Overgevoeligheid van het neusslijmvlies (aspecifiek)

Wat is overgevoeligheid van het neusslijmvlies?

Hyperreactieve rhinitis is een aandoening van de neus, met neusverstopping, jeuken, loopneus en niezen, die niet wordt veroorzaakt door een aantoonbare allergie voor inhalatie-allergenen.

Hyperreactiviteit is het verschijnsel dat er symptomen optreden als gevolg van niet-immunologische aspecifieke prikkels die bij gezonde mensen geen of veel minder verschijnselen doen ontstaan.

Prikkels die een rol spelen zijn bijvoorbeeld tabaks- en andere soorten rook, stof, temperatuurwisselingen (van een warm huis de koude buitenlucht in komen), baklucht, verflucht, alcohol en lichamelijke inspanning. Andere namen voor hyperreactieve rhinitis zijn vasomotore rhinitis, niet-allergische rhinitis en idiopathische rhinitis.

Symptomen van overgevoeligheid van het neusslijmvlies

Als u een hyperreactieve rhinitis hebt, bent u zeer vaak of zeer langdurig (dat is langer dan 4 weken achter elkaar) neusverkouden. Uw klachten kunnen bestaan uit een verstopte neus, een loopneus, jeuk in de neus en (daardoor) niesbuien. Wat er bij een loopneus uit uw neus komt, is over het algemeen dun, doorzichtig tot wit slijm.

Deze klachten kunnen ook passen bij bijvoorbeeld een allergische rhinitis of hooikoorts . Alleen door onderzoek kan met zekerheid worden gezegd of er bij u sprake is van een hyperreactieve rhinitis.

Hoe ontstaat overgevoeligheid van het neusslijmvlies?

De oorzaak van hyperreactieve rhinitis is niet bekend.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Hyperreactiviteit van het neusslijmvlies is een hinderlijke klacht. Mensen met hyperreactieve rhinitis hebben zeer vaak en langdurig last van een verstopte neus, een loopneus, jeuk in de neus en niesbuien. De oorzaak is niet bekend, waardoor die ook niet kan worden weggenomen. Er bestaat dus geen echte behandeling voor. Wel kan uw huisarts medicijnen voorschrijven die de symptomen verlichten. Hyperreactieve rhinitis is, hoewel een hinderlijke, ook een onschuldige aandoening, die niet leidt tot ernstige ziekte.

Wanneer naar de huisarts?

Als u klachten heeft die passen bij een hyperreactieve rhinitis dan kunt u naar uw huisarts gaan om er achter te komen of dit ook inderdaad het geval is. Uw huisarts kan geen onderzoek doen waardoor een hyperreactieve rhinitis wordt aangetoond. Wel kan door onderzoek een andere oorzaak van uw klachten, zoals een allergie, worden uitgesloten. Als de diagnose is gesteld, kan uw huisarts u een corticosteroid bevattende neusspray voorschrijven om uw klachten te verlichten. Hij zal u dan na 4 weken terug laten komen om het effect van de behandeling met u te bespreken. Bij de behandeling met corticosteroid bevattende medicatie is het van belang te zoeken naar de laagste dosering die nog effectief is.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als bij u de diagnose hyperreactieve rhinitis is gesteld, dan kunt u proberen erachter te komen welke prikkels bij u de klachten veroorzaken. Het kan handig zijn hiervoor een klachtendagboek bij te houden, waarin u noteert wanneer de klachten optreden en welke mogelijk prikkels er zich op dat moment in de omgeving voordoen. Het is voor u belangrijk om niet te roken en in een rookvrije omgeving te werken. Een goede afzuigkap in de keuken is handig als u merkt dat u op de geur van bakken reageert. Als u reageert op verflucht kunt u tijdens verfklussen misschien tijdelijk elders verblijven, of in ieder geval het huis goed luchten. Als u last heeft van stof, dan moet u daar rekening mee houden bij de inrichting van uw huis, zodat het makkelijk schoon te houden is, en zoveel mogelijk stofvrij. Het is bijvoorbeeld het beste om een gladde vloerbedekking te hebben die kan worden gedweild. Het zal waarschijnlijk nooit mogelijk zijn alle prikkels volledig te vermijden.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

 • Niet roken is heel belangrijk
 • Druppelen met zout water of stomen kunnen de klachten tijdelijk verlichten (een wetenschappelijk effect van deze behandeling is niet aangetoond)
 • Werk in een rookvrije ruimte
 • Houd uw woonomgeving zoveel mogelijk stofvrij
 • Houd een klachtendagboek bij, zodat u er achter komt voor welke prikkels u gevoelig bent
 • Zorg dat uw woning voldoende is geventileerd tijdens bakken of verven

In samenwerking met

Drs. W.A. Keijser (auteur) Drs. A.M.H. Bijl (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

 • Van Wijk G, de Groot H. Allergie; Over hooikoorts, astma, eczeem en andere allergische aandoeningen. Serie Spreekuur thuis. Geheel herziene 4e druk, Inmerc BV Wormer, 2002.
 • Van Cauwenberge PB, Vermeiren JSJ, Van Kempen MJP. Consensus rapport over de behandeling van allergische rhinitis. Ned Tijdschr Allergie 2001;1:14-19
 • Hjern A, Rasmussen F, Hedlin G. Age at adoption, ethnicity and atopic disorder: a study of internationally adopted young men in Sweden. Pediatr Allergy Immunol 1999 May;10(2):101-106
 • Wuthrich B, Schindler C, Medici TC, Zellweger JP, Leuenberger P. IgE levels, atopy markers and hay fever in relation to age, sex and smoking status in a normal adult Swiss population. Int Arch Allergy Immunol 1996 Dec;111(4):396-402
 • NHG Standaard : Allergische en niet-allergische rhinitis 2006

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd