Te grote schaamlippen

Wat zijn te grote schaamlippen?

De vroegere anatomische benamingen voor de schaamlippen waren nogal verwarrend en zijn daarom aangepast. Er wordt nu gesproken over de buitenste- en de binnenste schaamlippen in plaats van over de grote- en de kleine schaamlippen. De binnenste schaamlippen (labiae minora) zijn namelijk bij veel vrouwen groter dan de buitenste schaamlippen (labiae majora) en toch werden ze in het verleden kleine schaamlippen genoemd. Veel vrouwen dachten daardoor ten onrechte dat ze te grote schaamlippen hadden. We spreken pas over te grote schaamlippen als de binnenste schaamlippen zo groot zijn dat ze klachten veroorzaken. Dit kunnen zowel lichamelijke klachten zijn (bijvoorbeeld irritatie) als psychische klachten (bijvoorbeeld onzekerheid of schaamte).

Symptomen te grote schaamlippen

Bij veel vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste schaamlippen, maar dit is normaal. Bij sommige vrouwen echter zijn de schaamlippen zó groot dat ze klachten geven. Bijvoorbeeld bij het fietsen zitten ze in de weg, want ze vallen dan niet mooi naar binnen, waardoor u het gevoel heeft ergens op te zitten. Te grote schaamlippen raken snel geïrriteerd waardoor ook pijnklachten kunnen ontstaan. Tijdens het hebben van seks worden schaamlippen overigens altijd groter, door de toegenomen vochtproduktie gaan ze wat zwellen, maar ook bij grote schaamlippen levert dit meestal geen problemen op. Het kan echter wel eens voorkomen dat (te) grote schaamlippen tijdens het hebben van seks door de penis naar binnen worden geduwd, wat erg hinderlijk kan zijn. Zoals eerder gezegd kan een vrouw (of de partner) de schaamlippen te groot vinden en dat als storend ervaren.

Hoe ontstaan te grote schaamlippen

Elke vrouw heeft een andere vagina en andere schaamlippen, ook de grootte verschilt en is erfelijk bepaald.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Grote schaamlippen zijn niet ernstig, maar ze kunnen wel in diverse opzichten hinderlijk zijn. De plastisch chirurg of de gyneacoloog kan in sommige gevallen de schaamlippen operatief verkleinen. Het is wel verstandig eerst bij uw verzekering na te vragen of deze ingreep wordt vergoed, zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wanneer naar de huisarts?

Als u last heeft van te grote schaamlippen, in welk opzicht dan ook en u wilt er graag aan worden geholpen, kunt u een afspraak maken bij uw huisartspraktijk. De huisarts kan beoordelen of een verwijzing in uw situatie mogelijk is.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Zelf kunt u niets doen aan te grote schaamlippen. Voordat u op de fiets stapt, kunt u uw schaamlippen wat naar binnen duwen. Dit is uiteraard niet in elke situatie even gemakkelijk, bijvoorbeeld op een druk station of in de stad. Tijdens het vrijen kan het handig zijn wanneer u met uw vingers de schaamlippen wat spreidt als uw partner met zijn penis in uw vagina komt.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Grote schaamlippen zijn niet te voorkomen.

In samenwerking met

W.van Donselaar,arts

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd