Schimmelinfectie bij baby's

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door de gistsoort Candida Albicans, die heel vaak bij mensen op de huid en slijmvliezen wordt aangetroffen. Zolang de gist aan de oppervlakte blijft, merkt men daar niets van. Als deze echter de huid binnendringt (infectie), ontstaan er klachten. Bij baby’s en kinderen tot twee jaar treedt een schimmelinfectie met name op in de luierstreek. Het is de meest voorkomende huidinfectie op deze leeftijd en vrijwel elk kind krijgt ermee te maken.

Symptomen schimmelinfectie

De huid die normaliter wordt bedekt door de luier, wordt gelijkmatig vuurrood. Op de grens met de gezonde huid is meestal een fijn schilferend randje te zien. Ook zijn er vaak kleinere rode plekjes te zien vlak langs de rand van de aangedane plek (de zogenaamde ‘eilandjes voor de kust’).

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij baby's?

Bij baby's jonger dan vier weken is de schimmelinfectie meestal ontstaan tijdens de geboorte. Waarschijnlijk had de moeder tijdens de bevalling een vaginale schimmelinfectie. Bij kinderen ouder dan vier weken wordt de schimmelinfectie meestal veroorzaakt door een combinatie van warmte, vocht en wrijving. De huid raakt hierdoor week en beschadigd. Als er dan candida-gist aanwezig is, kan deze de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.

Wat kunt u verwachten?

Een schimmelinfectie is niet ernstig maar wel vervelend voor het kind. De huid kan branden, jeuken en is gevoelig of pijnlijk bij aanraken. Wanneer uw baby gedurende langere tijd een vieze luier draagt, verergert dit de klachten. De schimmelinfectie gaat ook niet vanzelf over.

Wanneer naar de huisarts?

Als u denkt dat uw baby een schimmelinfectie heeft, doet u er goed aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts zal een antischimmelzalf of –crème voorschrijven. Behandel uw kindje volgens het voorschrift van de arts. Treedt er binnen een week geen verbetering van de klachten op, bezoek dan nogmaals de huisarts. Eventueel kan er een andere zalf of crème worden voorgeschreven of mogelijk wordt er een andere diagnose gesteld. Treedt er wel verbetering op van de klachten, dan is het belangrijk dat u na het volledig verdwijnen van de klachten, drie dagen lang blijft doorsmeren.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er is een aantal dingen die u, naast de behandeling via de huisarts, kunt doen:

 • Laat uw baby zo kort mogelijk een volle luier dragen. Probeer hem tenminste zeven keer per dag te verschonen. Poepbroeken kunt u het beste direct verschonen
 • Gebruik bij het verschonen lauw water zonder zeep. Wrijf bij het verschonen niet stevig over de huid, maar probeer te deppen
 • Smeer de billetjes regelmatig, tenminste na elke verschoning, in met een milde babyolie
 • Laat na het verschonen de billetjes van uw kind aan de lucht drogen
 • Gebruik bij voorkeur wegwerpluiers (baby's die katoenen luiers dragen, hebben vaker en langer last van een schimmelinfectie)
 • Bij katoenen luiers: zorg bij het aandoen dat er geen plooien in zitten; spoel de luiers na het wassen uit met azijn (1 eetlepel op 1 liter water) om alle zeepresten te verwijderen

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Vrijwel alle baby's krijgen één of een aantal schimmelinfectie(s). De kans op zo’n infectie kunt u helpen verkleinen door:

 • uw baby regelmatig te verschonen, liefst minstens zeven keer op een dag
 • uw baby wegwerpluiers te laten dragen
 • uw baby regelmatig even in zijn blote billetjes te leggen

In samenwerking met

R.H. Jamin (auteur) Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

 • Oranje AP. Aspecten van de kinderdermatologie Uitgeversmaatschappij de tijdstroom. Lochem: 19.
 • Vloten WA van, Degreef HJ, Stolz E, Vermeer BJ, Willemze R. Dermatologie en venereologie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2000.
 • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd