Slechte adem

Wat is slechte adem?

Slechte adem wordt in medische termen foetor ex ore of halitosis genoemd. Het is een onaangenaam riekende uitademinglucht, die de betreffende persoon meestal zelf niet waarneemt. Met 'slechte adem' wordt in deze informatiefolder niet bedoeld een ochtendgeur uit de mond, of een knoflooklucht na gebruik van knoflook.

Symptomen slechte adem

Een slechte adem wordt vaak niet door de persoon zelf, maar door anderen opgemerkt.

Hoe ontstaat slechte adem?

Een onaangename lucht uit de mond kan voortkomen uit:

 • de mondholte zelf
 • de neusbijholten en keel
 • de longen
 • het maagdarmkanaal

Als bepaalde micro-organismen zwavelverbindingen vormen uit afgestorven cellen en voedselresten, geeft dit een rottingsgeur. De uitademinglucht bevat stofwisselingsproducten die ook invloed op de geur ervan hebben.

Mensen met suikerziekte die een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, kunnen bijvoorbeeld naar aceton ruiken. Zo kunnen mensen met een leverziekte naar ammoniak ruiken. Ook bepaalde geneesmiddelen hebben een effect op de ademgeur.

In de mond Meestal is de oorzaak van een onaangename ademgeur in de mond te vinden. Vaak is sprake van tandvleesontsteking of tongbeslag. Tandvleesontsteking wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne.

Daarnaast kunnen factoren als erfelijke aanleg, rookgedrag en algemene gezondheid een rol spelen. Tandvleesontsteking kan op den duur leiden tot verlies van tandvlees en bot om de gebitselementen, ofwel tot parodontitis. Daarbij ontstaan defecten, tandvleespockets. Dit zijn holten onder het tandvlees waarin zich pus kan ophopen, wat een nare smaak in de mond geeft. Parodontitis moet worden behandeld door de tandarts en mondhygiënist.

In de luchtwegen Een nare ademgeur kan ook in de luchtwegen ontstaan. Voorwerpen in de neus die daar niet horen, zoals een kraaltje of een propje, kunnen leiden tot ontsteking en stank. Ook ontstekingen van de keel en de amandelen, en van de neus en de neusbijholten kunnen een onaangename geur veroorzaken. Dit geldt ook voor ontstekingen dieper in de luchtwegen waarbij pus wordt gevormd.

Het maagdarmkanaal Tenslotte geeft soms een ontsteking van het maagslijmvlies aanleiding tot een slechte adem.

Wat kunt u verwachten?

Bij de meeste mensen is de oorzaak van een slechte adem, een tandvleesontsteking door een slechte mondhygiëne. Een tandvleesontsteking moet worden behandeld. Hierbij krijgt u meestal belangrijke adviezen van de tandarts of mondhygiënist over een effectieve mondverzorging.

Veel mensen die last hebben van een onaangename ademgeur, voelen zich hier onzeker over. Sommige mensen vermijden om deze reden zelfs sociale contacten, omdat zij bang zijn dat anderen hun adem ruiken. Een slechte adem is vaak goed te behandelen. En als een behandeling niet direct effect heeft, kunt u eventueel tijdelijk middelen gebruiken die uw ademgeur maskeren.

Slechte adem, wanneer hulp zoeken?

Als u een slechte adem heeft en uw tandarts heeft geconstateerd dat uw mondhygiëne voldoende is, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Ook bijkomende klachten kunnen hiertoe aanleiding geven. Bijvoorbeeld koorts, pijnklachten in mond, keel, neus of maag, hoofdpijn of kortademigheid.

De huisarts zal u vragen stellen en onderzoek doen van de mond-, keel- en neusholte en, als dat nodig is, een uitgebreider lichamelijk onderzoek verrichten.

Ook kan hij het nodig vinden om verder onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld een thoraxfoto (een röntgenfoto van de borstkas) of een gastroscopie (het bekijken van de slokdarm en maag). Afhankelijk van de gevonden oorzaak zal de huisarts overgaan tot het geven van adviezen, medicijnen, of het geven van een verwijzing.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Het is belangrijk dat u iedere dag de tijd neemt voor een goede verzorging van uw mond en gebit. Raadzaam is om twee à driemaal daags zorgvuldig uw gebit te poetsen. Voor het reinigen van de ruimte tussen de tanden, kunt u gebruik maken van tanddraad (floss of tape), tandenstokers of interdentale borsteltjes.

Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierover adviseren. De tongrug kunt u zo nodig regelmatig reinigen met een zachte borstel of een tongschraper, ook achter op de tong. Verder verdient het aanbeveling om regelmatig en vooral nadat u iets gegeten heeft, de mond goed te spoelen.

Tegen een nare ademgeur, waarvan de oorzaak niet op korte termijn weggenomen kan worden, kunt u middelen gebruiken die de geur maskeren. Bijvoorbeeld middelen om de mond te spoelen. Deze zijn te koop bij de apotheek en de drogist. Om de nare geur te maskeren kunt u ook op suikervrije kauwgom kauwen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

De belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen parodontitis is een regelmatige en zorgvuldige gebitsreiniging. Roken heeft een ongunstige invloed op het mondslijmvlies en de luchtwegen en kunt u beter laten. Daarnaast is gevarieerde voeding met voldoende groente en fruit en niet te veel zoetigheid aan te raden.

In samenwerking met

Drs. F. Quispel (auteur) Dr. E.S.M. de Lange-de Klerk (auteur) Dr. W.E.M. Spinnewijn (consulent) Dr. J.A.M. Engel (consulent) Drs. G.J. van Kalken (consulent)

Bronnen

 • Eyskens E, Feenstra L, Meinders A E, Vandenbroucke J P, Codex medicus Elsevier, 2001.
 • Vissink A, Spijkervet FKL, Stegenga B. Geneesmiddelen bij aandoeningen van mond, gebit en kaak. Gebu 2001; 35: 119-26.
 • Delanghe G, Bollen C, van Steenberghe D, Feenstra L. Halitose, foetor ex ore. Ned Tijdschr Tandheelkd 1998; 105: 314-7.
 • Werdmuller B F M, Van der Putten A B M M, Loffeld R J L F, The clinical presentation of peptic ulcer disease. Netherlands Journal of Medicine 1997; 50: 115-9.
 • Boeke AJP, van der Waal I. Mondaandoeningen in de huisartspraktijk. Elsevier/Bunge, Maarssen 1998: 45-9.
 • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam
 • www.tandartsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd