Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap, wat verandert er?

Het is per persoon verschillend hoe seksualiteit wordt beleefd tijdens de zwangerschap. Dit geldt zowel voor u zelf als voor uw partner. U heeft niet alleen te maken met lichamelijke veranderingen, ook in emotioneel opzicht maakt u een hele nieuwe periode door. Ook de relatie met uw partner verandert. Wat er precies verandert en welke invloed dat heeft op de seksualiteit is voor iedereen anders. De algemene beschrijving die u hieronder vindt, hoeft daarom niet geheel op uw situatie van toepassing te zijn.

Lichamelijke veranderingen Tijdens de zwangerschap verandert er veel aan en in het lichaam van de vrouw. Dit gaat gepaard met een ander uiterlijk,een aantal beperkingen in de houdingen bij het vrijen en een veranderde behoeft aan seksueel contact. Zowel de zwangere vrouw als haar partner zullen aan deze veranderingen moeten wennen. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat met elkaar vrijen geen enkel risico oplevert voor de baby.

Wennen aan uiterlijke veranderingen Het is niet vreemd als u moet wennen aan de moederlijke veranderingen van uw lichaam. Het meisjesachtige gaat ervan af. Het kan zijn dat u zich minder aantrekkelijk gaat voelen. En dat kan weer onzekerheid met zich meebrengen.

Ook uw partner moet wennen aan de verandering van uw lichaam. Toch blijkt dat veel mannen hun zwangere vrouw sensueel en erotisch blijven vinden. Mannen die de veranderingen in het lichaam niet opwindend vinden, kunnen een schuldgevoel krijgen waardoor ze zich onzeker kunnen gaan voelen en seksualiteit of anderszins erotisch met elkaar bezig zijn uit de weg gaan.

Wennen aan een ander orgasme In de zwangerschap is er sprake van een vergrote doorbloeding van vrijwel alle organen. Dat geldt dus ook voor de borsten, de baarmoedermond, de schaamlippen en de kittelaar (clitoris). De clitoris is iets groter dan normaal en raakt daarom makkelijker geprikkeld. De verhoogde doorbloeding kan ervoor zorgen dat u zowel ’s nachts als overdag gemakkelijker geprikkeld wordt. Soms uit zich dat in meer dromen en het hebben van seksuele fantasieën. Overdag kunt u dan wellicht meer behoefte hebben aan masturberen.

Het kan voorkomen dat u na een orgasme een pijnlijke buik krijgt. Op het moment dat een vrouw klaarkomt trekken haar baarmoeder en de bekkenbodemspieren een paar keer ritmisch samen. Als u niet zwanger bent voelt u de samentrekkingen van uw baarmoeder niet. Als u zwanger bent kan het enkele uren duren voordat uw baarmoeder weer ontspant. Uw baarmoeder voelt dan na een orgasme als een harde bal aan. Dit is niet schadelijk voor de baby. Ook het opwekken van een aantal orgasmes na elkaar, is niet schadelijk.

Wennen aan beperkingen Wanneer de buik al behoorlijk gegroeid is, kan het zo zijn dat het als vrouw niet prettig is om onder haar partner te liggen. Bij de ene vrouw is dat moment al met vier maanden aangebroken, bij de ander pas bij vijf maanden of nog later.

Omdat in de zwangerschap de vagina korter wordt kan een diepe penetratie van de penis erg gevoelig zijn voor de vrouw.

Geen risico voor de baby! In het begin van de zwangerschap ondervindt de baby geen last van geslachtsgemeenschap. Vrijen in het begin van de zwangerschap kan géén miskraam veroorzaken. Een miskraam is een natuurlijk proces; een vruchtje, die zich van het begin af aan niet goed ontwikkelt, wordt afgestoten. Het kan wel voorkomen dat een miskraam net na een geslachtsgemeenschap begint. De geslachtsgemeenschap heeft dan het op gang komen van de afstoting van het al afwijkende of dode vruchtje wat vervroegd.

Ook later in de zwangerschap is geslachtsgemeenschap onschadelijk voor de baby. Ook op het moment dat diepe penetratie van de penis in de vagina wat gevoeliger wordt, heeft dit geen invloed op het kind.

Alleen wanneer u vruchtwater of bloed verliest en wanneer u weeën heeft is het onverstandig om geslachtgemeenschap te hebben omdat dit een risico voor de baby kan vormen.

Emotionele ve randeringen Een zwangerschap, al dan niet gepland, is het begin van een nieuwe fase binnen uw relatie. Het is een avontuur waar u beiden deelgenoot van bent. Het geluksgevoel kan voor u beiden een extra dimensie toevoegen aan de inhoud van de liefde voor elkaar. Omgekeerd kan het zijn dat zowel voor u als uw partner de veranderingen een rem vormen voor de seksuele beleving.

Relationele veranderingen Omdat een onzekere factor wordt toegevoegd aan uw relatie zult u beiden anders in de relatie komen te staan. Het zal per individu verschillen hoe zich dat gaat uiten in de seksualiteit. Dat geldt zowel voor de man als de vrouw.

Wat kunt u verwachten?

De behoefte aan en de beleving van seksualiteit is meestal niet constant gedurende de zwangerschap. In de eerste en laatste drie maanden is de behoefte aan seksualiteit meestal wat minder dan in de middelste drie maanden. Het blijft echter belangrijk dat u zich realiseert dat de beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap per persoon en zelfs per zwangerschap wisselt.

De eerste drie maanden van de zwangerschap In de eerste maanden van de zwangerschap hebben vrouwen meestal minder behoefte aan seks. Uit onderzoek is gebleken dat vooral vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn in het begin van de zwangerschap een teruggang melden van de intensiteit van het orgasme. Angst om schade aan te brengen aan de vrucht speelt hierbij een rol. Ook kunnen moeheid en het zich misselijk voelen de behoefte aan seks verminderen. De behoefte aan intimiteit blijft echter wel bestaan of kan zelfs sterker worden.

De middelste drie maanden van de zwangerschap Als die eerste onwennige maanden voorbij zijn, blijkt vaak dat er weer meer behoefte komt aan seksualiteit. De vrouw voelt zich lichamelijk weer beter en energieker. De doorbloeding van de geslachtsorganen is beter waardoor de vrouw sneller opgewonden raakt en klaarkomt. De groeiende buik zit nog niet in de weg.

De laatste drie maanden van de zwangerschap Tijdens de laatste drie maanden zal de toename van de buikomvang van invloed kunnen zijn op een vermindering van de geslachtsgemeenschap. Ook masturberen wordt lastiger omdat de buik steeds meer in de weg gaat zitten. Daarnaast brengen de laatste maanden van de zwangerschap allerlei gevoelens teweeg ten aanzien van het aanstaande ouderschap en moeten er vaak nog allerhande praktische zaken worden geregeld waardoor u en uw partner veel minder met seksualiteit bezig zullen zijn.

Wanneer kunt u beter geen seks hebben tijdens de zwangerschap?

Er zijn een drietal situaties waarin geslachtsgemeenschap wel een risico kan opleveren voor de baby. Wanneer u vruchtwater of bloed verliest of wanneer u weeën heeft, is het belangrijk dat u geen geslachtsgemeenschap heeft en tijdig contact opneemt met uw verloskundige.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wanneer de seksuele relatie door u of uw partner als niet bevredigend wordt beschouwd, kunt u zelf een aantal dingen doen om te proberen het seksleven samen weer inhoud te geven. Dat kunt u doen door er veel over te lezen en er samen over te praten.

Kennis vergaren In veel boeken die over zwangerschap en geboorte gaan wordt er een deel gewijd aan de veranderingen die er optreden met betrekking tot de seksuele beleving. Als u weet welke veranderingen kunnen optreden als u zwanger bent, maar ook hoe mannen hierin kunnen staan dan weet u beiden wat u kunt verwachten.

Inventariseren Probeer samen met uw levenspartner erachter te komen waarom u soms minder zin hebt in actieve seks. Is het eigenlijk zo dat u moeite hebt met de grote lichamelijke veranderingen die optreden in de zwangerschap? Denkt de vrouw dat haar partner haar minder aantrekkelijk vindt, nu haar lichaam nog meer de specifieke vrouwelijke kenmerken en functies gaat krijgen? Is dit ook zo? Het is belangrijk dat u openstaat voor de twijfels van uw partner. Deze gevoelens zijn heel normaal, praat er met elkaar over.

Accepteren Het is voor u beiden de kunst om de gevoelens die er in de zwangerschap bij u beiden gaan leven te benoemen en elkaar daarin ook te respecteren. Zwangerschap wordt op die manier een periode waarin intimiteit een extra dimensie krijgt, tenslotte is het wonderbaarlijk dat door uw relatie een kind zich aan het ontwikkelen is. Genieten van elkaar kan op zoveel manieren.

Alternatieven zoeken Het is belangrijk dat u probeert te experimenteren met seks. Beide partners kunnen het als prettig ervaren wanneer het seksueel samen zijn minder gericht is op geslachtsgemeenschap en meer gericht in op elkaar bevredigen met de hand of mond. Ook elkaar strelen of masseren, al dan niet erotisch, wordt als sensueel of als onspannend ervaren.

Andere houding Probeer eens andere standjes uit. Natuurlijk is het soms lastig om van gewoontes af te wijken. Bedenk wel dat alleen u samen met uw partner verantwoordelijk bent voor een fijne seksuele relatie in de zwangerschap. In het verloop van uw verdere leven zult u merken dat het naar elkaar uitspreken van gevoelens van onschatbare waarde is voor uw beider relatie. Geniet ook van andere intieme contacten zoals lekker vrijen, kletsen en knuffelen. Wederzijdse bevrediging met de hand kan voor zowel u als uw partner een fijn gevoel geven, wanneer om een of andere reden geslachtsgemeenschap moeilijk is of niet goed aanvoelt/

Andere techniek Bij sommige vrouwen kan het met name aan het einde van de zwangerschap pijnlijk zijn als de penis of vingers in de vagina komen en bewegen. Het is dan verstandig dat u vrijt zonder dat de penis of vingers in de vagina gaan. Het is niet aan te geven hoe u beiden de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt inpast in uw seksuele relatie. De behoefte aan seks verschilt per persoon en zelfs per zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen hebben een sterke behoefte aan intimiteit, strelen en knuffelen. Seks waarbij de penis de vagina binnengaat lijkt op de tweede plaats te komen. Mocht het zijn dat uw baarmoeder flink gespannen blijft aanvoelen als u klaargekomen bent verwen uzelf dan met een lekker warm bad.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk dat u en u partner open zijn ten opzichte van elkaar. Hoewel dat vanzelfsprekend lijkt, blijkt nog steeds dat zowel vrouw als man soms over een drempel heen geholpen moeten worden. Misschien bent u niet gewend om aan uw partner te vertellen wat u prettig vindt . Voor beiden levert dat een onduidelijke situatie op. Probeer in zo’n geval toch over de drempel te gaan en maak zaken bespreekbaar. Dat kan bijvoorbeeld tussen de bedrijven door,als u beiden op de bank zit. Stel het “praten over” niet uit totdat u in bed ligt.

Bij de overwegingen die u maakt moet in ieder geval duidelijk zijn dat de baby totaal geen last ervan ondervindt als u heftig vrijt. Ook hoeft u niet bang te zijn voor een infectie van de baby. Vroeggeboorte kan niet veroorzaakt worden door geslachtsgemeenschap of het klaarkomen van de vrouw. Bij een gezonde zwangerschap gelden er geen verboden wat seksualiteit betreft.

In samenwerking met

C.E.J. van Boekholt - van Etten (auteur) J. Staffeleu (consulent)

Bronnen

  • www.seksualiteit.nl
  • Heineman MJ, Obstetrie en gynaecologie, Derde herziene druk 1999, Elsevier/Bunge, Maarssen
  • Smulders B, Croon M, Veilig Zwanger, Kosmos- Z&K Uitgevers BV, Utrecht. 2002
  • Moors JC, seks tijdens de zwangerschap en periode post partum,Tijdschrift voor verloskundigen, oktober 2000
  • Groot de HE, seksuologie voor verloskundigen,  Tijdschrift voor verloskundigen, oktober 2000

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd