Scheve tanden

Scheve tanden

Van scheve tanden wordt gesproken als sprake is van een onregelmatige stand van de tanden en/of kiezen.

Symptomen scheve tanden

Het kan zijn dat u zelf niet tevreden bent over de stand van uw tanden. Het is ook mogelijk dat uw tandarts opmerkt dat uw gebit niet recht staat of goed sluit. Deze zaken kunt u altijd met uw tandarts bespreken.

Hoe ontstaan scheve tanden?

Er bestaan verschillende oorzaken voor een scheefstand van de tanden. Hieronder leest u er een aantal:

 • er is onvoldoende ruimte in de kaken voor alle tanden en kiezen. Hierdoor kunnen de kiezen en tanden elkaar overlappen
 • er is teveel ruimte in de mond. Er ontstaan dan spleten tussen de kiezen en tanden
 • er ontbreken tanden of kiezen in de mond, bijvoorbeeld als iemand een tand of kies heeft verloren na een ongeluk. De tand of kies die ernaast zit, kan dan scheef gaan groeien
 • de scheve tanden zijn aangeboren
 • door duimen zijn de tanden scheef gaan staan

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Sommige mensen hebben in praktische zin geen last van hun scheve tanden, maar hebben om uiterlijke redenen toch moeite met de stand van hun tanden. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid of schaamte.

Andere nadelen van tanden die scheef in de kaak staan, kunnen zijn:

 • de tanden kunnen gemakkelijker afbreken
 • de tanden kunnen moeilijkheden geven bij het kauwen
 • voedselresten kunnen zich makkelijker ophopen tussen de tanden
 • de tanden kunnen het praten bemoeilijken
 • u kunt gaan slissen
 • de tanden zijn moeilijker schoon te houden en daardoor vatbaarder voor gaatjes en/of tandvleesontsteking

Als u om welke reden ook last heeft van de scheve stand van uw tanden, kunt u hiervoor terecht bij de tandarts of orthodontist. Het behandelen van scheve tanden is zinvol als de voordelen van de behandeling groter zijn dan de nadelen.

Beugel Het is mogelijk dat de orthodontist u adviseert een beugel te gaan dragen. Beugels bestaan in allerlei soorten en maten. Zo zijn er vaste beugels (deze zitten vastgelijmd op de tanden: slotjes) en losse beugels (deze kunt u zelf in en uit doen). De beugel duwt op de tanden of kiezen, waardoor deze langzaam weer in de goede richting worden verschoven. Een losse beugel heeft alleen effect als u de beugel ook daadwerkelijk (voldoende) draagt.

De behandelingen bij een orthodontist zijn niet altijd prettig. Het dragen van een beugel is gedurende de eerste week vaak wat pijnlijk en onwennig. Dit gevoel kan na een controle, waarbij de beugel weer wat strakker wordt gezet, even terugkomen.

Met een beugel kunt u uw dagelijkse bezigheden gewoon blijven uitvoeren, zoals uit eten gaan, een muziekinstrument bespelen en zoenen. Bij vaste beugels is het raadzaam om geen toffees, kauwgom en nootjes te eten, of bijvoorbeeld stokbrood af te bijten. De slotjes kunnen namelijk daarbij losgaan. Het lukt niet altijd om met behulp van alleen een beugel, de kaak en tanden of kiezen voldoende recht te zetten. In dat geval kan het nodig zijn om de kaak te opereren.

Vulling of schildje In sommige gevallen is het mogelijk dat de tandarts met behulp van een witte vulling of een schildje, de stand van de tanden corrigeert. De witte vullingen zijn de snelste en goedkoopste oplossing, maar ze zijn iets minder duurzaam dan de schildjes. Voor de witte vulling worden de tanden in de meeste gevallen alleen opgeruwd.

Voor het maken voor de schildjes moet ruimte worden gemaakt voor het materiaal waarvan het schildje is gemaakt. Daarvoor wordt een laagje glazuur van de tand afgeslepen. Er wordt dan een afdruk gemaakt van de beslepen tanden, waarna de schildjes buiten de mond worden gemaakt (van porselein of kunststof). Naderhand worden de schildjes vastgelijmd op de tand.

Wanneer hulp zoeken bij scheve tanden?

Als u klachten heeft over de scheefstand van uw tanden, kunt u hiervoor altijd bij uw tandarts terecht. Hij zal bekijken welke mogelijkheden in uw geval bestaan. Het is mogelijk dat hij u vervolgens doorverwijst naar een orthodontist. Een orthodontist is een tandarts die gespecialiseerd is in het voorkomen en behandelen van een onregelmatige stand van tanden, kiezen en kaken.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Heeft u problemen met de scheefstand van uw tanden, of dat nu om cosmetische of praktische redenen is, dan is het raadzaam om deze eerst voor te leggen aan uw tandarts. Met hem kunt u bespreken wat de mogelijkheden zijn om uw probleem te verhelpen.

Als uw tandarts u verwijst naar een orthodontist en u krijgt door hem een beugel aangemeten, dan is het belangrijk dat u uw tanden goed poetst. Voedselresten kunnen namelijk gemakkelijk tussen de beugel blijven plakken en daarmee de kans op gaatjes bevorderen. Het is raadzaam om de beugel goed schoon te houden. Doordat met een beugel niet alle plekjes even goed te bereiken zijn, is de kans op tandplak en tandsteen groter dan als u geen beugel zou dragen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Als u problemen heeft met de scheve stand van hun tanden, kunt u - welke leeftijd u ook heeft - altijd hierover uw tandarts raadplegen. Er zal dan worden beoordeeld wat in uw situatie eventueel mogelijk is. Hoewel ook op oudere leeftijd een beugel kan worden gedragen, zijn de mogelijkheden tijdens de jeugd groter. Behandeling met behulp van witte vullingen of schildjes is in principe op elke leeftijd mogelijk, maar wordt eigenlijk alleen toegepast op volwassen leeftijd.

In samenwerking met

Drs. S. Roodenburg (auteur) Drs. W. van Donselaar (auteur) Drs. G.J. van Kalken (auteur)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019