Urine-uitgang op de verkeerde plaats

Wat is de urine-uitgang op de verkeerde plaats?

Hypospadie houdt in dat de uitmonding van de urinebuis in de penis op een verkeerde plek zit. Er zijn verschillende vormen van die variëren in ernst. Ongeveer 1 op de 300 jongetjes in Nederland wordt met deze aandoening geboren. Wanneer hypospadie voorkomt in een familie, is de kans dat een kind wordt geboren met hypospadie groter.

Symptomen van urine-uitgang op de verkeerde plaats

Normaal gesproken eindigt de urinebuis in de top van de eikel. Bij kinderen met hypospadie zit deze opening ergens anders, aan de onderkant van de penis. Dit kan net onder de kroon van de eikel zijn, maar ook vlakbij het scrotum (de balzak).

De plek waar de opening had moeten zitten is dicht, maar is meestal wel zichtbaar als een deukje. In de meer uitgesproken vorm, is de voorhuid abnormaal gevormd. Aan de onderkant van de penis is deze krap en aan de bovenzijde van de penis is een overschot. Dit lijkt op een soort hoedje en wordt ook wel matrozenkraag genoemd. Hypospadie wordt meestal in het eerste levensjaar ontdekt door degene die de bevalling leidde of door de arts op het consultatiebureau.

Kinderen bij wie de afwijking heel minimaal is, worden wel eens over het hoofd gezien. De aandoening kan dan aan het licht komen als het kind zindelijk wordt. Het heeft moeite om recht te plassen.

In een enkel geval vertonen de eerste tekenen van hypospadie zich pas tijdens de seksuele ontwikkeling. De penis trekt in erectie krom.

Hoe ontstaat een urine-uitgang op de verkeerde plaats?

De oorzaak van hypospadie is niet goed bekend. Wellicht dat er tijdens de ontwikkeling wat te weinig mannelijk hormoon is geproduceerd of dat het lichaam er nog niet gevoelig genoeg voor was.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Hypospadie is meestal een op zichzelfstaande afwijking. Na behandeling heeft het geen gevolgen voor het latere leven.

Vormen van hypospadie waarbij de opening maar een fractie lager zit dan normaal, worden meestal niet behandeld.

Wanneer de opening echt een stuk lager zit dan normaal en/of de voorhuid niet normaal is gevormd, zal het kind geopereerd worden. Dit gebeurt meestal in het eerste levensjaar. Om deze operatie te laten slagen, is het belangrijk dat een kind niet is besneden.

In zeer zeldzame gevallen is hypospadie onderdeel van nog andere aangeboren afwijkingen van de geslachtsorganen zoals niet ingedaalde balletjes (cryptorchismus) en afwijkingen aan de balzak.

Wanneer naar de huisarts?

Het is raadzaam naar de huisarts te gaan als u bij u of uw kind het vermoeden heeft dat de urine-uitgang op een verkeerde plaats is.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf niets doen aan hypospadie.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Hypospadie is een aangeboren afwijking die u niet kunt voorkomen.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Dr. H.F.M. Karthaus (consulent) Drs. I. Hoekstra (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

  • Brande Dr. JL van den, e.a. Kindergeneeskunde. Tweede herziene druk Utrecht: Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge, 1993
  • www.allesoverurologie.nl

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd