Orale seks

Wat is orale seks?

Orale seks is een vorm van seks waarbij partners elkaar met de mond en de tong seksueel stimuleren en/of bevredigen. Bij een man wordt hierbij ook wel gesproken van een “blow job” of van “pijpen”. Het oraal stimuleren van een vrouw wordt ook wel “beffen” of “likken” genoemd.

Hoe gaat orale seks?

Bij orale seks stimuleert de ene partner de andere partner met de mond of de tong. Bij mannen kan de partner de penis in de mond nemen en zuigende bewegingen maken. Ook kan met de tong rondom de eikel gestimuleerd worden. Veel mannen vinden dit zeer opwindend en komen op deze manier snel tot een orgasme.

Bij vrouwen kan de partner met de tong rondom de clitoris stimuleren of op die plek met de mond voorzichtig zuigende bewegingen maken. Tevens kan de partner met de tong de vagina binnengaan. Vrouwen kunnen op deze manier erg opgewonden raken, maar komen niet altijd tot een orgasme. Sommige partners kunnen het heel spannend vinden als hun anus met de tong geprikkeld wordt.

Is orale seks gevaarlijk?

Orale seks is op zich niet gevaarlijk. Wel kunnen vele geslachtsziektes ook door orale seks worden overgedragen. Genitale wratten bijvoorbeeld kunnen worden overgebracht op de lippen (wanneer een vrouw oraal wordt gestimuleerd) of in de mond (wanneer een man oraal wordt gestimuleerd). Andersom kan iemand met een (beginnende) koortslip deze infectie overbrengen op de geslachtsorganen van zijn of haar partner.

Ook het HIV virus dat AIDS veroorzaakt, kan via orale seks worden overgedragen. Dit risico bestaat voornamelijk als de stimulerende partner wondjes in de mond heeft. Deze wondjes hoeven overigens niet altijd zichtbaar te zijn en kunnen al ontstaan na het tandenpoetsen. De kans op overdracht van het HIV virus via sperma is uitermate klein. Het daarbij wel of niet doorslikken van het sperma van een man heeft geen invloed op het infectierisico.

Door orale seks kan geen zwangerschap ontstaan want er komen immers geen zaadcellen in de buurt van de vagina. Orale seks is echter meestal een onderdeel van een uitgebreider seksueel spel en hierbij kunnen wel situaties ontstaan die mogelijk tot een zwangerschap kunnen leiden. Het is hierbij belangrijk zich te realiseren dat een man al tijdens de opwindingsfase kleine hoeveelheden zaadcellen verliest.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u vermoedt dat u een geslachtsziekte heeft opgelopen, is het verstandig naar een huisarts te gaan. Hiermee voorkomt u schade bij u zelf en bij uw sekspartner(s). Bij vrouwen kunnen de volgende symptomen wijzen op een geslachtsziekte:

  • zeurende tot hevige pijn in de onderbuik;
  • abnormale afscheiding;
  • blaasjes in de schaamstreek of de mond/lippen;
  • wratten in de schaamstreek of de rond de lippen.

Bij mannen kunnen de volgende symptomen wijzen op een geslachtsziekte:

  • uitvloed uit de plasbuis (“druiper”);
  • blaasjes in de schaamstreek of de mond/lippen;
  • wratten in de schaamstreek of rond de lippen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

De kans op overdracht van geslachtsziektes wordt kleiner door het nemen van beschermende maatregelen. Bij het oraal stimuleren van een man kan een condoom gebruikt worden. Deze condooms zijn overigens in verschillende smaken verkrijgbaar. Bij een vrouw kan een zogenaamd beflapje gebruikt worden. Dit is een dun plastic lapje, ook weer in verschillende smaken verkrijgbaar, dat tussen de vagina en de mond gehouden wordt.

Zowel mannen als vrouwen kunnen weerstand voelen tegen het geven of ontvangen van orale seks. Dat kan te maken hebben met morele of religieuze overwegingen. Sommige partners vinden actieve of passieve orale seksgewoonweg onsmakelijk. Het met de tong of mond beroeren van de geslachtsdelen wordt dan als omhygienisch ervaren. Voor bevredigende orale seks zonder remmingen is een goede hygiene onontbeerlijk. Vooraf de penis, vergeet de voorhuid niet terug te trekken, de buitenkant van de vagina en eventueel de anus goed schoonmaken voorkomt afkeer van orale seks om hygienische redenen.

Als de vrouw de man pijpt kan het voorkomen dat ze bang is te stikken of te kokhalzen als zijn penis te diep in haar mond is. Zij kan dit voorkomen door de controle te nemen over zijn bewegingen door de schacht van zijn penis met de hand vast te houden. De meeste vrouwen vinden het onprettig om het sperma in de mond te krijgen of om het door te slikken. Dit kan voorkomen worden door af te spreken dat de man een teken geeft als hij op het punt staat klaar te komen. Ze kan dan de penis op tijd uit haar mond nemen, zodat het sperma niet in haar mond komt.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Drs. J. Staffeleu (consulent)

Bronnen

  • Slob K, Meulenbelt A en Frenken J. Facetten van seksualiteit. Een inleiding tot de seksuologie. 3e herziene druk. Houten Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1990.
  • www.sense.info

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd