Smetten van de huid

Wat is smetten van de huid?

Smetten van de huid, ook wel intertrigo genoemd, is een veel voorkomende huidafwijking. In huidplooien ontstaan door een combinatie van factoren, zoals warmte, vocht en wrijving, rode plekken. Deze kunnen langzaam verergeren en geïnfecteerd raken door een huidschimmel.

Symptomen smetten van de huid

In huidplooien, met name onder de borsten, in de liezen en soms in de oksels ontstaan rode plekken. In eerste instantie heeft u er eigenlijk geen last van. Wanneer de aandoening aanhoudt worden de plekken groter, roder en vochtig. De huid wordt week en er ontstaan gemakkelijk scheurtjes, kloofjes en andere beschadigingen. In dit stadium zijn de huidplooien erg gevoelig voor een infectie met Candida. Deze gist is bij iedereen op de huid aanwezig en geeft meestal geen klachten.

Een smettende huid is echter een ideale plek voor Candida. Bij een infectie wordt de huid roder en kunnen er witte plekken ontstaan. De huid jeukt, kan pijn doen en soms vies gaan ruiken. Om de rode plekken heen ontstaat een schilferrand. Rondom de grootste plek zijn kleinere plekken te zien die er hetzelfde uitzien. Dit worden wel ‘eilandjes voor de kust’ of ‘satellietplekken’ genoemd. Ze zijn kenmerkend voor een Candida-infectie.

Hoe ontstaat smetten van de huid?

Bij het ontstaan van een smettende huid spelen enkele factoren een rol. Zo komt smetten vooral vaak voor in de huidplooien omdat het daar warm is. Vrouwen met grote borsten en mensen met dikke benen lopen daarom meer risico. Bij hen zijn de plooien dikker en dieper waardoor het er warmer wordt. Daarnaast ontstaat smetten voornamelijk in plooien waarin kledingstukken schuren of knellen.

Smetten treedt dan ook vooral op in de liezen, waar de rand van de (onder)broek schuurt of knelt, en onder de borsten waar de beha voor wrijving zorgt. Bovendien ontstaat het voornamelijk op vochtige plekken. Mensen die veel zweten, hebben er daarom ook meer last van. Het niet-goed afdrogen na het baden of douchen is ook een belangrijke oorzaak. Smetten komt onder meer vaak voor bij oudere mensen die zichzelf niet meer zo goed kunnen afdrogen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een smettende huid is, ook als deze is geïnfecteerd met de gist Candida, niet ernstig. Met goede verzorging en een eenvoudige behandeling is de aandoening meestal snel te verhelpen.

Wanneer naar de huisarts?

Als u smetplekken ontdekt, kunt u een afspraak maken met uw huisarts die goed kan inschatten in welk stadium de smetplekken zich bevinden. Aan de hand daarvan kan hij u de juiste adviezen geven of een behandeling starten met een indrogende zalf (zwavelzinkolie) of een antigistcrème

Wat kunt u er zelf aan doen?

Probeer de plekken zo droog mogelijk te houden. Droog u na het wassen goed af en leg eventueel in de plooien een zakdoek of een katoenen lap, die het vocht opvangt. Probeer verder zoveel mogelijk van de plekken af te blijven.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Goede hygiëne Om smetplekken te voorkomen, is het belangrijk dat u zich elke dag wast. Daarbij kunt u het beste een pH-neutrale zeep gebruiken. De drogist kan u helpen bij het maken van een keuze tussen de vele soorten en merken zeep. Na het wassen droogt u de huid goed af. Eventueel kunt u de huidplooien droog föhnen.

Geen knellende of schurende kleding Strakke (spijker)broeken of een te kleine beha verhogen de kans op smetplekken. Kies daarom kleding die u goed past. Ook knellend ondergoed kan problemen geven.

Vermijd overgewicht Bij dikke mensen zijn de huidplooien vaak dieper en dus warmer en vochtiger. Zij hebben dan ook een grotere kans op smetten in de plooien. Afvallen of het vermijden van overgewicht kan dus aanzienlijk bijdragen aan het verminderen of voorkómen van smetten.

In samenwerking met

W. van Donselaar, arts

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd