SARS en MERS

Wat is SARS en MERS

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome. Vertaald naar het Nederlands betekent dit 'ernstige acute ademhalingsstoornis'. Het is een levensbedreigende vorm van een longontsteking.

De ziekte SARS is in november 2002 voor het eerst gesignaleerd in de provincie Guangdong (China) en heeft zich daarna verder verspreid. De ziekte is in Nederland niet voorgekomen.

De angst was destijds groot dat het virus zich over de wereld zou verspreiden en veel slachtofers zou maken. In 2005 bleek dat de maatregelen om verspreiding van het virus tegen resultaat hadden. Het virus heeft daardoor geen wereldwijde epidemie kunnen veroorzaken.

In september 2012 is er een nieuw type virus ontdekt dat sterk verwant is aan het SARS virus.  Dit virus wordt het MERS virus genoemd. Ook dit virus kan een zeer ernstige luchtweginfectie veroorzaken.  De besmettingen met MERS zijn bijna allemaal in het Midden Oosten opgelopen.

Symptomen SARS en MERS

Beide ziektes beginnen met griepachtige verschijnselen, zoals (plotselinge, hoge) koorts en spierpijn. Daarnaast heeft men last van hoesten, keelpijn, diarree of kortademigheid. De klachten van de luchtwegen kunnen zeer ernstig zijn.

Hoe ontstaan SARS en MERS

De verwekkers van beide ziektes zijn varianten van het Corona virus, een verkoudheidsvirus. De periode van de besmetting, tot het zich voordoen van de ziekteverschijnselen duurt meestal 2-7 dagen, en maximaal 10 dagen.

Besmetting Er lijkt momenteel nauwelijks tot geen overdracht meer te zijn van het SARS-virus. Wel zijn er sinds 2012 een aantal patienten besmet met het MERS virus. Bijna al deze mensen zijn besmet in het Midden Oosten. Mogelijk spelen dromedarissen een rol bij de overdracht van het virus. Het virus lijkt nauwelijks van mens op mens overdraagbaar.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Beide ziekten kunnen zeer ernstige luchtweginfecties veroorzaken. Sinds september 2012 is er bij 261 mensen een besmetting met het MERS virus aangetoond. Hiervan zijn 93 mensen overleden.

Er zijn geen medicijnen tegen het virus beschikbaar, ook bestaat er nog geen vaccin.

Wanneer naar de huisarts?

MERS is voor zover bekend nog niet in Nederland gesignaleerd. Het is in de volgende situatie raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts (of een arts in het buitenland):

  • u bent in de afgelopen periode in het Midden Oosten geweest en u heeft klachten van hoge koorts en ademhalingsproblemen

Geef aan dat u in het Midden Oosten geweest bent. Het is verstandig om in zo'n situatie het contact met anderen zoveel mogelijk te beperken, om eventuele verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

U kunt beter niet zelf naar uw (huis)arts gaan. Het is verstandiger om telefonisch contact op te nemen met uw (huis)arts. Aangezien een (huis)arts in Nederland niet meteen aan een MERS zal denken, is het raadzaam om naast uw ziekteverschijnselen ook duidelijk aan te geven dat u aan de ziekte MERS denkt. Het is ook belangrijk om te vermelden welke gebieden u tijdens uw reis heeft bezocht.

De huisarts zal dus in verdachte gevallen bepalen of een doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is. In het ziekenhuis kan met behulp van een longfoto en aanvullende testen duidelijk worden of sprake is van de ziekte MERS.

Wat kunt u er zelf aan doen?

In Nederland hoeft u momenteel geen voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor reizigers naar het Midden Oosten is het echter van belang om voorzorgsmaatregelen te nemen.

De maatregelen die u kunt nemen zijn algemene hygienische maatregelen en het contact met dieren (dromedarissen) en dier producten vermijden.

In samenwerking met

W. van Donselaar,arts

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019


Gerelateerd