Seks tijdens de menstruatie

Seks tijdens de menstruatie

Seks tijdens de menstruatie houdt in dat een vrouw seksuele betrekkingen heeft gedurende de periode dat zij ongesteld is. Tijdens de ongesteldheid wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten hetgeen met bloedverlies uit de vagina gepaard gaat.

Zin in seks tijdens de menstruatie

De zin die vrouwen in seks hebben, wisselt over het algemeen gedurende de cyclus. Het moment van de cyclus waarop een vrouw meer zin in seks krijgt, verschilt per vrouw. Een groot aantal vrouwen heeft rondom de menstruatie meer behoefte aan seks.

Seks tijdens de menstruatie, is het gevaarlijk?

Seks tijdens de menstruatie is voor gezonde mensen niet gevaarlijker dan seks op een ander moment in de cyclus. Het bloedverlies veroorzaakt bij beide partners geen klachten of afwijkingen.

Geslachtsziekten Voor mensen die seropositief zijn voor HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, is seks tijdens de menstruatie risicovoller omdat het HIV virus met name via bloed overdraagbaar is. De kans op besmetting is dus groter. Daarnaast kunnen alle andere geslachtsziekten ook tijdens de menstruatie worden overgedragen.

Zwangerschap Tijdens de menstruatie is de kans op zwangerschap klein, maar niet nul. Zaadcellen kunnen in het vrouwelijk lichaam enkele dagen overleven en in combinatie met een vroege eisprong kan dit leiden tot een zwangerschap.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u vermoedt dat u een geslachtsziekte heeft opgelopen, is het verstandig naar een huisarts te gaan. Hiermee voorkomt u schade bij u zelf en bij uw sekspartner.

Bij vrouwen kunnen de volgende verschijnselen wijzen op een geslachtsziekte:

 • zeurende tot hevige pijn in de onderbuik
 • abnormale afscheiding
 • blaasjes in de schaamstreek of de mond/lippen
 • wratten in de schaamstreek of rond de mond/lippen

Bij mannen kunnen de volgende verschijnselen wijzen op een geslachtsziekte:

 • uitvloed uit de plasbuis ('druiper')
 • blaasjes in de schaamstreek of de mond/lippen
 • wratten in de schaamstreek of rond de mond/lippen

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Een condoom beschermt ook tijdens de menstruatie tegen geslachtsziekten en zwangerschap.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Drs. E.G.C. van Seumeren (consulent)

Bronnen

 • Slob K, Meulenbelt A en Frenken J. Facetten van seksualiteit. Een inleiding tot de seksuologie. 3e herziene druk. Houten Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1990.
 • Heineman MJ, Bleker OP, Evers JLH, Heintz APM. Obstetrie en Gynaecologie, de voortplanting van de mens. Maarssen: Bunge/Elsevier, 1999.
 • Merkus JMWM, Does E van der, Sitzen JMA, red. Het gynaecologisch formularium, een praktische leidraad. Rotterdam: Erasmus publishing, 1997.
 • www.seksenzo.info

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd