XTC

Wat is XTC?

XTC (of ecstasy wat in het Engels extase betekent) komt voornamelijk voor op de markt als pillen of als poeder. De stofnaam ervan is 3,4 methyleendioxymethamfetamine (MDMA). XTC heeft twee effecten: het is een oppeppend middel en het verandert ook je bewustzijn.

Het wordt in laboratoria gemaakt. De pillen hebben vaak verschillende kleuren en zijn vaak voorzien van een afbeelding. Een groot probleem van de XTC-pillen is dat je nooit van tevoren weet wat er precies in de pil zit. Er kan bijvoorbeeld helemaal geen MDMA inzitten, maar iets wat er misschien op lijkt. Ook weet je van tevoren niet welke dosis er in een pil zit.

Uit een onderzoek gedaan in 2004 bleek dat toen 5% van de pillen 1-35 mg XTC bevatte en 9,5% van de pillen meer dan 140 mg bevatte.

Symptomen XTC verslaving

Meestal wordt XTC gebruikt als partydrug. Je kunt dan veel langer doordansen en je voelt je heel gelukkig. Hierover later meer. XTC-gebruik buiten het weekend wordt eigenlijk nauwelijks gezien.

Je kunt enigszins geestelijk verslaafd raken aan XTC. Dit kun je merken aan het feit dat je feesten of uitgaan zonder XTC niet meer leuk vind. In die zin kun je dus wel afhankelijk worden van XTC.

Om het oppeppende gevoel telkens weer te krijgen, moet je vaak meer gaan gebruiken. Het bewustzijnsveranderende effect wordt vaak niet sterker naarmate je een hogere dosis gebruikt.

Het lichaam krijgt geen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met XTC.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Na het slikken van XTC duurt het zo'n 20 tot 60 minuten voordat het begint te werken. Na 4 tot 6 uur is de XTC uitgewerkt. Bij XTC-gebruik voel je je gelukkig, heb je behoefte aan contact en intimiteit, worden je zintuigen sneller geprikkeld, waardoor je intensere waarnemingen hebt. Je bent energiek helder en alert.

Lichamelijk verhoogt XTC de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Je krijgt stijve kaken en gaat vaak knarsetanden. Dit knarsetanden tesamen met de aanmaak van minder speeksel (een andere bijwerking van de XTC) zorg bij regelmatig gebruik vaak snel voor slechte tanden.

Een groot risico van XTC-gebruik is oververhitting en uitdroging. Doordat je lichaams-temperatuur door de XTC verhoogd wordt, en je vaak lang doordanst en weinig drinkt, kun je in een levensgevaarlijke situatie terecht komen. Er wordt dus vaak aangeraden veel te drinken en wat zout te eten (chips of pinda’s).

Nadelige effecten zijn verder zweten, misselijkheid, braken, hartkloppingen, ziek voelen, duizeligheid, flauwvallen, spierpijn en hoofdpijn. Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken.

XTC leidt tot veranderingen in - of beschadiging van de hersenen. Dit gevaar neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt. Je merkt deze beschadiging bijvoorbeeld aan verminderde concentratie, slechter geheugen en ook sombere stemming. Frequent gebruik kan ook leiden tot paniekstoornissen en agressiveit.

Wanneer naar de huisarts?

Als je bepaalde bijwerkingen of nadelinge gevolgen hebt na het gebruik van XTC kun je de huisarts bezoeken. Die kan samen met jou kijken waardoor sit komt en hoe dit kan worden tegengegaan of behandeld. Ook als je hevige of beangstigende effecten van de XTC hebt tijdens gebruik is het verstandig een EHBO te zoeken of de huisarts te bellen.

Wat kunt u zelf doen?

Omdat je niet weet wat er in de pillen zit en hoeveel, is het verstandig de pil voor gebruik te laten testen. Op veel party’s is hiervoor de mogelijkheid. Als je je niet lekker voelt bij gebruik van XTC, probeer dan een koele ruimte op te zoeken en kijk of je iets tot rust kunt komen of wat water te drinken. Zoek anders de EHBO-post op (die is bij grote feesten vaak aanwezig) of bel de huisarts.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Combineer XTC niet met alcohol of andere drugs. Ook XTC en deelname aan het verkeer is een gevaarlijke combinatie.

Als je medicijnen gebruikt tegen depressie of tegen hooikoorts, is het erg gevaarlijk om XTC te gebruiken. Deze combinatie kan de bloeddruk tot gevaarlijke hoogtes doen stijgen.

In samenwerking met

L.A Edelman (auteur) N. Bos (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019