Striae

Aandoening 5 april 2016

Wat zijn striae?

Het zijn rode tot paarse lijnen van verschillende grootte. Striae worden ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Striae komen veel voor, met name bij zwangere vrouwen en mensen die snel groeien (pubers) of aankomen.

Symptomen striae

Striae die net zijn ontstaan, zijn rood tot paars. De lengte en de breedte van de strepen kan variëren. In de strepen is de huid licht gerimpeld. Wat oudere striae zijn minder opvallend en hebben een parelmoerachtige kleur, maar de rimpeling blijft aanwezig. Striae zijn niet pijnlijk.

Tijdens de zwangerschap ontstaan ze vanaf de vijfde maand op de buik en de borsten. Striae die het gevolg zijn van snel dikker worden, bevinden zich op de buik, de bovenarmen en de dijbenen. Bij jonge mensen kunnen tijdens de groeispurt striae op de onderrug ontstaan. Bij jongeren die een intensieve fitness-training volgen of vaak paardrijden, kunnen striae ontstaan door toename van de spiermassa.

Hoe ontstaan striae?

Striae zijn breukjes in de huid. De bovenste laag blijft intact maar de diepere laag die met name steunweefsel bevat, verslapt en scheurt. Striae ontstaan op momenten dat de huid wordt uitgerekt. In de zwangerschap wordt dit proces bevorderd doordat hormonen het steunweefsel verslappen. De kans dat u striae krijgt, is groter wanneer mensen uit uw familie er ook last van hebben.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Striae zijn niet ernstig. Als ze net zijn ontstaan kunnen ze voor sommige mensen een cosmetisch probleem zijn. Na enige maanden verbleken ze en vallen dan minder op.

Wanneer naar de huisarts?

De huisarts kan niets doen om striae te voorkomen of sneller te laten verbleken. Hij kan adviseren het lichaamsgewicht niet te laten toenemen, zodat het aantal striae beperkt blijft. Bij jongeren die sinds kort striae hebben, kan tretinoine-crème wellicht een verbetering tot stand brengen. Deze crème is ongeschikt voor zwangeren.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als striae eenmaal zijn ontstaan, is er niets dat u kunt doen om ze sneller te laten verbleken of te laten verdwijnen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen vermoeden dat het regelmatig insmeren van de huid met olie, striae kan voorkomen. Hiervoor kunt u gewoon babyolie gebruiken. Er zijn duurdere oliën in de handel die collageen bevatten. Collageen is het steunweefsel dat ook in de huid voorkomt. Deze oliën zijn waarschijnlijk niet effectiever dan babyolie omdat het collageen de diepere lagen van de huid niet kan bereiken.
Eén keer per dag insmeren, bij voorkeur voor de nacht, van de bedreigde huiddelen is voldoende.

In samenwerking met

W.van Donselaar, arts

Bronnen

  • Eekhof JAH , Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam