Ooievaarspik

Wat is een ooievaarspik?

Een ooievaarspik is een volkomen onschuldige kleine afwijking van een aantal bloedvaatjes in de huid. In de nek, het gelaat of op de onderrug van de baby is een klein roze plekje zichtbaar. Er worden veel andere namen voor gebruikt zoals ooievaarsbeet en salmon patch. Als het plekje in het gelaat zit, spreekt men van een engeltjeskus. De termen die artsen voor een ooievaarspik gebruiken zijn naevus van Unna of een haemangioma cutis neonatorum.

De ooievaarspik komt vaak voor, ongeveer 30 tot 40 procent van de kinderen wordt ermee geboren.

Symptomen ooievaarspik

Een ooievaarspik is een klein rosé vlekje in de nek, het gezicht of op de onderrug van een baby. Als het kindje zich inspant, bijvoorbeeld als het huilt of boos is, wordt de plek roder en beter zichtbaar.

Hoe ontstaat een ooievaarspik?

Een ooievaarspik is een kleine misvorming van een aantal oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Het is niet duidelijk hoe deze misvorming ontstaat.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een ooievaarspik is volkomen onschuldig en wordt niet groter. In de helft van de gevallen wordt de plek in het eerste levensjaar zelfs lichter en verdwijnt. Bij de andere helft van de kinderen blijft de plek aanwezig. In de meeste gevallen wordt de plek als het kind groter wordt, bedekt door het hoofdhaar en is niet meer zichtbaar.Een ooievaarspik die in het gelaat zit, de zogenaamde engeltjeskus, verdwijnt meestal binnen een paar weken.

Wanneer naar de huisarts?

Als een plekje groter of paars wordt, kunt u het een afspraak maken bij uw huisartspraktijk. Er is dan mogelijk geen sprake van een ooievaarspik. De huisarts kan nagaan om wat voor afwijking het dan wel gaat en wat er eventueel aan gedaan kan worden. Voor een gewone ooievaarspik hoeft u niet naar de huisarts. De afwijking is onschuldig en uw huisarts kan er niets aan doen om het sneller te laten verdwijnen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er is niets wat u zelf kunt doen om de plek (sneller) te laten verdwijnen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Er zijn geen methoden waarmee u een ooievaarspik kunt voorkomen.

Met medewerking van

W.van Donselaar,arts

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd