Syndroom van Tietze

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze, ook wel de ziekte van Tietze of (niet geheel terecht) costochondritis genoemd, is een aandoening van het kraakbeen van de ribben. De verbinding tussen de ribben en het borstbeen is daarbij geïrriteerd of ontstoken, en flink pijnlijk. De aandoening is onschuldig en kan op elke leeftijd voorkomen.

Bij het syndroom van Tietze zit de ontsteking aan de voorkant van de ribben. Costochondritis wordt vaak gebruikt als synoniem voor het syndroom van Tietze, maar het is een andere aandoening. Bij costochondritis is het kraakbeen aan de achterkant van de ribben ontstoken.

Symptomen syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze herkent u aan pijn op de borst die kan uitstralen naar de schouder. Meestal is de pijn zeer plaatselijk en met één vinger aan te wijzen. Vaak zit er een zwelling net naast het borstbeen die soms rood is en warm kan aanvoelen. Als u op deze plek drukt, wordt de pijn heviger. Als er geen zwelling zichtbaar is, is er meestal toch ergens een pijnlijke plek te vinden. Door met uw vingers langs de randen van het borstbeen te drukken, kunt u een dergelijke plek ontdekken.

De pijnklachten worden erger wanneer u lacht, hoest, niest of zucht. De pijn en de eventuele zwelling zijn geleidelijk óf plotseling ontstaan en kunnen maanden tot jaren aanhouden.

Hoe ontstaat het syndroom van Tietze?

De oorzaak van het syndroom van Tietze is onbekend. In sommige gevallen ontstaat het door bepaalde activiteiten, zoals een tuin aanleggen of het huis schilderen. Ook een verkoudheid waarbij u veel en langdurig hoest, kan de ziekte uitlokken. Dit geldt ook voor een val, klap of stoot tegen de borstkas. Het kraakbeen tussen borstbeen en ribben raakt dan plaatselijk geïrriteerd en gaat pijn doen of zwellen, en er ontstaat een ontsteking.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Het syndroom van Tietze is volkomen onschuldig en gaat meestal vanzelf weer over. Dit kan dagen, maanden of jaren duren. Er bestaan verschillende behandelingen waarvan het effect van persoon tot persoon verschilt. Dat het syndroom onschuldig is, betekent overigens niet dat het weinig klachten geeft.

Wanneer naar de huisarts?

De verschijnselen van het syndroom van Tietze kunnen soms erg lijken op die van hart- en longproblemen, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Het syndroom van Tietze is een syndroom dat in het algemeen moeilijk met zekerheid is vast te stellen. Vaak zal uw huisarts eerst diverse aandoeningen uitsluiten en komt hij zodoende tot het eventueel vaststellen van uw ziektebeeld.

Het is raadzaam een afspraak te maken bij uw huisartspraktijk, wanneer:

  • u hoge koorts heeft
  • u hoest en veel slijm opgeeft
  • u kortademig bent
  • u zich slap, misselijk, zweterig of duizelig voelt
  • de pijn niet vermindert als u rustig zit
  • de pijn continu uitstraalt naar de linkerschouder
  • u andere klachten heeft die u verontrusten

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u het syndroom van Tietze heeft, kunt u een aantal dingen doen om de klachten te helpen verminderen.

Rust De ontsteking geneest het beste als uw lichaam rust krijgt. Vermijd daarom zware lichamelijke activiteiten en abrupte bewegingen. Als u veel moet hoesten zonder dat u daarbij veel slijm opgeeft, kunt u bij de apotheek tabletten of capsules tegen de hoest halen.

Pijnstillers De pijn bij het syndroom van Tietze kan erg hevig zijn. U kunt gerust een pijnstiller nemen. Het meest geschikt zijn pijnstillers die ook de ontsteking remmen. Een aantal daarvan zijn zonder recept verkrijgbaar. U kunt zich hierover laten voorlichten bij de apotheek of de drogist. Lees vóór gebruik de bijsluiter.

Kompressen Warme of koude kompressen kunnen de pijn verminderen. U kunt zelf uitproberen wat u het prettigst vindt. Koude kompressen kunt u bijvoorbeeld maken door een maandverbandje of een aantal zakdoekjes nat te maken, in een plastic zakje te doen en te laten bevriezen in de vriezer. Zorg bij gebruik wel voor bescherming van de huid tegen bevriezen. Een warm kompres kunt u maken door een warme kruik tegen de pijnlijke plek te leggen. Zorg er wel voor dat deze niet te heet is en goed is afgesloten.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het syndroom van Tietze is in de meeste gevallen niet te voorkomen.

Extra informatie over het syndroom van Tietze vind je op solvo.nl.

In samenwerking met

W. van Donselaar,arts

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019