 • Aangezichtspijn – door beschadiging van een gezichtszenuw.

Een onderliggende aandoening is niet altijd de oorzaak van neuropathische pijn. Andere oorzaken zijn:

 • Alcoholische neuropathie - bij overmatig gebruik van alcohol (de giftige stoffen hopen op in de lever en kunnen de zenuwen aantasten).
 • Neuropathische pijn die ontstaat als bijwerking van chemotherapie.
 • Neuropathische pijn ten gevolge van een vitamine B6-teveel.
 • Een chirurgische ingreep of ongeval.

Diagnose stellen bij zenuwpijn

Een arts kan zenuwpijn vaststellen aan de hand van verschillende onderzoeken:

 • Wattenstaafjestest: bij deze test wrijft de arts met het wattenstaafje over de huid. Als dit als pijnlijk wordt ervaren is er sprake van allodynie.
 • Monofilament-test: een monofilament is een apparaat waarmee de arts met een draadje op de huid drukt. Als je op deze lichte druk een hevige pijnreactie vertoont spreek je van hyperalgesie (overgevoelig voor druk).
 • Sensorisch onderzoek: met alcohol of warm water op de huid wordt getest hoe gevoelig je tastzenuwen zijn voor temperatuursveranderingen.

Hoe behandel je zenuwpijn?

Neuropathische pijn is lastig te behandelen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden die effect kunnen hebben op de klachten.

Zenuwpijn kan plaatselijk bestreden worden met lidocaïne-pleisters. Lidocaïne is een vloeistof die de huid verdoofd waardoor de zenuwpijn tijdelijk af neemt. Als de zenuwpijn op meerdere plaatsen aanwezig is kun je ook andere medicijnen krijgen. Vaak wordt gekozen voor antidepressiva of anti-epileptica. Deze medicijnen verminderen de prikkels die de zenuwen doorgeven. Hierdoor verminderen ze zenuwpijn.

Overige behandelingen bij zenuwpijn:

 • Een injectie via de anesthesioloog. Er zijn verschillende injecties bij zenuwpijn. De ene injectie blokkeert de pijnlijke zenuw en verhelpt zo de pijnklachten. De ander bevat ontstekingsremmers, waardoor de pijn in sommige gevallen vermindert.
 • Bij zenuwpijn is een zenuw vaak bekneld geraakt. Met een operatie wordt de beknelling verwijderd.
 • Een behandeling met transcutane elektrische neuro stimulatie (TENS). Dit apparaatje geeft zwakke elektrische prikkels die de pijn tijdelijk verminderen. Ook ontspannen je spieren hierdoor. Het voordeel van het gebruik van de TENS is dat er geen bijwerkingen optreden.

Auteur: Meike Heuer en Cammy Mai Tran, in samenwerking met Wim van Donselaar Bronnen: Merck Manual (blz. 455, 475 & 588-590), Gezondheidsplein.nl, Dokterdokter.nl, Atelierrebalance.nl

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019


Gerelateerd