Splinter onder de nagel

Splinter onder de nagel

Een splinter onder de nagel kan van alles zijn. Een stukje hout, metaal, afgebladderde verf of glas zijn slechts enkele voorbeelden. De splinter bevindt zich onder de nagel, op of in het nagelbed (het zachte weefsel onder de nagel).

Symptomen splinter onder de nagel

Meestal is de splinter goed zichtbaar onder de nagel en zult u last van pijn hebben omdat het nagelbed erg gevoelig is.

Hoe ontstaat een splinter onder de nagel?

Een splinter onder de nagel is meestal het gevolg van handelingen thuis of op het werk. Tuinieren, schuren, houtbewerken en slijpen zijn bezigheden waarbij gemakkelijk een splinter onder de nagel terecht kan komen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Wanneer u de splinter niet verwijdert of laat verwijderen, zal er een ontsteking ontstaan. Het nagelbed wordt dan rood en nog gevoeliger dan het al was. Een splinter onder de nagel dient zo spoedig mogelijk verwijderd te worden om verdere ontstekingen te voorkomen. Ontstekingen van het nagelbed kunnen zeer pijnlijk zijn.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer het u zelf niet lukt de splinter te verwijderen, kunt u naar de huisarts gaan om deze te laten verwijderen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als de splinter nog een stukje onder de nagel uitkomt, kunt u proberen deze met een pincet te verwijderen. Voor een goede grip op de splinter dienen zich aan de binnenkant van de pincet ribbeltjes te bevinden en dient het uiteinde van de pincet spitsvormig te zijn. Om de splinter te ‘pakken’ is het soms beter om eerst de nagel te knippen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Een splinter onder de nagel kunt u voorkomen door bij risicovolle bezigheden handschoenen te dragen. Goedsluitend schoeisel kan splinters onder de teennagel voorkomen. Zolang de splinter zich nog in de vinger of voet bevindt, biedt baden of weken in warm water weinig soelaas.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • Boer J de, Derom F, Goris RJA et al, red. Leerboek chirurgie. 4e herziene druk. Houten/Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1993.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd