Piercings en tatoeages

Wat zijn piercings en tatoeages?

Een tatoeage is een afbeelding in je huid, die is aangebracht met speciale inkt. Het tatoeëren van het lichaam bestaat al eeuwen. Vroeger werd het vaak gedaan tijdens rituelen en was het een manier om te laten zien dat je bij een bepaalde stam hoorde. Er zijn allemaal verschillende afbeeldingen, zoals figuren, portretten en bloemen, die je op je lichaam kunt tatoeëren. Een tatoeage wordt gemaakt door inkt in de huid te injecteren.

Wat je ziet is het restant inkt dat in de diepere laag van de huid is blijven zitten. Je kunt afbeeldingen bijna overal op je lichaam laten zetten. Soms heb je niet eens in de gaten dat het om een tatoeage gaat, als bijvoorbeeld wenkbrauwen of lippen getatoeëerd zijn. Dit wordt permanente make-up genoemd. De meest populaire plaatsen voor een tatoeage zijn de onderrug en de enkels.

Een piercing is minder permanent. Je ziet piercings op verschillende delen van het lichaam. Zo kun je je tepels, tong, navel of geslachtsdelen laten piercen. Er wordt een gaatje in je lichaam gemaakt dat je kunt decoreren met een sieraad, ring of edelsteentje. Wanneer je het sieraad weghaalt, blijft het gat bestaan.

Waarom nemen mensen een tatoeage of piercing?

Tatoeages en piercings zijn vormen van lichaamsversiering. Veel mensen nemen er een, omdat ze het gewoon mooi vinden staan. Je kunt zo jezelf onderscheiden van anderen en laten zien wie je bent. De beslissing om een tatoeage of piercing te nemen, neem je zelf. Het kan je een gevoel van controle over je eigen lichaam geven. Er zijn ook mensen die een tatoeage of piercing nemen omdat ze belangrijke dingen in hun leven meemaken, bijvoorbeeld het bereiken van een bepaalde leeftijd, een geboorte, een hevige verliefdheid of het overleven van een ongeluk. Tatoeages kunnen ook dienen om aan te geven dat je bij een bepaalde groep aansluit.

Hoe gaat een piercings of tatoeages in zijn werk?

Tatoeages en piercings worden meestal in speciale winkels aangebracht. Deze winkels worden ook wel studio’s of shops genoemd. Elke tatoeerder of piercer heeft een vergunning nodig en hij moet zich houden aan de richtlijnen voor hygienisch werken. De vergunning wordt verstrekt door de GG en GD.

Het is verboden een tatouage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar moet er toestemming van de ouders zijn. De ouders moeten ook aanwezig zijn bij het zetten van de tatouage of piercing. Bij jongeren tussten de 12 tot 16 jaar mag er geen tatouage op het hoofd, de hals ,de polsen od handen gezet worden. Ook mag er geen piercing in de geslachtsdelen en bij de meisjes is de tepelpiercing verboden.

Voordat een tatoeage wordt gezet, moet eerst je huid geschoren en goed schoongemaakt worden. Vervolgens wordt de afdruk van de tatoeage op je huid gezet. Het zetten van de tatoeage gaat met behulp van een tatoeagemachine. Vanuit de machine gaan naalden de huid in. De naalden maken gemiddeld drie duizend stipjes per minuut. Eerst worden de buitenlijntjes gezet en daarna wordt het ingekleurd. Het zetten van een tatoeage kan 30 minuten tot een paar uur duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het figuur.

Als de tatoeage klaar is, wordt hij schoongemaakt en ingevet. De pijn die je voelt, wordt wel omschreven als het schieten van een elastiekje, het krijgen van meerdere prikken, een beetje tintelen, verbranden in de zon, of alsof er een boor door je huid gaat. Je persoonlijke pijngrens, de grootte en plaats van de tatoeage en de handigheid van degene die de tatoeage aanbrengt, bepalen allemaal de hoeveelheid pijn die bij het tatoeëren komt kijken. Tatoeages op je borst of bovenarm doen de minste pijn; het meest gevoelig is de huid die vlak boven je botten ligt.

Wanneer je een piercing laat zetten, wordt de plek waar de piercing komt schoongemaakt. Met een viltstift wordt de precieze plek op je huid getekend. Op je huid wordt nu een tang gezet dat de huid strak trekt. Doordat deze tang wordt gebruikt, is je huid ook minder gevoelig op die plek en kan er ook precies in de eerder getekende gaatjes worden geprikt. Het enige dat de huid ingaat bij een piercing is een holle naald die gemaakt is van chirurgisch staal. Wanneer de naald door de huid geduwd is wordt het sieraad in de naald geplaatst en halen ze de naald door de huid heen. Veel mensen vinden de gedachte aan pijn erger dan de pijn op zich. De plekken die het meest pijn doen zijn de tepels en tussen de neusgaten. Het laten zetten van een piercing duurt ongeveer twee minuten.

Laat een tatoeage of piercing niet zetten als je onder invloed van drugs of alcohol bent. Nadat een tatoeage of een piercing gezet is moet deze ook "verzorgd" worden. In de shop zullen ze precies vertellen hoe je dat moet doen. Zo moet je de plek bijvoorbeeld goed schoonhouden en ervoor zorgen dat de tatoeage de eerste twee weken niet met water en zon in aanraking komt.

Wat zijn de risico's van piercings en tatoeages?

Bij het zetten van een tatoeage of piercing kunnen infecties worden overgedragen. Ook kunnen er allergieën ontstaan. Allergieën, ook wel overgevoeligheid genoemd, kunnen bij een tatoeage ontstaan door de inkt. Bij een piercing kan dit door het materiaal van het sieraad. De huid eromheen wordt dan rood, gaat jeuken en doet soms pijn. Aan de hand van de volgende punten kun je bepalen of er in een tatoeagestudio hygiënisch wordt gewerkt:

 • Ziet de studio er schoon en professioneel uit?
 • Zijn de mensen die de tatoeage aanbrengen hiervoor opgeleid?
 • Is er een aparte werkruimte?
 • Is de werkruimte schoon?
 • Wordt er gedesinfecteerd na elke tatoeage of piercing?
 • Is er een sterilisatieapparaat?
 • Ligt er vinyl, tegels of laminaat op de grond?
 • Is er een goede verlichting in de werkruimte?
 • Trekt de tatoeëerder nieuwe handschoenen aan voor hij begint?
 • Gebruikt hij steeds een nieuw scheermesje?
 • Zet hij de tatoeagemachine in elkaar waar je bij bent?
 • Wordt de huid vooraf gedesinfecteerd?
 • Gebruikt hij nieuwe naalden voor elke klant?
 • Gebruikt hij bekertjes om de inkt in te doen en gooit hij die weg na iedere klant?

Als alle vragen met ja beantwoord kunnen worden, bestaat er weinig risico een infectie te krijgen. Natuurlijk is het niet makkelijk om dit allemaal in een oogopslag te zien. Als je twijfel hebt is het beter om nog even rond te kijken. Stel gerust ook vragen in de winkel zelf.

Een tongpiercing draagt extra risico's met zich mee. De tong is een goed doorbloed orgaan. Na het plaatsen van de piercing kunnen er ernstige bloedingen optreden. Verder blijkt dat een tongpiercing beschadiging van het tandglazuur geeft.

Hoe kom je van piercings en tatoeages af?

Wanneer je spijt of genoeg hebt van een tatoeage en deze weg wilt laten halen, bestaan daar vier methoden voor. Je kunt lagen huid met chemicaliën wegbranden, ook kun je ze verder ook afschrapen, wegsnijden of met een laserbehandeling weg laten halen. De eerste drie methoden veranderen de huid erg en kunnen lelijke littekens geven. Een tatoeage weg laten halen met een laserbehandeling is prijzig en duurt vaak lang. Je krijgt nooit garantie dat de tatoeage helemaal verdwijnt.

Een piercing kun je gewoon uithalen als er geen zin meer in hebt. Meestal houdt je er een heel klein litteken aan over.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het is verstandig om eerst een aantal studio’s te bezoeken voordat je een piercing of tatoeage laat zetten. Je kunt daar dan ook vragen stellen. Wanneer je een tatoeage wilt laten zetten moet je goed weten wat voor een tatoeage je wilt. Kies een tatoeage die jij het mooist vindt. Neem de tijd om een ontwerp uit te kiezen. Denk er goed over na en doe het niet te impulsief. Bedenk goed dat een tatoeage in principe blijvend is en dat het verwijderen ervan duur is.

Er zijn ook tijdelijke tatoeages in de handel die er heel mooi uitzien maar die niet de pijn, het risico en de kosten met zich meebrengen.

Bij het laten zetten van een piercing moet je ook goed weten wat je wilt. Een piercing is wel minder permanent dan een tatoeage, maar het moet gedaan worden door een professioneel piercer. Het gaat tenslotte om je eigen lichaam en gezondheid.

In samenwerking met

S.Roodenburg (auteur) W. van Donselaar (consulent) N.R Bos (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

 • Krakow, A., Total Tattoo Book, Warner Books, 1994.
 • Miller J.C., The Body Art Book, Berkley, 1997.
 • www.rijksoverheid.nl

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019