Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen

Wat is vaginaal bloedverlies bij zuigelingen?

Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen komt regelmatig voor. Ongeveer 5 tot 10 procent van de pasgeboren meisjes verliest in de eerste dagen na de geboorte wat bloed uit de vagina. In de meeste gevallen wordt het door de ouders ontdekt bij het verschonen. Het is een natuurlijk proces en in nagenoeg alle gevallen volkomen onschuldig.

Symptomen vaginaal bloedverlies bij zuigelingen

Vaginaal bloedverlies bij de pasgeborene kenmerkt zich meestal door een bloedplekje in de luier. Het begint gemiddeld tussen de tweede en de tiende dag na de geboorte en is binnen een week weer gestopt.

Hoe ontstaat vaginaal bloedverlies bij zuigelingen?

Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen zou je kunnen vergelijken met een menstruatie. Tijdens de zwangerschap krijgt het kind via de placenta vrouwelijke hormonen van de moeder. Deze zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies van het meisje gaat groeien. Na de geboorte krijgt ze de moederlijke hormonen niet meer. Het baarmoederslijmvlies wordt niet meer gestimuleerd door de hormonen en wordt langzaam afgestoten, net als bij de menstruatie van volwassen vrouwen. Bij de meeste pasgeborenen is dit zichtbaar als een wat slijmerige afscheiding. Bij sommige meisjes zit er wat bloed doorheen gemengd.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Vaginaal bloedverlies bij de pasgeborene is, zoals het hierboven beschreven is, onschuldig. Het is een natuurlijk proces en de bloeding stopt binnen een week. Uw kindje merkt er zelf niets van.

Wanneer naar de huisarts?

In een klein aantal gevallen is vaginaal bloedverlies niet helemaal normaal en moet uw kindje door de huisarts worden gezien. Dokterdokter.nl raadt u daarom aan om een afspraak bij uw huisartspraktijk te maken als:

  • het bloedverlies pas na de 10e levensdag begint;
  • het bloedverlies langer duurt dan een week;
  • het bloedverlies erg hevig is;
  • uw kindje nadat het bloedverlies is gestopt, voor de tweede keer gaat bloeden.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen stopt vanzelf. U kunt er zelf verder niets aan doen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen is een natuurlijk proces. U kunt het niet voorkomen.

In samenwerking met

W.van Donselaar,arts

Bronnen

  • Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:1166-7, Kleine kwalen in de huisartsengeneeskunde. Vaginaal bloedverlies bij pasgeborenen.

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd