Tepeluitvloed bij zuigelingen

Wat is tepeluitvloed bij zuigelingen?

We spreken van tepeluitvloed bij zuigelingen als uit één of beide tepels van de zuigeling vocht lekt. Dit vocht wordt ook wel ‘heksenmelk’ genoemd. Tepeluitvloed ontstaat meestal kort na de geboorte en verdwijnt spontaan na enkele weken.

Symptomen tepeluitvloed bij zuigelingen

Bij pasgeboren baby’s kunnen de borstklieren (aan één of beide kanten) vergroot zijn. Dit is meestal duidelijk zichtbaar. Als u met uw vingertoppen zachtjes drukkend over de borst van uw baby strijkt, voelt u mogelijk een wat harde, platte schijf. Soms is het mogelijk wat vocht uit een of beide tepels te drukken. Dit vocht is over het algemeen helder, wit en doorschijnend. Het lekken van vocht uit de tepels van de zuigeling kan ook spontaan optreden.

Hoe ontstaat tepeluitvloed bij zuigelingen?

Tepeluitvloed treedt op als de borsten van de zuigeling overmatig gezwollen klierweefsel bevatten. Deze vergroting van het borstklierweefsel ontstaat onder invloed van hormonen, die afkomstig zijn van de moeder tijdens haar zwangerschap. Deze hormonen worden wel maternale oestrogenen genoemd. Zij stimuleren de groei van het borstklierweefsel, zowel bij meisjes als bij jongens. Bij jongens noemen we deze overmatige ontwikkeling van de borstklieren gynaecomastie. Uit gezwollen borstklieren kunnen, zowel door druk van buitenaf als spontaan, regelmatig druppels vocht, druppels ‘melk’, via de tepels naar buiten komen.

Wat kunt u verwachten?

Overmatig gezwollen klierweefsel in de borsten bij uw baby, en de hierbij vaak voorkomende tepeluitvloed, is niet ernstig. Deze klierzwelling is, zoals hierboven wordt genoemd, een gevolg van vrouwelijke hormonen. Deze hormonen verdwijnen vanzelf binnen enkele weken na de geboorte, uit het lichaam van de zuigeling. Hiermee neemt ook de zwelling van het borstklierweefsel af; dit zal uiteindelijk geheel verdwijnen. Borstklierzwelling komt haast alleen voor bij baby’s, die rondom de uitgerekende datum van bevallen, zijn geboren.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u bij uw zuigeling gezwollen borstklieren vaststelt, en/of, al dan niet spontane, tepeluitvloed, hoeft u geen actie te ondernemen. Indien dit na ongeveer drie maanden nog steeds aanwezig is en ook niet lijkt af te nemen, kunt u het bij een volgend bezoek aan het consultatiebureau aankaarten. Wanneer één of beide borsten van uw baby gezwollen én rood, warm en pijnlijk zijn bij aanraking, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Ook als er in plaats van “helder wit”, wat bloederig vocht of dikke pus uit de tepels komt, is het verstandig een afspraak te maken met uw huisarts. Het is goed mogelijk dat uw baby hierbij koorts heeft.

Tepeluitvloed bij zuigelingen, wanneer hulp zoeken?

Aan overmatig gezwollen borstklierweefsel en tepeluitvloed bij zuigelingen kunt en hoeft u niets doen. Gezwollen klieren kunnen soms wel gevoelig zijn bij (te harde) aanraking. Daarom is het belangrijk om goed op de reactie van uw baby te letten.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Borstklierzwelling en eventuele tepeluitvloed kunt u niet voorkomen. Het is dan ook niet nodig om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen. U mag uw baby gewoon wassen, aankleden en verzorgen zoals u dat gewend bent. Het is wel verstandig om de borst van uw baby zo min mogelijk (hard) aan te raken, als u bijvoorbeeld wilt nagaan of de klierzwelling al aan het afnemen is. Het is niet mogelijk om de borstklieren ‘leeg’ te drukken, in de hoop dat de zwelling sneller zal verdwijnen. De borstklierzwelling zal vanzelf afnemen als de hormonen afkomstig van de moeder, zijn verdwenen.

In samenwerking met

Drs. J.A.A.M. van Schijndel (auteur) Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (consulent)

Bronnen

  • Eekhof, dr. J.A.H., Knuistingh Neven, dr.A., Verheij, prof.dr.Th.J.M.  Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen 2001.
  • David, T.J. Symptoomherkenning bij kinderen. Elsevier/Bunge, Maarssen 1999.
  • Jolly, Hugh. Diseases of children. Blackwell Scientific Publications. Oxford 1976.

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd