Tand uit de mond bij kinderen

Tand uit de mond bij kinderen

Tijdens valpartijen en sportbeoefening kan het gebeuren dat een kind een klap op zijn tanden krijgt. De tand kan dan uit de mond vallen, los in de mond komen te staan of er kan een stukje van de tand afbreken. In al deze gevallen is het belangrijk dat snel actie wordt ondernomen. Het kind kan dan het beste zo snel mogelijk, met de eventueel uitgeslagen tand, naar de dichtstbijzijnde tandarts worden gebracht.

Symptomen tand uit de mond bij kinderen

Als een kind hard op zijn mond valt, gaat dat vaak gepaard met een flinke hoeveelheid bloedverlies. De lippen en de tong kunnen in zo’n geval ernstig bloeden. Het is verstandig om te proberen om in de mond van uw kind te kijken. Als hij een tand heeft verloren, is dit vaak goed te zien. Het kan zijn dat er alleen een stukje tand is afgebroken of dat de tanden los zijn komen te staan. De tanden kunnen ook een stukje zijn verschoven of naar binnen verplaatst zijn. Dit is gemakkelijker te zien als u de mond goed heeft schoongemaakt.

Hoe ontstaat een tand uit de mond bij kinderen?

Jonge kinderen gedragen zich vaak wild en onbevangen: ze vallen dan ook regelmatig. Meestal kunnen ze zich goed opvangen met hun handen, maar soms vallen kinderen recht op hun gezicht. Leren fietsen is in deze erg berucht. Wat oudere kinderen lopen vooral risico dat zij hun tanden beschadigen tijdens sporten. Het uitoefenen van allerlei fysieke sporten brengt het risico van gebitsbeschadiging met zich mee.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Beschadigingen van het melkgebit zijn minder ernstig, dan die van het blijvende of volwassen gebit. Bij schade aan een melkgebit wordt het gebit namelijk toch vervangen door het blijvende gebit. Indien een tand (van het blijvende gebit) uit de mond gevallen is, is vooral de snelheid van terugplaatsen belangrijk.

Een uitgevallen tand die binnen twintig minuten weer terug in de mond wordt geplaatst, groeit in 95 procent van de gevallen weer vast. Duurt het echter twee uur of langer voordat de tand is teruggezet, dan is de kans op vastgroeien al gedaald naar minder dan 10 procent.

Tanden die alleen los staan, groeien gemakkelijker vast dan uitgevallen tanden. De toekomst van tanden en kiezen die terug zijn geplaatst, is altijd onzeker. Als tanden en kiezen na terugplaatsing weer lijken vastgegroeid, is het nog steeds niet zeker of dit zo blijft. Tanden waarvan stukjes af zijn gebroken, kunnen tegenwoordig haast onzichtbaar worden hersteld door de tandarts.

Tand uit de mond bij kinderen, wanneer hulp zoeken?

Als bij een kind een tand uit zijn mond gevallen is, een tand los in de mond staat, of er een stukje van een tand afgebroken is, kunt u het beste zo snel mogelijk naar een tandarts gaan. In sommige gevallen kunnen er tegelijkertijd andere verwondingen zijn: zoals een gebroken kaak of verwondingen in het gezicht. In zulke situaties zal de tandarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij alle vormen van beschadiging aan de tanden is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp van een tandarts in te roepen. De kans op herstel van de tandschade neemt dan enorm toe. Dit geldt ook als de schade op het eerste gezicht lijkt mee te vallen. Als een blijvende tand uit de mond is geslagen, is het zaak om de tand zo snel mogelijk te vinden. Het is raadzaam om de tand aan de bovenkant beet te pakken, en niet bij de wortel.

Spoel de tand vervolgens schoon met melk: als u dat niet bij de hand heeft, kunt u het met water doen. Als ook dit niet mogelijk is, kunt u de tand schoonmaken door deze in uw mond te stoppen. Het is zeer belangrijk dat u de wortel van de tand niet beschadigt door krabben of borstelen. U moet zeker geen gebruik maken van schoonmaakmiddel. Het is van groot belang dat u zorgt dat de tand niet uitdroogt. Is de tand langer dan dertig minuten droog geweest, dan is de kans dat de tand weer vastgroeit namelijk zeer klein. Als de tand weer schoon is, kunt u deze zelf terugplaatsen in de kaak, op de plek waar hij oorspronkelijk zat.

De tand kunt u op zijn plaats houden, door alle tanden op elkaar te houden met een papieren zakdoek of een gaasje ertussen. Mocht het zelf terugplaatsen niet lukken, dan kan de tand het beste los in de mond worden bewaard. Als een melktandje uit de mond gevallen is, is het niet nodig om deze terug te vinden en schoon te maken. Melktandjes worden toch niet teruggeplaatst. Dit kan namelijk de kiem van de blijvende tand, die eronder zit, beschadigen.Als tanden niet uit de mond gevallen zijn, maar slechts losstaan, hoeft u er zelf niets aan te doen. Het is wel verstandig om de tandarts er naar te laten kijken.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Valpartijen en confrontaties tijdens sport zijn meestal niet te voorkomen. Wat wel mogelijk is, is dat u door uw tandarts een gebitsbeschermer laat maken. Het gebruik van een gebitsbeschermer is niet alleen nuttig bij zware contactsporten. Het zou verstandig zijn om deze ook bij andere sporten te gebruiken.

In samenwerking met

W.van Donselaar,arts

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd