Reisapotheek voor kinderen

Gaat u met uw kinderen op reis?

Op reis gaan met kind(eren) vraagt om een goede voorbereiding. Afhankelijk van de aard en de bestemming van de reis kan het meenemen van bepaalde medicijnen aan te raden zijn. Hierbij gaat het dan vooral om medicijnen voor algemene klachten. Natuurlijk moeten de eigen medicijnen van uw kind altijd mee op vakantie.

In deze folder krijgt u naast algemene informatie, ook specifiek advies over medicijnen voor algemene klachten (diarree,koorts,pijn). Bij een vakantie in Nederland is het meenemen van deze medicijnen minder belangrijk, omdat u de meeste medicijnen gewoon op de vakantiebestemming kunt kopen. Bij het reizen naar (sub)tropische landen is het raadzaam om advies in te winnen bij een tropenvaccinatiecentrum of te kijken naar reizigersinformatie op dokterdokter.nl.

Welke medicijnen neemt u mee?

Mede afhankelijk van uw reisbestemming en leeftijd van uw kind, kunnen de volgende middelen aangeraden worden om mee te nemen op vakantie:

 • ORS: Oral Rehydration Solution

ORS wordt gebruikt bij braken en diarree om uitdroging te voorkomen. Het bestaat uit een zout-suiker mengsel en is verpakt in zakjes. Vóór gebruik moet het worden opgelost in water. Vooral bij het reizen naar (sub)tropische landen is het raadzaam dit middel mee te nemen.

 • Anti-muggenmiddelen

In landen waar geen malaria voorkomt is een muggenprik meestal slechts hinderlijk en niet gevaarlijk. Anti-muggenmiddelen helpen muggenbeten te voorkomen. Niet al deze middelen kunnen veilig bij kinderen gebruikt worden. Een veilig middel is Mosi-guard natural®. In malariagebieden is het aan te raden ’s nachts een klamboe en sterke anti-muggenmiddelen te gebruiken. Overleg met uw apotheker over het gebruik van deze middelen bij kinderen. Smeer het middel bij uw kind niet rond de ogen, de mond of de vingers. Een middel als Jaico-muggenmelk® is bij goed gebruik een veilig middel; let u wel goed op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 • Anti-jeukmedicijn

Er bestaan verschillende middelen (Afterbite®, Beetbalsam Jaico®) die kunnen helpen om jeuk te verlichten na een insectenbeet.

 • Anti-reisziektemiddel

Voor kinderen ouder dan twee jaar bestaan medicijnen (cyclizine, cinnarizine) die kunnen helpen om reisziekte te voorkomen. Overleg met uw apotheker of huisarts.

 • Middel tegen luieruitslag

Het is handig om voor kinderen die nog luiers dragen een middel tegen luieruitslag mee te nemen. In een warme omgeving kunnen luiers gemakkelijk gaan broeien en luieruitslag veroorzaken. Te gebruiken middelen zijn bijvoorbeeld zinkolie, sudocreme, vaselinelanettecreme of calendulazalf.

 • Paracetamol

Tegen pijn en koorts kunt u paracetamol meenemen. Over het algemeen zijn zetpillen bij kinderen handig, maar deze mogen absoluut niet warmer dan 25 °C worden. Bij een reis naar een warm land kunt u beter tabletten of een drank meenemen. De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw kind, overleg dit met uw apotheker.

 • Neusdruppels

Bij een verstopte neus of oorpijn kunnen neusdruppels goed werken. U kunt hiervoor speciale neusdruppels (xylomethazoline) of zoutoplossing kopen bij de drogist of apotheek. Ook kunt u zelf een oplossing maken door negen gram zout op te lossen in één liter water.

 • Eigen medicijnen die uw kind gebruikt

Neem ruim voldoende eventuele eigen medicijnen van uw kind mee. Infomeer bij uw apotheek hoe u de medicijnen tijdens uw vakantie het beste kunt bewaren. Uw apotheker kan een medicijnpaspoort maken met daarin de stofnamen van alle medicijnen die uw kind gebruikt. Een arts in het buitenland heeft op deze manier in een voor hem begrijpelijke taal een snel overzicht van de medicijnen van uw kind. De douane kan ook vragen om dit medicijnpaspoort.

Bij twijfel kunt u altijd met uw huisarts of apotheek overleggen.

Wat neemt u verder mee

Het is verstandig om een EHBO-doos in te richten met de volgende zaken:

  • pleisters
  • thermometer
  • schaar (eventueel een verbandschaar)
  • watten
  • steriele gaasjes
  • snelverband
  • pincet
  • tekentang
  • verbandrolletjes (6 en 8 cm)
  • papieren zakdoekjes
  • veiligheidsspelden
  • wondontsmettingsmiddel bijvoorbeeld jodium of sterilon

U kunt ook een kant en klare EHBO-koffer kopen bij onder andere drogisten, autowinkels, thuiszorgwinkels, ANWB of apotheek. In sommige landen is het verplicht om een EHBO-doos in de auto bij u te hebben.

Waar moet u verder nog aan denken?

 • Kinderen bijschrijven in uw paspoort

Voor veel landen buiten, en ook voor enkele landen binnen Europa, is het nodig om een geldig paspoort te hebben. Baby's en kinderen moeten tegenwoordig een eigen paspoort hebben. Dit regelt u bij de balie van de burgerlijke stand van uw gemeente. Hierbij moet uw kind aanwezig zijn, en zal ook om een pasfoto van hem worden gevraagd. Voor landen in Europa volstaat vaak een identiteitskaart; deze is goedkoper.

 • Visum aanvragen voor uw kind

Als u op vakantie wilt naar een land waar een visum voor nodig is, is het noodzakelijk ook een visum voor uw kind aan te vragen.

 • Verzekeringspapieren

Vergeet uw verzekeringspapieren niet op vakantie. Kijk goed na in de verzekeringspapieren of u op de plaats van bestemming voldoende verzekerd bent en hoe u moet handelen als u medische hulp nodig heeft. Vraag dit desnoods na bij uw verzekeringsmaatschappij. Het kan vaak nuttig zijn om een aparte reisverzekering af te sluiten, omdat veel verzekeringsmaatschappijen alleen de vergoedingen betalen van ziektekosten die in dat land uitbetaald worden.

Omdat in veel landen de verzekeringen lang niet zo goed zijn als in Nederland, kan dat betekenen dat u veel van de gemaakte ziektekosten anders toch zelf moet betalen. Een goede reisverzekering dekt deze kosten wel. Zorg ook dat u het alarmnummer van uw verzekering altijd bij de hand heeft.

 • Vaccinaties

Wanneer u op vakantie gaat naar (sub)tropische landen is het aan te raden 5 weken van tevoren contact op te nemen met uw huisarts, een reizigersadviescentrum of de GGD. Zij kunnen voor u nagaan of het noodzakelijk is bepaalde vaccinaties te krijgen. Informeer dan ook of uw kind deze vaccinaties nodig heeft en of uw kind deze vaccinaties wel mag krijgen. In sommige landen is het noodzakelijk om een inentingsboekje bij u te hebben om aan te tonen dat u en uw kind ingeënt zijn tegen bepaalde ziektes. Deze boekjes krijgt u bij de instantie die de vaccinaties geeft. Overleg met het consultatiebureau als uw kind een vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma zo moeten krijgen tijdens uw vakantie.

 • Woordenboek

Zeker wanneer u op vakantie gaat naar een land waar u de taal niet goed beheerst, kan het verstandig zijn een woordenboek mee te nemen. Ook bestaan er handige boekjes die voorbeeldzinnen in diverse talen aangeven. U kunt hier veel baat bij hebben wanneer u bijvoorbeeld met uw kind naar de huisarts moet.

 • Geneesmiddelenpaspoort

Wanneer u of uw kind medicijnen moeten gebruiken, kunt u hier een geneesmiddelenpaspoort bij te laten maken. Dit kan uw apotheek voor u regelen. Zo kunt u bij de douane aantonen dat u of uw kind deze medicijnen daadwerkelijk nodig heeft. Mocht u in het buitenland medische hulp nodig hebben, dan kunnen artsen daar aan de hand van het geneesmiddelenpaspoort nagaan welke medicijnen uw kind nodig heeft.

 • Klamboe

Een klamboe kan voorkomen dat u en uw kind(eren) tijdens de slaap of tijdens spelen geprikt worden door muggen. Het neemt maar weinig ruimte in bij uw bagage.

Praktische tips voor het reizen

Reisziekte proberen te voorkomen Reisziekte wordt veroorzaakt door een prikkeling van het evenwichtsorgaan door voortdurende bewegingen van een auto, boot of vliegtuig. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals: een lamlendig gevoel, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Het ene kind krijgt sneller reisziekte dan het andere kind. Er bestaan medicijnen die de ernst van de reisziekte kunnen verminderen, zoals cyclizine en cinnarizine. Deze medicijnen kunnen pas worden gebruikt vanaf een leeftijd van twee jaar. Andere maatregelen waarmee u mogelijk kunt voorkomen dat uw kind last krijgt van reisziekte, zijn:

 • zorgen dat uw kind goed uitgerust op reis gaat
 • zorgen dat uw kind een lichte maaltijd neemt voor de reis. Het beste kan hij tijdens de reis zo min mogelijk zwaar verteerbaar voedsel eten. Een dropje om op te kauwen kan wel de reisziekte verminderen. Laat uw kind echter niet te veel snoep eten, dit werkt averechts
 • zorg dat uw kind door de voorruit van de auto in de verte kan kijken. Kijken naar iets in de auto of lezen, doet reisziekte vaak verergeren. Wanneer u per boot reist, is het vaak het beste om buiten in de frisse lucht de verte in te kijken
 • wanneer uw kind kan slapen tijdens de reis, merkt hij meestal ook weinig van de reisziekte
 • zorgen voor voldoende frisse lucht in de auto. Roken in de auto moet worden voorkomen
 • regelmatig pauze houden en wandelen in de frisse lucht
 • zorgen dat de bestuurder van een auto rustig en gelijkmatig rijdt, en vooral niet te veel onverwachte bewegingen maakt
 • zorgen dat uw kind vooruit reist. Dit geldt zowel in trein, tram, bus en boot; uw kind in de buurt van de vleugels laten zitten bij een vliegtuig. Hier maakt het vliegtuig de minste schommelingen

Comfortabel reizen

 • speelgoed meenemen, zodat uw kind zich tijdens de reis kan vermaken. Er bestaan ook speciale tafeltjes die aan de stoelen kunnen worden gehangen, zodat daarop bijvoorbeeld getekend kan worden; een aantal cd’s of bandjes meenemen met liedjes om mee te zingen, of sprookjes om naar te luisteren
 • spelletjes doen. Bijvoorbeeld ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en ‘de kleur is, wie het eerst een rode auto ziet met kenteken…’
 • zorgen voor een aangename temperatuur in de auto. Hang eventueel zonneschermpjes voor de ramen wanneer uw auto geen airconditioning heeft
 • regelmatig stoppen is belangrijk. Ga in elk geval om de twee uur even uit de auto, zodat uw kind even rond kan rennen. Ga tussen de middag lekker picknicken als dat mogelijk is
 • zorgen voor een voorraadje aan eten en drinken in de auto
 • kleine afvalzakjes ophangen voor het afval
 • neem frisse doekjes of natte washandjes mee voor kleverige handen en monden

Reizen met het vliegtuig

 • voldoende spullen bij u hebben voor afleiding in het vliegtuig. Houd ook rekening met de soms lange wachttijden en mogelijke vertragingen
 • uw kind tijdens de reis voldoende laten drinken. Door de andere samenstelling van de lucht in het vliegtuig zal uw kind meer dorst hebben
 • tijdens het dalen en stijgen is het verstandig om uw kind te laten kauwen op een kauwgommetje. Dit vermindert de druk in de oren. Kleine kinderen kunt u wat laten drinken of een speentje geven, hiermee vermindert de druk ook

In samenwerking met

Drs. J.H. Schieving (auteur) Drs. H.L. Schwarz (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

 • Farmacotherapeutisch Kompas
 • Op vakantie met baby's, peuters en kleuters. M van Paridon Uitgeverij Inmerc ISBN: 9066114851
 • De reisapotheek J. Krans Uitgeverij Inmerc ISBN: 9066114452
 • Grote reizen met kleine kinderen, Goudswaard, F. & Orden, M. van Kosmos/Z&K Uitgevers B.V. ISBN: 9021597888

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd