Oorsmeerprop

Wat is het een oorsmeerprop ?

De meest voorkomende oorzaak van plotselinge slechthorendheid komt door een propje oorsmeer (cerumen) in de gehoorgang. Oorsmeer houdt normaliter de gehoorgang soepel en vrij van ontstekingen. Maar soms kan het oorsmeer een propje gaan vormen en de gehoorgang afsluiten. In dat geval komt het geluid minder goed bij het trommelvlies. Daardoor lijkt het alsof het gehoorvermogen plotseling is afgenomen.

Symptomen oorsmeerprop

Door de meestal vrij plotselinge afsluiting van de gehoorgang wordt het gehoor plotseling minder. Vaak ontstaat dit tijdens of na het douchen. Meestal is dat slechts aan één oor.

Hoe ontstaat een oorsmeerprop?

Oorsmeer houdt normaliter de gehoorgang soepel en vrij van ontstekingen. Maar soms kan het oorsmeer in de gehoorgang een propje gaan vormen. In dat geval kan het geluid soms wat minder goed bij het trommelvlies komen. Daardoor lijkt het alsof het gehoorvermogen plotseling is afgenomen. Uiteraard kunnen ook andere propjes de gehoorgang afsluiten. Bijvoorbeeld door erwtjes, propjes papier en losgelaten bolletjes watten van wattenstokjes. Vaak wordt afsluiting door oorsmeer veroorzaakt door oorpeuteren of pogingen het oor te reinigen met wattenstokjes.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een afsluiting van de gehoorgang is meestal niet ernstig. Als het propje dat de afsluiting veroorzaakt, wordt verwijderd, is het gehoor meestal weer normaal.

Wanneer naar de huisarts?

Als zelf verwijderen niet lukt kan de huisarts(enpraktijk) de gehoorgang uitspuiten. Uiteraard kunnen ook andere propjes de gehoorgang afsluiten. Bijvoorbeeld door erwtjes, propjes papier en losgelaten bolletjes watten van wattenstokjes. Dit soort zaken zijn meestal door de huisarts(praktijk) te verwijderen door het schoonspoelen of uitzuigen van het oor.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Met eenvoudige huis- tuin- en keukenmiddeltjes kan dit meestal worden verholpen. Proberen vooral niet de gehoorgang te reinigen door te peuteren met wattenstokjes en dergelijke. Daardoor kan de prop soms juist nog dieper en vaster komen te zitten. Soms is het voldoende een klein druppeltje olie (olijfolie, zonnebloemolie etc.) in het oor te doen. Dit kan eventueel enkele dagen worden gedaan. De prop kan daardoor al oplossen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Een afsluiting van het oor is zelden ernstig. Oorsmeer is daar een veel voorkomende oorzaak van. Oorsmeer hoort gewoon in het oor. Alleen als het een propje vormt en daardoor de gehoorgang afsluit, is dat vervelend en kan het tot slechthorendheid aanleiding geven. Peuteren kan de slechthorendheid soms verergeren; wees daar dus voorzichtig mee.

In samenwerking met

Drs. H.W.J. Verblackt (auteur) R.H. Jamin (auteur) Dr. J.A.M. Engel (consulent)

Bronnen

  • Van Dijk P (red). De (t)huisarts. Richtlijnen om kleine kwalen zelf te behandelen. Utrecht/ Antwerpen: Kosmos-Z&K, 1997
  • Jongkees LBW. Keel-, neus- en oorheelkunde voor de algemene praktijk. Agon Elsevier.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd