Vastzittende ring om vinger

Vastzittende ring om vinger

Een vastzittende ring is een ring om de vinger die niet verwijderd kan worden zonder hulpmiddelen.

Symptomen vastzittende ring om vinger

Een vastzittende ring wordt een probleem als hij pijn geeft of de vinger afklemt. Als een vinger door een ring wordt afgeklemd, verandert hij van kleur. De vinger wordt roder of juist witter dan de andere vingers en soms ook gevoelloos.

Hoe ontstaat een vastzittende ring om vinger?

De bouw van de vinger is zodanig dat het gemakkelijker is om een ring om te doen dan om een ring af te doen. Het komt nogal eens voor dat een ring vast komt te zitten bij het passen.

Een ring kan ook vast komen te zitten door zwelling van de vinger als gevolg van een verwonding (kneuzing, botbreuk of uitwendige wond), vocht vasthouden, een ontsteking, een allergische reactie, een reactie op een insectenbeet, wratten of zwelling van de vingergewrichtjes.

Soms ziet men dat een ring die jarenlang gedragen is, in de loop van de tijd vast gaat zitten, doordat de vingers geleidelijk wat dikker zijn geworden.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een vastzittende ring die geen klachten geeft, kan in principe blijven zitten.Geeft de vastzittende ring echter klachten van pijn en/of zwelling aan de vinger, dan is het wel noodzakelijk de ring te laten verwijderen. Anders loopt men het gevaar dat door afknelling de bloedvoorziening van de vinger tekort gaat schieten.

Ook bij verwondingen van de vinger is het meestal verstandig de ring te (laten) verwijderen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer het u totaal niet lukt om een vastzittende ring van de vinger af te krijgen, terwijl u vindt dat dit wel noodzakelijk is, kan de huisarts hulp bieden. Zeker bij een vastzittende ring met pijnklachten en zwelling van de vinger is het verstandig de huisarts te bezoeken. De huisarts kan, nadat u zelf tevergeefs de trucjes uit ‘Wat kunt u er zelf aan doen?’ hebt geprobeerd, uiteindelijk de ring verwijderen met een ringzaagtang.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als de vinger niet pijnlijk of gezwollen is, hoeft u in principe niets te doen. Als het wel noodzakelijk is de ring te verwijderen, is de eenvoudigste manier het insmeren van ring en vinger met zeep of vaseline. Hierdoor neemt de wrijving met de huid af en kan de ring veelal wel worden verwijderd.

Een andere methode is de volgende. Smeer de vinger in met zeep. Steek een gaasje, een reepje katoen of iets dergelijks onder de ring en trek hierna met een ronddraaiende beweging rond de vinger aan het touwtje in de richting van de vingertop. Nog beter lukt dit met een stuk tand-floss. Dit is zeer dun doch sterk.

Lukt dit niet, rol dan een touwtje, ingesmeerd met zeep, vanaf de vingertop om de vinger, tot vlak boven de ring. Hierdoor zal de zwelling van de vinger kunnen verminderen. Haal het uiteinde van het touwtje (aan de kant van de ring) onder de ring door. Trek voorzichtig aan dit uiteinde, het touwtje ontrolt zich dan geleidelijk waardoor de ring langzaam van de vinger wordt getrokken. Deze methoden kunt u enkele malen herhalen. Het kan ook helpen om tussen de pogingen de hele arm hoog te houden (boven uw hoofd) zodat de zwelling in uw vinger vermindert.

Eventueel kunt u nog de hulp van de zilversmid of huisarts vragen, maar deze zal meestal ook niet veel anders kunnen doen dan de ring doorzagen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Tijdens bepaalde bezigheden, zoals balsporten of klussen, waarbij u het risico loopt uw handen te verwonden, is het verstandig uw ring af te doen.

In samenwerking met

W. van Donselaar, arts

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019