Uitgerekende datum van bevallen

Waarom is uitgerekende datum van bevallen belangrijk?

Hoewel maar weinig vrouwen op precies de uitgerekende dag bevallen, is het om de volgende redenen toch belangrijk om deze datum te bepalen.

Bepalen van de zwangerschapsduur Het is belangrijk dat degene die uw zwangerschap begeleidt, weet hoe lang de zwangerschap duurt en wanneer u bent uitgerekend. Met deze gegevens kan hij bij elke controle bekijken of het kind zich ontwikkelt, zoals op grond van de zwangerschapsduur mag worden verwacht.

Bepalen van de à terme periode Met de uitgerekende datum is de à terme periode te bepalen. Dit is een periode van vijf weken, waarin de bevalling over het algemeen het best kan plaatsvinden.

Deze periode is van drie weken vóór de uitgerekende datum tot en met twee weken daarna. Dat is dus de periode van een zwangerschapsduur van 37 tot 43 weken.

Vóór 37 weken zijn nog niet alle organen van de baby optimaal volgroeid en kan de baby te klein zijn om zelf zijn temperatuur goed te houden. Ook kan het drinken nog erg moeizaam gaan.

Als de zwangerschap langer dan 42 weken duurt, gaat de kwaliteit van de placenta achteruit. Hierdoor kan het kindje te weinig voeding en zuurstof krijgen. Vanwege de extra risico’s wordt een bevalling vóór 37 weken of na 42 weken begeleid door een gynaecoloog.

Hoe wordt de uitgerekende datum van bevallen bepaald?

De uitgerekende datum kan op verschillende manieren bepaald worden. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een zwangerschapsschijf. Soms wordt de datum met een echoscopie bepaald.

Het gebruik van de zwangerschapsschijf Als u voor de eerste keer tijdens uw zwangerschap naar de verloskundige gaat, berekent hij meestal met een zogenaamde zwangerschapsschijf de uitgerekende datum.

Op de schijf wordt de eerste dag van uw laatste menstruatie ingesteld en vervolgens kan eenvoudig de uitgerekende datum worden afgelezen. Deze methode is betrouwbaar als u een regelmatige cyclus van ongeveer achtentwintig dagen heeft.

Het maken van een echoscopie Als uw cyclus niet regelmatig is of als u na pilgebruik niet meer ongesteld bent geweest, adviseert uw verloskundige u om een echoscopie te laten maken. De betrouwbaarheid van echoscopie om de zwangerschapsduur vast te stellen is erg groot.

Meestal is maar één echo nodig. Zijn er andere vragen of wordt de echo later in de zwangerschap verricht, dan komt het nogal eens voor dat u vaker moet terugkomen.

Hoe kunt u zelf de uitgerekende datum bepalen?

U kunt zelf de uitgerekende datum van uw bevalling berekenen. Het is belangrijk dat u zich bij deze rekensom realiseert, dat hij alleen betrouwbaar is bij een regelmatige cyclus van ongeveer achtentwintig dagen.

Berekening van de uitgerekende datum:

 • neem de eerste dag van uw laatste menstruatie
 • tel daar zeven dagen bij op
 • tel daar vervolgens negen maanden bij op

Bijvoorbeeld:

 • de eerste dag van uw laatste menstruatie was 5 februari 2002
 • u telt daar zeven dagen bij op: 5 + 7 = 12 februari
 • daarna telt u er negen maanden bij op
 • dan is de uitgerekende datum 12 november 2002

Situaties waarin de berekening niet betrouwbaar kan zijn:

 • bij een onregelmatige cyclus
 • na pilgebruik
 • na gebruik van eisprongbevorderende middelen
 • wellicht voor u andere specifieke redenen die de gynaecoloog of de verloskundige met u bespreekt

In deze gevallen wordt bijna zeker een echoscopie geadviseerd om de uitgerekende datum te bepalen.

Bereken ook hoeveel weken zwanger je bent op 24baby.nl.

In samenwerking met

Mevr. C.E.J. van Boekholt-van Etten (auteur) Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (consulent) Dr. K. Boer (consulent)

Bronnen

 • Heineman MJ, Obstetrie en gynaecologie, Derde herziene druk 1999, Elsevier/Bunge, Maarssen
 • Treffers PE, Prins M, Praktische Verloskunde, Tiende herziene druk, Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 1999
 • Smulders B, Croon M, Veilig Zwanger, Kosmos- Z&K Uitgevers BV, Utrecht. 2002
 • NHG Standaard Zwangerschap en kraamperiode  2015

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd