Uiterlijk (jongeren)

Wat is het?

In onze cultuur wordt veel aandacht besteed aan uiterlijk. De televisie overlaadt je dagelijks met reclames om er mooier, jonger en slanker uit te zien. En als je de tijdschriften moet geloven, bestaan er uitsluitend mooie mensen.

Het beeld dat wordt geschetst over uiterlijk, ligt vaak ver af van de werkelijkheid. Het is daarom niet gek dat veel jongeren zich onzeker voelen over hun uiterlijk.

In de puberteit worden jongeren zich steeds meer bewust van hun uiterlijk. Je merkt bijvoorbeeld dat je jezelf steeds meer met anderen vergelijkt. Op deze manier probeer je een mening te vormen over je eigen uiterlijk. Zoals iedereen, heb ook jij waarschijnlijk de wens om knap en aantrekkelijk te worden gevonden. En net zoals iedereen, zul jij je daar ook wel eens onzeker over voelen.

Hoe beoordeel jij je uiterlijk?

Veel jongeren voelen zich niet mooi of aantrekkelijk. Het is echter zo, dat als je je onaantrekkelijk vóelt, dat niet betekent dat je dat ook daadwerkelijk bént.

Vaak hebben personen zelf veel meer oog voor de dingen die ze niet mooi vinden aan zichzelf dan anderen. Jij ziet bijvoorbeeld ieder puistje, elke gram die je bent aangekomen of de wallen die je hebt overgehouden aan de examens. Ook voel je je misschien slungelig en ongemakkelijk op de dansvloer, of moet je blozen als je door iemand wordt geplaagd.

Andere mensen bekijk je globaler, dat wil zeggen veel minder gedetailleerd. Zo neig je bij anderen vooral hun positieve eigenschappen te zien. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel vrienden dat leuk uitziende klasgenootje heeft, of hoeveel positieve reacties die jongen met die mooie krullen krijgt. Wat je misschien niet weet, is dat degenen die jij knap en aantrekkelijk vindt, zich ook bewust zijn van ieder puistje in hun gezicht, en ook zij zien hun wallen. Zij blozen net als jij wanneer iemand hen plaagt, of schamen zich voor het feit dat hun ene borst meer hangt dan de andere.

Kortom, iedereen voelt zich wel eens onaantrekkelijk en ongemakkelijk. Daarom kan iedereen af en toe wel een steuntje in de rug gebruiken. Het is belangrijk om te weten dat vooral je eigen gevoel over je aantrekkelijkheid bepaalt hoe aantrekkelijk anderen je vinden.

Hoe beoordelen we het uiterlijk van anderen?

Over het algemeen bepaalt de regelmatigheid van iemands gezicht hoe ‘knap’ iemand is. Dat betekent dat een symmetrisch gezicht vaak mooi wordt gevonden.

Per cultuur bestaan echter grote verschillen wat als mooi wordt beschouwd. In de puberteit verandert er van alles aan je lichaam. Meisjes krijgen bijvoorbeeld meer vetweefsel op de heupen, buik en billen. Zo krijgen jongens in de puberteit vaak baardgroei. Pas na de puberteit is het lichaam volgroeid en heeft het een bepaalde vorm aangenomen.

Personen die jij knap vindt, lijken vaak geen lichamelijke klachten (bijvoorbeeld acne) te hebben. Dat zegt echter niet dat ze daar nooit last van hebben: ieder mens heeft tenslotte zijn gebreken en niemand is perfect. En, belangrijker nog, aan elk mens is wel wat moois!

Uitstraling Uiteindelijk is het vaak de uitstraling van iemand die bepaalt of iemand aantrekkelijk is of niet. Mensen die aantrekkelijk worden gevonden, zijn vaak assertief. Dat betekent dat zij zelfvertrouwen hebben en kracht om voor zichzelf op te komen. Meer hierover kun je lezen in de informatiefolder 'Gebrek aan zelfvertrouwen'.

Wanneer iemand gelukkig en tevreden is met zichzelf en zelfvertrouwen uitstraalt, blijkt dat deze persoon vaak als aantrekkelijk wordt gezien. Je kunt zien dat iemand zelfvertrouwen heeft aan bijvoorbeeld zijn lach, de houding van het hoofd en lichaam en door een gezonde huid. Als jij meer zelfvertrouwen zou willen uitstralen, kun je daar zelf aan werken.

Wat kun je er zelf aan doen?

Het is dus belangrijk dat je zelfvertrouwen krijgt en dat vanzelf gaat uitstralen. Aan de reacties van anderen zul je merken dat zij jou aantrekkelijker vinden.

Zelfvertrouwen krijgen kun je een handje helpen door bijvoorbeeld met vrienden of vriendinnen te praten over je uiterlijk. Er zijn vast kenmerken aan jou die zij heel mooi vinden en waarvan jij je niet bewust was. Ook kun je voor de spiegel gaan staan en jezelf toelachen, in plaats van zo kritisch te zijn over jezelf.

Door te sporten en bewegen, bijvoorbeeld dansen, verbeter je je doorbloeding en zie je er al gauw gezonder uit. Bovendien zorgt sporten vaak voor een voldaan gevoel en dat zullen anderen aan je zien.

Meer dingen die je kunnen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, zijn: proberen niet teveel te piekeren, voldoende slaap krijgen, plezier hebben, voldoende water drinken, goede hygiëne, veel frisse lucht krijgen (buiten zijn), gezond eten en drinken, niet roken en eventueel make-up gebruiken, als je je daar prettiger bij voelt. <br /> Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: schoonheid komt vooral van binnenuit. Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je je op school minder vaak mooi voelt dan op vakantie. Dat komt doordat je op vakantie waarschijnlijk meer ontspannen bent. Zo zie je dat uiterlijk afhankelijk is van je stemming en het gezelschap waarin je verkeert.

In nieuwe situaties kun je ervoor kiezen om jezelf met flair te presenteren, in plaats van je terug te trekken. Als je wat vaker op mensen afstapt, zul je ontdekken dat zij op een gewone en leuke manier op je reageren.

Wanneer hulp zoeken?

Als je moeite hebt gedaan om meer vertrouwen in jezelf te krijgen, maar je blijft je onzeker voelen over je uiterlijk, dan is dat heel vervelend. Het beste kun je toch proberen om steeds een stapje te zetten: je bent tenslotte de enige die wat aan jouw gevoel over jezelf kan veranderen.

Als je iets specifieks aan je lichaam niet mooi vindt, zoals je neus, je

oren of je borsten, dan kan dat een groot probleem voor je zijn. Sommige jongeren gaan hierom zelfs bepaalde situaties uit de weg, om maar te voorkomen dat anderen hen niet mooi of zelfs lelijk vinden.

Wanneer je je echt ongelukkig gaat voelen als gevolg van je lichamelijke klacht is het soms mogelijk om via de huisarts een verwijzing naar de plastisch chirurg te krijgen. De plastisch chirurg kan datgene wat jij niet mooi vindt aan je lichaam misschien veranderen.

Het is belangrijk om je te bedenken dat zo’n ingreep definitief is: deze kan nooit meer teruggedraaid worden. Bovendien is een operatie vaak ingrijpend en nooit prettig om te ondergaan. De plastisch chirurg behandelt eerder mensen die lichamelijk lijden onder hun klacht. Bijvoorbeeld als je borsten zo zwaar zijn, dat je last hebt van je rug en niet kunt sporten. Of bijvoorbeeld als je zulke flaporen hebt, dat het slapen op je oren pijn doet. De huisarts zal flink doorvragen naar je redenen om je gezicht of je lichaam te willen veranderen.

Tijdens en vaak ook na de puberteit verandert er nog zoveel aan je lichaam, dat de huisarts je bovendien vaak liever steun geeft bij het opbouwen van zelfvertrouwen, dan bij het veranderen van je lichaam.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Door een cursus assertiviteit kan je zelfvertrouwen toenemen. Voor zo’n cursus kun je je aanmelden via je huisarts of bij het RIAGG. De oogarts, tandarts, psycholoog, schoonheidsspecialiste, kapper, kledingadviseuses, fysiotherapeuten (voor je houding) en huisarts kunnen je misschien ook helpen. Zij kunnen aangeven van wat mooi is aan jou en hoe je dat kunt benadrukken. <br />Het is belangrijk om je te realiseren dat niemand zich altijd en overal mooi voelt. En dat zelfvertrouwen krijgen, de beste oplossing is om in te ontdekken dat jij mooi bent zoals je bent.

In samenwerking met

Mevr. Drs. M. Blocks (auteur) Drs. H.E. de Jonge (consulent) Dr. A.A. Vendrig (consulent)

Bronnen

  • Nancy Etcoff, Het recht van de mooiste: de wetenschap van mooi en lelijk, 1999, Amsterdam, Contact

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd