Vaginale schimmelinfectie

Aandoening 5 april 2016

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een ontsteking binnenin en/of rond de ingang van de vagina veroorzaakt door Candida. Ook al is Candida albicans een gistsoort, toch spreekt iedereen over een schimmelinfectie. Deze ontsteking gaat veelal gepaard met jeuk, soms zelfs met pijn in of rond de vagina. Ook is er vaak sprake van vaginale afscheiding.

Symptomen vaginale schimmelinfectie

Het meest kenmerkend voor een vaginale schimmelinfectie is de jeuk die dit geeft. Deze jeuk zit vooral bij de vagina-ingang, maar niet zelden ook inwendig. Onbehandeld kan de jeuk zich soms uitbreiden over de gehele schaamstreek. Behalve jeuk kan er ook sprake zijn van schrijnende, branderige pijn in of rond de vagina.Vaginale schimmelinfecties gaan vaak gepaard met vaginale afscheiding die meer is dan gebruikelijk. Deze afscheiding is meestal wit en brokkelig en lijkt op gestremde melk.

Hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie?

In veruit de meeste gevallen ontstaat ongewone vaginale afscheiding door een infectie van de vagina. In een gezonde vagina zijn bacteriën en schimmels aanwezig, die met elkaar en de afweer van de vagina een dynamisch evenwicht vormen. Dit evenwicht kan door verschillende omstandigheden verstoord raken (bijvoorbeeld antibioticagebruik, verkeerde hygiëne, geslachtsziekte, verminderde algemene weerstand). Is het evenwicht verstoord, dan kan een van de bacterie- of schimmelsoorten de overhand krijgen, de vaginawand binnendringen en zo een infectie veroorzaken. Veruit de meest voorkomende infectie (2/3 van alle gevallen) is een vaginale schimmelinfectie.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een vaginale schimmelinfectie kan bijzonder hinderlijk zijn, maar is niet ernstig. In de meeste gevallen zal de infectie zelfs weer vanzelf overgaan. Soms is er hiervoor toch hulp van geneesmiddelen nodig. Wanneer u eerder een vaginale schimmelinfectie heeft gehad, is het vaak niet moeilijk om zonder tussenkomst van een arts tot een diagnose te komen. Omdat u voor de behandeling een recept nodig heeft, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Wanneer naar de huisarts?

Bij ongewone vaginale afscheiding en/of jeuk of pijnklachten rond de vagina kunt u het beste altijd contact opnemen met de huisarts(enpraktijk). De oorzaak van ongewone vaginale afscheiding kan alleen maar door aanvullend onderzoek door een arts worden gevonden. Dit betekent vaak een inwendig onderzoek met een eendebek (speculum) en laboratoriumonderzoek van de afscheiding. In sommige gevallen, zoals bijv. verdenking op een seksueel overdraagbare aandoening (geslachtsziekte), zal er ook bloedonderzoek worden gedaan. En in de meeste gevallen is ook voor de behandeling de hulp van een arts noodzakelijk.

Wat kunt u er zelf aan doen?

De mogelijkheden om zelf wat aan een vaginale schimmelinfectie te doen, zijn zeer beperkt. Vooral ook omdat het onmogelijk is om zonder aanvullend onderzoek te bepalen wat de oorzaak is. Het motto is hier dan ook: “voorkomen is beter dan genezen”. Het voorkomen wordt hierna besproken, voor het genezen zult u een arts moeten raadplegen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

In het algemeen is vaginale afscheiding moeilijk te voorkomen. Een goede algemene weerstand kan bescherming bieden. Zorg dus dat u goed bent uitgerust. Ga op tijd naar bed en werk u niet over de kop. Hoe beter uw conditie, des te groter is uw weerstand tegen een eventuele infectie. Let er bij de hygiëne op dat u niet te vaak en te veel zeep gebruikt. Bij het afvegen van urine of ontlasting kunt u het beste bij de vagina beginnen en dan naar achter in de richting van de anus strijken. Op deze manier voorkomt u dat er bacteriën van de anus naar de vagina worden gebracht. Zorg in geval van wisselende seksuele contacten voor bescherming in de vorm van condooms. Zo voorkomt u besmetting met schimmels, gisten, bacteriën en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Lees meer over vaginale klachten in het dossier ‘Een gezonde vagina: voorkom vaginale klachten’.

In samenwerking met

Drs. P.A.J. Meulenbroek (auteur)
R.H. Jamin (consulent)
Drs. E.G.C. van Seumeren (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard Fluor Vaginalis 2005